כתבה זו התפרסמה במקור באתר gadgetim.co.il

אין תמונה
קודאק V603

יצרנית המצלמות הותיקה "קודאק", מנסה כבר כמה שנים לעבור בהצלחה לזירת המצלמות הדיגיטליות. ה-V603 היא מצלמה רביעית בסדרת ה-V, שמיועדת למשתמש הממוצע שמחפש מצלמה קטנה ופשוטה לשימוש. מבחינה חיצונית, היא כמעט זהה למצלמות כפולות העדשה של קודאק, שזכו לא פעם בביקורות אוהדות. אך האם היא מהווה אלטרנטיבה למצלמות קומפקטיות מסדרות ותיקות יותר, כמו אלו של סוני ו-Casio? מיד נגלה.

יתרונות
+קטנה, קלה ומעוצבת
+פשוטה לשימוש
+מסך בהיר וגדול
+מארז מתכתי
+איכות וידאו מצוינת
+מטען קל וקטן

חסרונות
-איכות תמונה ממוצעת
-חיי סוללה קצרים
-מסך לא מוגן
-לא מהירה במיוחד
-אין Bluetooth או WiFi
-רמקול חלש מאד

עיצוב המצלמה

ה-V603 מגיעה בשלושה צבעים: כסוף, שחור ואדום. מארז המצלמה עשוי מסגסוגת מחוספסת, עמידה מאד אבל מושכת טביעות אצבע. מימדי המצלמה זעירים, וניתן להשוות אותה בקלות לסלולאריים מודרניים. היא שוקלת 120 גרם- מעט יותר מסלולארי ממוצע. בזכות מימדים אלו ניתן בקלות לתלות את ה-V603 על הצוואר, או לשכוח אותה בכיס. היא לא דקה כמו סידרת ה-T של סוני או ה-exilim של casio, אבל היא נמוכה יותר מרוב המצלמות ואין בה בליטות מיותרות.

עיצוב המצלמה מוצלח מאד. היא מרובעת למדי, אבל שילוב הצבעים (שחור וכרום) עושה את העבודה. יופיה בולט בעיקר מול מתחרותיה הכסופות והמשעממות, וגם הפרופורציות המיוחדות שלה, כמעט כמו בסלולרי, מושכות את העין.

מבחינה פרקטית\ארגונומית, קודאק עשתה עבודה טובה. ניתן לצלם ביד אחת, אבל כדאי מאד להשאיר גם את יד שמאל פנויה. כפתור הצילום גדול מאד, והוא נמצא יחד עם חמישה כפתורים נוספים בפס כרום בדופן העליון של המצלמה. פס הכרום שקוע בצורת V, וכך קל ללחוץ על הכפתורים למרות שהם לא בולטים כלל מהמצלמה. בצורה זו ה-V603 לא נדלקת בטעות בכיס, ונמנע נזק לעדשה.

חמשת הכפתורים הם כפתור ההדלקה\כיבוי עם הבלטה מיוחדת בכדי להבחין בינו לבין השאר, כפתור מצבי הפלאש ושלושת כפתורי המצב: סטילס, וידאו ומועדפים. בדופן האחורי נמצאים כפתורים נוספים: מתג ניווט בעל חמישה כיוונים, מתג הזום, כפתור מחיקה, כפתור תפריט, כפתור צפיה בתמונות וכפתור ה-share. מימין נמצא חריץ ה-SD. הוא לא מכוסה בדלת כנהוג, וכך מתאפשרת החלפת כרטיסים בקלות יחסית. כאשר אין כרטיס במצלמה ניתן להבחין בספוגית אפורה שמונעת מאבק להיכנס פנימה.

מלמטה נמצא החיבור לחצובה, חיבור ה-USB\טלויזיה\תחנת עגינה ודלת הסוללה. משמאל קיים חיבור שיצרנים רבים נוטים להשמיט: כניסה ישירה למטען. כך ניתן לקחת לטיול רק את המטען, ולא תחנת עגינה שלמה כמו עם מצלמות מבית יצרנים אחרים. הכפתורים נוחים ללחיצה ומרווחים, אבל כמעט כולם קטנים מדי, ובמיוחד כפתורי הניווט שמסודרים בצורת ריבוע. מתג זה שטוח, והאצבע מחליקה ממנו בקלות.

מסך המצלמה

המסך במצלמה זו הוא רכיב חשוב במיוחד, מכיוון שהיא קטנה מכדי להכיל עינית צילום ולכן יש להסתמך על המסך תמיד. המסך גדול למדי, 2.5 אינצ', ומכסה את רוב החלק האחורי של המצלמה. המסך עצמו לא מוגן ולא מצופה בשכבה מונעת השתקפויות, אבל נראה טוב בשמש וניתן בקלות להיעזר בו בכל תנאי התאורה. מכיוון שה-V603 היא מצלמת כיס, היא מוגנת היטב מכל צדדיה, ולכן התאכזבתי לגלות שהמסך לא מוגן בשום צורה. שריטות ושפשופים הם דבר בלתי נמנע, ולכן מומלץ מאד לרכוש מגן מסך יחד עם המצלמה בכדי להנות ממימדיה הזעירים. הצבעים והחדות טובים, אבל כמו רוב מסכי המצלמות הדיגיטליות, גם כאן מסודרים הפיקסלים בצורת כוורת ולא בצורת רשת. לכן, הפונטים לא יפים במיוחד ולפעמים עובדה זו משפיעה גם על איכות התמונות כאשר צופים בהן על גבי המצלמה. ניתן לכוון את בהירות המסך לשני מצבים בלבד, וניתן להגדיר שהמסך יחשיך תוך 10\20\30 שניות לחיסכון בסוללה.

מהירות

ה-V603 לא מהירה כמו מתחרותיה, אבל היא מהירה מספיק. היא נדלקת תוך מעט יותר משניה אחת, ומצלמת תוך פחות משניה. הפלאש נטען מהר יחסית, וניתן לצלם שתי תמונות אחת אחרי השניה כמעט מיד. התמונות נכתבות מהר יחסית לכרטיס הזיכרון, וה-buffer מתמלא אחרי שש תמונות בערך, ומתרוקן מהר מאד. עם כרטיס זיכרון מהיר כמעט לא מרגישים שקיים זיכרון buffer.

פוקוס

חצי לחיצה על לחצן הצילום ממקדת את התמונה, ובתנאי חושך המצלמה נעזרת במנורת פוקוס ירוקה. במצב מאקרו הפוקוס מעט איטי, אבל בשאר המצבים הפוקוס מהיר מאד. המצלמה לא מרעישה במיוחד כאשר היא מתמקדת, ולכן ניתן לצלם וידאו כאשר המצלמה ממקדת את עצמה לכל אורך הסרטון בהתאם.

ניתן לבחור שהמצלמה תתמקד רק כאשר לוחצים חצי לחיצה על כפתור הצילום, או שהיא תשנה את המיקוד תמיד בהתאם למרחק מן האובייקט. במצב זה ניתן להגביר את מהירות הצילום ולצלם כמעט ברגע הלחיצה מבלי להמתין למצלמה.

המצלמה כוללת אפשרות להתמקד באחד מתוך תשעה איזורים שונים בתמונה, או במרכזה. כאשר המצלמה מקבלת תמונה חדה והפוקוס מתאים, יסומן ריבוע ירוק על המסך. אם הפוקוס לא מתאים על המסך יצוץ הסמל "AF" בצבע אדום. כאשר צופים בתמונות, קיים חיווי בצד התמונה שמסמן האם התמונה חדה או לא, בין אם בגלל תזוזת המצלמה או בגלל פוקוס לא מדויק.

זום

הזום האופטי סטנדרטי, X3. הזום הדיגטלי כולל שני שלבים, אבל בניגוד למצופה, השלב הראשון לא מרמז על כך שניתן להתמקד מבלי לאבד מאיכות התמונה. במצב זום מקסימלי ניתן לצלם מאקרו מ-40 ס"מ, ובמצב זום רגיל ניתן לצלם מאקרו מ-5 ס"מ. העדשה זזה לאט ומאפשרת לכוון את הזום ביעילות בדרגה הרצויה, ובחלקו השמאלי של המסך מופיע מד הזום. כאשר מגיעים לזום מקסימלי המצלמה לא ממשיכה ישירות לזום דיגיטלי, ויש צורך ללחוץ מחדש על הכפתור. כך נוצרת אבחנה בין הזום האופטי לזום הדיגיטלי, פיצ'ר שימושי מאד.

פלאש

הפלאש ממוקם בצידה הימני של המצלמה, רחוק מן העדשה. באופן תיאורטי, מיקום זה אמור למנוע עיניים אדומות. עם זאת, המצלמה לא מצליחה למנוע עיניים אדומות ביעילות, גם לא במצב הפלאש המיועד לכך. למרות שנכללות במצלמה אפשרויות רבות לעריכת תמונה לאחר הצילום, אין אפשרות להסיר עיניים אדומות. אפשרות כזו קיימת במצלמות מתחרות רבות ונחוצה במיוחד ב-V603.
עוצמת הפלאש ממוצעת, והוא לא משפיע לרעה על גוון התמונה. במצב מאקרו הפלאש לא אחיד ומוטב שלא להשתמש בו. לא ניתן לקבוע את עוצמת הפלאש, ולא ניתן לקבוע מצבי פלאש אלא מצבי צילום בלבד.

הגדרות ידניות

כמו אחיותיה לקטגוריה, גם ה-V603 לא מציעה כוונון ידני רציני. ניתן לשנות ISO בין 100 ל-400 (או 800 במצב 1.8 מגהפיקסל), ניתן לקבוע את רמת החשיפה, החדות, הצבעים וחשיפה ארוכה. במצב חשיפה ארוכה ניתן לבחור שהמצלמה תקלוט אור במשך חצי שניה עד 8 שניות, אפשרות נדירה במצלמות כאלו. בעזרת חצובה, ניתן לקבל צילומי לילה מרשימים מאד במצב זה. ניתן להציג על המסך היסטוגרמה, אבל רוב המשתמשים לא ידעו לקרוא אותה. מה גם שהיא לא שימושית במיוחד למצלמה שלא מציעה הרבה אפשרויות כוונון ידני.

ממשק

ממשק המצלמה נוח מאד. הוא שקוף למחצה, ומסודר בשורות. ליד כל שורה נמצא אייקון עם סמל שמתאר את האפשרות, ובראש המסך מוצג כיתוב שם האפשרות. בשורה עצמה כתוב המצב שמוגדר כרגע. הניווט בממשק נעשה בעיקר באמצעות המתג הרב-כיווני וכפתור הבחירה במרכזו. במסך הראשי ניתן לבחור שלא יוצג דבר, או שיוצגו מצב הצילום, מצב הפלאש, איכות התמונה, אמצעי הזיכרון, מספר התמונות, רמת החשיפה ורשת קוים בכדי ליישר את האופק בתמונות. הבעיה הגדולה של הממשק היא שלא מוצג מצב הסוללה על המסך, אלא אם היא מתרוקנת. הממשק מהיר מאד, ונראה טוב.

בקצה השמאלי העליון של המצלמה, ליד המסך, קיימות שלוש נורות LED. הן בדרך כלל מודיעות האם המצלמה נמצאת במצב סטילס, וידאו או מועדפים. נורת הסטילס מהבהבת בכתום כשהמצלמה לא מוכנה לצילום (פלאש לא טעון, buffer מלא או חוסר פוקוס) ונדלקת בירוק כשהמצלמה מוכנה לצילום. בטעינה יהבהבו שלושת הנורות בכתום, וכשהסוללה מלאה שלושת הנורות יהבהבו בירוק.

צילום וידאו

ה-V603 מציעה מצב וידאו איכותי מן הממוצע. היא מאפשרת לצלם וידאו ברזולוצית VGA דחוס, VGA רגיל ו-QVGA. הוידאו איכותי מאד והפוקוס משתנה גם בזמן הצילום. ה-V603, בניגוד למתחרותיה, מאפשרת לשנות את הזום במהלך הצילום ופיצ'ר ייחודי נוסף הוא מייצב תמונה דיגיטלי, שמסתיר את רעידות המצלמה. מייצב התמונה עובד היטב וקל להבחין בהבדל בין וידאו שצולם בעזרת ה-V603 לבין וידאו שצולם עם מצלמות קומפקטיות מתחרות, גם כאלה שמצוידות במייצב תמונה דיגיטלי שפשוט לא עובד. המיקרופון של ה-V603 רגיש מאד, ובו זמנית מסנן ביעילות רעשי רקע. נקודת התורפה של ה-V603 בצילום וידאו היא הרמקול. רמקול זה קטן וחלש מאד, וניתן לשמוע אותו רק אם מצמידים את המצלמה לאוזן.

צילום סטילס

הגענו לתכונה החשובה ביותר של ה-V603, צילום הסטילס. עדשת המצלמה מיוצרת על ידי חברת Schneider-Kreuznach ולא על ידי קודאק עצמה. בכך מצטרפת קודאק ליצרניות רבות ש"הרימו ידיים" והחליטו לרכוש עדשות מיצרן ותיק: פנסוניק שרוכשת עדשות לייקה, HP וקאסיו שרכשו עדשות פנטקס ונוקיה וסוני שרכשו עדשות קארל צייס. יצרנית נוספת שרוכשת עדשות שניידר-קרויזנאך היא סמסונג הקוריאנית. (התמונות שלהלן חתוכות - על מנת לצפות בגירסה המלאה יש ללחוץ על התמונה)

העדשה עצמה מספקת תמונות חדות, אבל יוצרת יותר מדי "רעש סגול" (או בלעז: chromatic aberration). אפקט זה נוצר כאשר קיים קונטרסט חזק, בעיקר בקצוות התמונה, בין משטח כהה למשטח בהיר, ובגבול ביניהם קיים פס סגול בוהק. רוב המצלמות המודרניות מתגברות בהצלחה על הבעיה הזו, וחבל לראות שה-V603 לא מצליחה להעלים אותו. עם זאת, קיימות לא מעט תוכנות עריכה שמבטלות את האפקט, ובכל מקרה לא מדובר בבעיה שרוב המשתמשים יקדישו לה תשומת לב.

את הטרנד שהתחילה קאסיו עם מצבי הצילום קשה לעצור, ואפילו קודאק לא יכלה להישאר אדישה. ה-V603 כוללת לא פחות מ-22 מצבי צילום. המעניינים שבהם הם מצב שזוכר הגדרות, מצב פנורמה, מצב טקסט, ומצב נימוסים. במצב פנורמה ניתן לצלם שלוש תמונות באיכות 3 מגהפיקסל, והמצלמה תחבר ביניהן. לאחר צילום התמונה הראשונה, המצלמה תציג את הקצה שלה על המסך בכדי להקל על צילום התמונה הבאה. התוצאה המתקבלת שימושית מאד, ואין צורך בחצובה. במצב טקסט המצלמה תעלה את הקונטרסט וכך תתקבל תמונה מאוזנת וברורה שקל להעביר בתוכנת OCR.

במצב נימוסים, המצלמה תבטל את הצלילים ואת הפלאש, וכך ניתן לצלם במוזיאונים או חלילה בכיתה.
המעבר בין המצבים פשוט מאד, כאשר כל מצב מיוצג על ידי אייקון והסבר קצר. ניתן לבחור כמובן במצב אוטומטי, בו ניתן לשנות את ההגדרות כרגיל ולבחור טווחי פוקוס שונים. ה-V603 כוללת חיישן שמסובב את התמונה אוטומטית אם היא צולמה לאורך ולא לרוחב. אפשר לבטל את הפעלת החיישן, אבל לא קיימת אפשרות לסובב את התמונה לאחר הצילום.

איכות התמונה

התמונות המתקבלות מה-V603 איכותיות מאד. רמת הרעש נמוכה מהרגיל, הצבעים טבעיים (לפעמים הם מעט דיגיטליים אבל ניתן לאזן זאת בעזרת ההגדרות) ואיזון הלובן מושלם. ה-V603 מתמודדת בקלות עם תאורת טנגסטן ועם צילום ללא פלאש גם בחדר סגור. במצב מאקרו מתקבל עומק שדה רדוד מהממוצע בקטגוריה, הישג מרשים ביחס לגודל המצלמה.

בולטת בחסרונה הגדרת דחיסת התמונה. ניתן לקבוע רק את רזולוציית הצילום, והגדרת הדחיסה בברירת המחדל מכווצת את התמונה יתר על המידה ולכן החדות פוחתת. הגדרת דחיסה היא אפשרות בסיסית, וכמעט לא קיימות מצלמות דיגיטליות שלא מאפשרות לשנות זאת. לסיכום, ניתן לפתח בקלות תמונות מה-V603 עד גודל דף A3, מבלי לאבד מאיכות התמונה.

עריכת תמונה על גבי המצלמה

ה-V603 כוללת כמה אפשרויות עריכה ייחודיות לוידאו ולתמונה מבלי להשתמש כלל במחשב. זאת כדי לאפשר הדפסה מיידית של תמונות בעזרת מדפסת תואמת של קודאק. כאשר משתמשים באפשרות ה-Perfect Touch המצלמה תבהיר את התמונה. למרות שלכאורה אפשרות זו אמורה להתאים את התמונה בצורה הטובה ביותר, היא תמיד מבהירה אותה גם כשיש צורך ליצור תמונה כהה יותר. למרות זאת, כשמתקבלות תמונות חשוכות מדי, השימוש באפשרות זו משפר אותן פלאים.

חיתוך התמונה מתבצע על ידי התמקדות בחלק הרצוי ובהזזת המשבצת המסומנת על המסך.
עריכת וידאו גם היא מגוונת, וניתן לצלם תמונה מתוך סרטון וידאו או לפצל את הסרטון בנקודה נבחרת. ניתן גם להדפיס את הסרטון כרצף תמונות.

שיתוף

בניגוד ל-V610 כפולת העדשה, ה-V603 לא מציעה אפשרות להעביר תמונות באמצעות שן כחולה. למרות זאת, ה-V603 כוללת אפשרויות שיתוף רבות ויחודיות למצלמות קודאק. ניתן לייבא כתובות E-mail מהמחשב למצלמה ובאמצעות תוכנה לשלוח את התמונות באופן אוטומטי לכתובות המבוקשות. ניתן גם להגדיר תמונה או סרטון כמועדפים, אבל משום מה לא הצלתי לצפות לאחר מכן בתמונות אלו במצב המיועד לכך. האפשרות הנפוצה ביותר במצלמות קודאק היא הדפסה ישירה ללא מחשב, בעיקר באמצעות תחנת העגינה של קודאק או סידרת המדפסות המיוחדת עם חיבור ישיר למצלמה.

ה-V603 כוללת גם כבל חיבור לטלויזיה, וכך ניתן בקלות לצפות בתמונות על גבי מסך חיצוני. איכות התמונה לא גבוהה במיוחד, ובטלויזיה שניסיתי התמונה נחתכה בצדדים. ניתן להשתמש בטלויזיה כ-ViewFinder במקום במסך הפנימי של המצלמה.

חיי סוללה

המצלמה מגיעה עם סוללת Lithium-Ion זעירה. היא מספקת 600mAh, הרבה פחות מהממוצע. ניתן לצלם בערך 150 תמונות במקרה הטוב בין טעינה לטעינה, שימוש במסך לתצוגת תמונות מזרז משמעותית את סחיטת הסוללה. היתרון של ה-V603 הוא שקל לסחוב סוללה נוספת בגלל גודלה המזערי, המטען קטן ונייד ללא צורך בעריסה או מתאם ומחיר הסוללות לא גבוה. החיסרון הוא שלא ניתן לקנות סוללות חד פעמיות ל-V603 במקרה שפתאום נגמרת הסוללה באמצע שום מקום.

מסקנה

המחיר הנמוך ביותר כיום ל-V603 הוא 1662 שקלים. מחיר זה מעט יקר מן הממוצע, אך סביר להניח שהוא ירד בעתיד מכיוון שה-V603 חדשה מאד. ה-ixus 60 של קאנון וה-S600 של קאסיו זולות יותר, אבל לכל אחת מהן חסרונות כאלו ואחרים מול ה-V603, בעיקר בתחום צילום הוידאו.

מעבר לכך, ה-V603 היא מצלמה ייחודית. קודאק סוף סוף מציגה תוצאות ראויות בשוק המצלמות הדיגיטליות, וה-V603 לא נופלת ממתחרותיה. איכות התמונה אמנם ממוצעת, אבל גודל ועיצוב המצלמה, איכות הוידאו ומהירות התפעול ראויים לשבח. ה-V603 משדרת איכות ויוקרה, ובחירת החומרים והצבעים מצוינת. הממשק ב-V603 שופר לאין-ערוך, ומהווה פשרה בין קלות הפעלה לתפעול מתקדם יותר. אם קודאק תמשיך כך, אין ספק שהמותג יחזור במוקדם או במאוחר לימי הזוהר שלו.