אישוני העיניים שלנו מטבעם, משקפים חלק בלתי מבוטל מהאובייקטים עליהם אנו מביטים. מחקר שהתפרסם בימים האחרונים בכתב העת Plos One לוקח את תכונות האישונים צעד אחד קדימה: המחקר טוען כי בכוחה של אותה השתקפות לתרום רבות לחברה, בין השאר באמצעות זיהויים של חשודים שנכחו יחד עם המצולם באותה זירת פשע.
באמצעות מצלמה בעלת רזולוציה של 39 מגה פיקסלים, צילום ממרחק מטר אחד ותנאי תאורה אופטימליים הצליחו החוקרים להפיק תמונה איכותית דיה בה נראית בבירור דמות אדם המשתקפת באישוניו של המצולם. במקרים בהם מצולם קורבן שנפל לפשע, כדוגמת בן ערובה או קורבן להתעללות מינית, יהיה ניתן בעתיד הלא רחוק לנתח את הצילומים ולקבל דיוקן כמעט מדוייק של החשודים, זאת בשל העובדה שדמותן השתקפה בעיניו של הקורבן עת שצולם.
במסגרת הניסוי, אותו ערכו החוקרים רוב ג'נקינס וכריסטי קר, מאוניברסיטת גלאזגו שבסקוטלנד, צולמו אישוניהם של נבדקים בעת שחלפו באקראיות לצד עוברי אורח. לאחר ניתוח התמונות הצליחו הנשאלים לבצע התאמה של בין 70 ל-84 אחוזים בין תמונת הדמות לבין הדמות האמיתית.
אמנם כרגע מדובר בתנאי צילום, תאורה ומרחק אופטימליים, אך היכולת הטכנית הבסיסית הוכחה ולא רחוק היום שנוכל ליישם אותה במציאות, כמו לדוגמה בחקירת זירות פשע. עוד טוענים החוקרים כי הטכנולוגיה מהווה בסיס ליכולת בניית תמונה תלת מימדית, כזו שתתאר את הסביבה הפיזית אותה רואה המצולם דרך שתי עיניו.
ראוי לציין כי אין זה המחקר הראשון העושה שימוש בזוג העיניים שלנו. מחקרים רבים המגיעים מתחומי מדעי המחשב, האלקטרוניקה ואף שיווק ופסיכולוגיה בוחנים נתונים שונים באמצעות טכנולוגיות העוקבות אחר תנועת האישונים שלנו. תנועות אלה מהוות תשתית לפיתוח חיישנים אלקטרוניים שונים ואף מסייעות לבחון כיצד טקטיקות שיווקיות מושכות את מבטנו לכיוונים שונים, כמו למשל, מדף ספציפי בסופרמרקט עליו ממוקם המוצר של המשווק.