הוא עושה את זה ממש כמו ילד בן 7. קוף יושב מול משחק מחשב, מסך מול עיניו וג'ויסטיק בידו, והוא מזיז כדור במיומנות לעבר מטרה מתחלפת. ואז מגיע הקסם – מנתקים את הכבל של הג'ויסטיק. הקוף ממשיך לשחק בדיוק כמו קודם. הקוף לא יודע את זה, אבל עכשיו הוא שולט במחשב ממש בכוח המחשבה.
הקוף הוא הנסיין האחרון בינתיים של מערכת ניורלינק של אילון מאסק - 2,000 אלקטרודות דקיקות שמוחדרות לתוך המוח ומאפשרות לקרוא מחשבות, תחושות, רגשות ורצונות. עוד השנה מתכוונים שם להתקין אותן גם בבן אדם. היכולת לחבר את המוח שלנו ישירות למחשב ולאינטרנט עומדת לשנות את החיים שלנו מן היסוד, אולי יותר מכל מוצר או טכנולוגיה אחרת אי פעם. אבל היא תניע שרשרת אירועים מרתקים שתתמשך על פני כמה עשורים, כמו נפצים בהשהיה, שעלולה להיות הרת אסון ובלתי נמנעת.
מלחמה נגד הבינה המלאכותית
אילון מאסק מזהיר כבר שנים מפני הבינה המלאכותית. זה היה אחד המניעים לפרויקט ניורלינק שיזם, שאמור ליצור חיבור מיידי בין המחשב והמוח האנושי, ולאפשר גם למוח שלנו להשתפר, ללמוד ולהשתכלל במהירות. המטרה המוצהרת של החיבור הזה, בשנים הקרובות, היא לאפשר לאנשים שמתמודדים עם מוגבלות לתפקד היטב. משותקים, קטועי גפיים, עיוורים וחירשים יוכלו לשלוט בידיים ורגליים רובוטיות בכוח המחשבה בקלות. עיוורים יוכלו לחבר במקום עין - מצלמה שתשדר למוח. תרצה כוס מים? פשוט הושט ידך וקח. הניורלינק כבר יחבר בין המחשבה והרצון שלך למנועים שמפעילים את הפרוטזה הרובוטית.
יש כבר פרויקטים דומים. אבל זה רק השלב הראשון. בהתחלה יחברו אנשים שאין להם הרבה מה להפסיד, כמו חולי ALS, שיהיו מוכנים לקחת את הסיכון תמורת ההזדמנות לתקשר בקלות יחסית ולקבל קצת עצמאות. עם הזמן היתרונות יעלו, והסיכונים בקדיחת אלקטרודות לתוך המוח יירדו. קבוצת האנשים שיוכלו ליהנות מהמוצר תתרחב ותגדל.
כשהניורלינק יחבר בין המוח שלנו והאינטרנט בחיבור דו-כיווני רציף – הרבה אנשים ירצו להצטרף. האינטרס יהיה עצום. נוכל לחפש בגוגל בכוח המחשבה, ללמוד כל דבר מיד, לתקשר עם כל אדם מחובר ספונטנית, להקליט לקובץ מראות, צלילים, ריחות ורגשות, לחוות כל חוויה בגוף הכי ראשון שאפשר. טלפונים, מסכים, משחקי מחשב, סרטי קולנוע, וואטסאפ, מייל, שיחות טלפון, מצלמות – כל אלה יהפכו למיותרים לגמרי. תוכלו לבלות בכל מקום שתרצו, עם מי שתרצו, ובכל דרך שאפשר או אי אפשר לדמיין.
השבב יקרין לנו תמונות, צלילים, תחושות, ריחות ורגשות בצורת אותות חשמליים ישר לתוך המוח. הוא יעקוף את העיניים והאוזניים, ויציע חווייה הרבה יותר טוטאלית. רמת הריגוש תהיה מטורפת. אם תרצו לצפות במשחקי הכס, תרגישו כאילו אתם באמת בפנים, הרבה יותר מכל קסדת מציאות וירטואלית מגושמת. במקום להפליג באפשרויות לתעשיית הפורנו, בואו נגיד שללמוד צרפתית או לרכוש תואר שני בביוכימיה עשוי להיות עניין של שעתיים טעינה.
לא תהיה לנו ברירה
פנטסטי, לא? כן ולא. דווקא ברגע שניורלינק יהיה חסר סיכונים מבחינה בריאותית, הוא יהפוך לסכנה חברתית. זה ייקח עוד עשרות שנים, אבל כשכל אחד יוכל להתקין – בתוך זמן קצר לא תהיה לאף אחד ברירה אלא להתקין. תחשבו על הנכדה שלי ועל הנכד שלכם מתמודדים על אותה משרה. ראיונות עבודה, מבחנים, כל זה. הנכד שלכם כבר התקין את המערכת, והוא מחובר לרשת, מתקשר עם כולם במהירות, לומד הכל בתוך שנייה. איזה סיכוי יש לנכדה הבלתי-מותקנת שלי מולו? אחרי שלא תמצא עבודה, גם היא תרוץ לחדר הניתוח.
A monkey is literally playing a video game telepathically using a brain chip!!
זה הרגע שהבחירה האנושית מתחילה להצטמצם: הרגע שבו המחיר של לא להיות מותקן הופך לגבוה מדי. אתם כבר מכירים את זה. האם באמת בחרתם לקנות סמארטפון? בחרתם להשתמש במייל ובוואטסאפ? לא ממש. כי אדם שלא מחובר אליהם הוא אדם בלתי שימושי לעולם המודרני. מחיר של לא להיות מחובר הוא גבוה באופן בלתי נסבל, מול העבודה, המשפחה והחברים.
כמה זה יעלה?
השאלה החשובה היא לא כמה נשלם על שירות הניורלינק שלנו, אלא באיזה מטבע נשלם. בואו נשווה להיום. עכשיו, כשאנחנו משתמשים בפייסבוק ובגוגל ובשאר השירותים החינמיים, אנחנו משלמים בפרטיות שלנו. הרשתות אוספות את הפרטים האישיים שלנו כדי לבנות את הפרופיל הפסיכולוגי שלנו, ולאפשר למפרסמים – חברות, פוליטיקאים – להשפיע על הבחירות שלנו ביתר קלות. להשפיע על העתיד שלנו. שנקנה את זה ולא את זה. שנצביע להיא במקום להוא.
יהיו אנשים שיתקוממו. להם תינתן מן הסתם האפשרות לשלם דמי מנוי – תחשבו על זה כמו מנוי הכל כלול לאינטרנט, לכבלים, לנטפליקס, לפלייסטיישן וכו'. נגיד 500 דולר בחודש. בתמורה, הניורלינק משרת רק אותך ולא אף אחד אחר.
אבל מי שלא יהיה עשיר מספיק - יעדיף להתקין את הניורלינק במוח שלו בחינם. כשהאלקטרודות יהיו תקועות לנו בתוך המוח - לחברות מסחריות, מפלגות וארגונים יהיה אינטרס אדיר לשכנע אותנו שנאפשר להן להתחבר למפה ההורמונלית והחשמלית של המוח שלנו בזמן אמת. להבין אילו גירויים מעוררים אותנו ברמת דיוק מיקרונית. לפענח את השיקולים שלנו מתי לקנות, עם מי להיפגש, לאן ללכת, מה לאכול, במי לבחור, ולהשפיע. חברות יהיו מוכנות לשלם הון תמורת הגישה הזו לגזע המוח שלנו.
בן אדם אחרי קוף
אילון מאסק הוא לא היחיד שמנסה לחבר בין המוח האנושי ומחשב. יש לא מעט חברות ויזמים שמשקיעים בכיוון הזה, כולל מארק צוקרברג. בזמן שפוליטיקאים מנסים להגביל את המניפולציות שפייסבוק עושה עלינו היום דרך המסך – פייסבוק רכשה חברה שתאפשר לה להתחבר ישר למוח. לעשות את המניפולציות שלה לא מבחוץ, אלא מבפנים. המחוקק, כרגע, תקוע עשר שנים אחורה.
שום חלק בתרחיש הזה לא מופרך. אלה אנחנו שמפקירים את עצמנו כבר היום להשפעה זרה כבר היום בתמורה לעונג מלאכותי בהזרקה ישירה, וזה לא הולך להשתנות. תסתכלו טוב על הקוף הזה שמניע כדור על המסך, מנשנש מחית בננה מצינורית מתכת ומרוצה מהחיים. הקוף הזה הוא אנחנו.
>> לטור הקודם של דרור גלוברמן: הדיפסטייט של הקורונה
>> בזמן שעבדתם: וידאוקאסט המדיה והטכנולוגיה של דרור גלוברמן ודני פלד