אם אתם חושבים שהאוזניות שלכם אלחוטיות - הרשו לי לנחור בבוז: חחררר. קטגוריה שתופסת תאוצה לאחרונה היא Truly wireless, או אלחוטיות על באמת, אם תרצו. אפל כמובן מנסה להוביל את הקטגוריה עם ה-Airpods שלה, סמסונג מנסה את מזלה עם דגם חדש של ה IconX (אחרי אכזבה מהדגם הראשון). בסה"כ כ-40 חברות כבר מציעות דגמים כאלה - על אוזני הניתוחים שלנו הפעם נמצאות אוזניות ה-Run של חברת ג'ייבירד, ובשבועות הקרובים ניתן את האוזניים שלנו, בשם המדע כמובן, לדגמים נוספים.
בדומה לאוזניות אלחוטיות אחרות, ה-Run (שהושקו הערב בישראל, ימים ספורים אחרי ההשקה העולמית) מגיעות בתוך קופסת פלסטיק קשיחה משלהן, שהיא גם המטען וגם סוללה חיצונית. החיבור, נגיד כבר עכשיו, מאוד פשוט: מוציאים אותן מהנרתיק, לחיצה על הכפתור של אחת מהן, מציאת הבלוטות' בטלפון (אייפון או אנדרואיד) והן מתחברות גם אליו וגם אחת לשנייה. בין שימוש לשימוש לא צריך לכבות - פשוט מניחים אותן בקופסת הפלסטיק והן נכבות בעצמן, ונדלקות מחדש כמוציאים אותן. הבעיה: הקופסה לפעמים נפתחת מעצמה בתיק (כל מה שמחזיק אותה סגורה זה כפתור זעיר שכל מכה קלה פותחת אותו), ואז הן מתחברות מעצמן.
בשביל לדלג על שיר, לענות לשיחה, לכבות או להדליק כשהקופסה לא בסביבה צריך ללחוץ על משהו. מאחר שאין חוט לשים עליו כפתור, הכפתור הוא על האוזנייה עצמה באוזן והכפתור לא כזה רגיש, אז צריך לתת קונטרה עם הראש. זה קצת מציק, כי למעשה דוחפים את האוזנייה עמוק יותר לתוך האוזן. להגביר ולהנמיך אי אפשר מהאוזניות עצמן, כי פשוט אין מספיק מקום לכל כך הרבה כפתורים על האוזניות הזעירות.
מבחינת ג'ייבירד, אלה אוזניות ריצה. הן לא אמורות להציג את כל השטיקים האלה של הפעלה בתזוזה, אלא להיות נוחות ויציבות באוזניים. נציג החברה שהציג לי אותן סיפר בהתלהבות שחלק מהנסיינים דיווחו שאחרי ריצה, הם שכחו שהאוזניות עדיין באוזניים ונכנסו איתן למקלחת - דבר שאגב לא אמור לקלקל אותן, כי הן חסינות בפני זיעה והתזות מים.
לא חושב שהייתי שוכן אותן, כי הן נוכחות באוזניים, אבל לא מציקות. להיפך - מרגע ששמים אותן הן נוחות מאוד, ונתפסות היטב באמצעות הסנפירים שקיימים גם בדגמים האחרים של ג'ייבירד. כבכל זוג אוזניות שמכבדות את עצמן, תמצאו באריזה עוד פקקי סיליקון לאוזניים וסנפירים בגדלים שונים, בשביל להתאים לאוזן שלכם, אך ללא פקקי ספוג - אם זו ההעדפה שלכם.
איך שומעים?
השאלה הראשונה צריכה להיות איפה שומעים. התשובה לכך היא שלושה-ארבעה מטרים מהסמארטפון לכל היותר. עוצמת הבלוטת' לא מספיק חזקה בשביל שתוכלו לשים את הסמארטפון על שולחן העבודה ולהסתובב בבית. כמה מטרים - והשידור נקטע. באזורים יותר הומים יש לפעמים הפרעות.
עכשיו לאיך שומעים - היטב. באופן מפתיע, אוזניות ממש קטנות מצליחות להעביר את הצליל בצורה נעימה (אם כי לא "מלאה" כמו אוזניות אמיתיות) ובעוצמה גבוהה. אין בהן סינון רעשי רקע, אבל המבנה שלהן פשוט הצליח להפריד אותי מהסביבה (הו, כמה קריאות "אהוד" שלא נענו היו בזמן הבדיקה של הג'ייבירד) בלי שהיה צריך להגביר את הסמארטפון עד הסוף, כולל בסביבה רועשת של מטוס או רחוב סואן (שבו כמובן הורדתי אותן בחציית כביש, אלא מה - אני זהיר! שלא יהיה ספק). אם אתם בונים על הג'ייבריד גם כדיבורית - אז פחות כדאי. פשוט לא ישמעו אתכם טוב מהמיקרופון הסופר זעיר המותקן באוזנייה הימנית.
יש לג'ייבירד אפליקצית כיוונון שמע בשם MySound לאייפון ולאנדרואיד, שמיועדת לכל קו האוזניות של החברה. לא מצאתי בה שימוש, אבל אפשר להשתמש בה כאקווילייזר.
זוכרים אילך ג'ק באוור או כל מיני סוכני חוק אחרים היו תוקעים אוזניה פיצית ופשוט מדברים דרכה במשך ימים שלמים עד שהסוללה נגמרה כי עלילה? הנה ההזדמנות לבחון את זה במציאות: ההטענה נעשית מתוך קופסה שבעצמה מתחברת למחשב או למתאם חשמל באמצעות כבל מיקרו-USB המצורף לערכה. יבוא יום ויצרניות אוזניות יתקדמו ל-USB-C. יש הבטחה ל-4 שעות עבודה על הטענה אחת, ועוד 8 שעות מהקופסה - כלומר 12 שעות סה"כ עם הטענות בין לבין. במציאות, הסוללה החזיקה לעתים 3 שעות בלבד בכל הטענה.
לקנות או לא לקנות
מחירן של האוזניות בישראל יהיה 899 שקלים. זה לא מעט, אבל זה טווח המחירים של אוזניות כאלה ממותג מוכר. תחום "האלחוטיות על באמת" (בדימיוני המונח הזה תופס. תנו לי את זה, מה אכפת לכם) עדיין בתחילת דרכו, ויש חברות שעוד נזהרות להיכנס אליו בגלל הבעיות שציינתי למעלה (זמן סוללה לא מדהים, בעיות בחיבור, צליל טוב מאוד אך לא מדהים כמו אוזניות יותר מאסיביות) - ובכל זאת, במגבלות הז'אנר כרגע, הג'ייבריד ראן עושות עבודה מאוד טובה.