בחברת בזק עושים בימים האחרונים מאמצים גדולים במאבק נגד הרפורמה בפס הרחב, שמחייבת את החברה למכור למתחרותיה קווי טלפון במחיר מפוקח. כשלקוחות מתקשרים בימים אלה לבזק ומבקשים הצעה לחיבור אינטרנט, נציג השירות מציע קודם כל ולפני הכל ספקית בשם 099 נט. לקוח אחד טוען כי הנציגה של בזק אמרה לו שמדובר בספקית "הטובה במדינה". מי היא 099 שבזק כל כך מקדמת? מדובר בספקית אינטרנט קטנה מאוד שעברה מיתוג מחדש ויש לה שם נוסף ותיק יותר — אל קודס נטוורק. החברה יושבת במזרח ירושלים, ועל פי אתר Whois הדומיין רשום על שם נביל אמד.
אפשר להעלות תהיות קטנות לגבי החברה. למשל, למה הם לא עונים לטלפון? גם כשפנינו במייל לא קיבלנו תשובה. אפשר לתהות מדוע אתר החברה כמעט ריק לגמרי, וגם מדוע החברה לא מחזיקה מספר 1-800 כמחויב בחוק, ומספר פקס לבקשת ניתוק כמחויב. כפי הנראה, החברה גם לא מחזיקה כמחויב ממנה מערכת המציעה שיחה חוזרת אל הלקוח כעבור שלוש דקות המתנה.
אבל יותר מסקרנת ההצעה השיווקית של החברה: בזק מוכרת חבילה של תשתית וספק (099 נט) במחיר של 120 שקל. על פי המחירון, כ–110 שקל מתוך הסכום לבזק ורק עשרה שקלים הולכים ל–099. כיצד חברה קטנה יכולה לספק 100 מגה במחיר של 10 שקלים בחודש בלבד? אפילו ברמה הגולמית, הרי היא צריכה לרכוש קווי אינטרנט לחו"ל. ההצעה הכי אגרסיבית בשוק היא כפולה מזה — 20 שקל ל–100 מגה של HOT. צריך לשקלל עוד נתון: 099 צריכה לשלם לבזק עמלה של 50 שקל על כל לקוח שגויס. זאת אומרת, הלקוח מסובסד על ידי 099 במשך חמישה חודשים לפחות. מאיפה הכסף?
ברור שלבזק יש אינטרס בחבילות המוזלות של 099. המחיר הנמוך עוצר מעבר לקוחות לחבילות החדשות במסגרת הרפורמה בפס הרחב. זוהי זרוע דיסקאונט עבור בזק. ספקיות האינטרנט המתחרות זועמות. הן 018 אקספון והן 012 סמייל (פרטנר) פנו למשרד התקשורת בנושא.
מחברת פרטנר נמסרה תגובה חריפה שבה פרטנר מאשימה את בזק בכך שהיא משלמת כסף לספקיות הקטנות בדרכים עקיפות: "בכוונת 012 מבית פרטנר לפנות למשרד התקשורת ולהתריע על המשך הניסיון העיקש של בזק לפגוע בתחרות. בפרטנר טוענים כי בזק כלל לא הציעה לה להצטרף לחבילה משולבת, כמחויב על פי הוראות רישיונה, וכי קיים חשש כי ההתקשרות עם ספקיות האינטרנט כוללת הפחתה של מחיר ה–ISP על ידי פיצויין בדרכים עקיפות".
מאקספון נמסר בתגובה: "בזק איימה על לקוחות נוטשים במחיר מופקע עבור מודמים, הפריעה לכל התהליכים בשוק הסיטוני ובכל זאת לקוחות רבים בוחרים לנטוש את מי שהרוויח על גבם כל כך הרבה שנים. משלא צלח לה, לא נותרה לבזק ברירה, היא הורידה את מחיריה וצירפה לאשליית התחרות ספקי אינטרנט אנונימיים המשלימים את החבילה בדיוק למחיר שימנע תחרות".
מבזק נמסר בתגובה: "בזק מאפשרת חיבור לחבילה הכוללת ספק ותשתית אינטרנט עם כל אחת מספקיות האינטרנט הקיימות בשוק. חשוב לציין כי המחירים של כל אחת מספקיות האינטרנט שונים ונקבעים על ידן, וכי הלקוח הוא זה שבוחר באמצעות איזו ספקית אינטרנט להתחבר". באשר לטענה שבזק משלמת ומסבסדת לכאורה בדרך כלשהי ספקיות אינטרנט קטנות, נמסר: "לא היו דברים מעולם".
ואף על פי כן, צריך לזכור ש–120 שקל לחודש הוא עדיין מחיר גבוה. במסגרת השוק הסיטוני ניתן לקבל קו 100 מגה ב–100 שקל. עוד צריך לזכור שהמחיר שבזק מציעה בחבילה מזנק אחרי שנה.
ההתנגשות בין בזק למשרד התקשורת
כרגע נראה שאין דרך למנוע את ההתנגשות הגדולה, אולי ההיסטורית, שעומדת לקרות החודש בין בזק לבין משרד התקשורת. תקציר הפרקים הקודמים: על פי מתווה הרפורמה בפס הרחב, בזק מחויבת למכור למתחרותיה קווי טלפון במחיר מפוקח. הכוונה היא שספקית כמו 013 נטוויז'ן תוכל למכור קווי טלפון של בזק. עד כה הרפורמה כללה רק קווי אינטרנט, ועכשיו החבילה מתרחבת וספקיות יוכלו להציע ללקוח הצעה שלמה ומוזלת. הרפורמה תיכנס לתוקף ב–17 במאי.
בזק נלחמת ברכיב הזה ברפורמה מלחמת חורמה. הטענה המרכזית שלה היא פשוטה: אין ישימות טכנולוגית למהלך. בזק לא יכולה ולא יודעת, טכנית, למכור קווי טלפון למתחרות שלה על בסיס הציוד הקיים, נטען. דבר זה יצריך מאתנו, אומרים בנוסף בבזק, רכישת מתג חדש, דבר שעולה מיליוני דולרים והטמעת מתג חדש יכולה לארוך חודשים ואף שנים.
במשחק הצ'יקן הזה אף אחד מהצדדים לא מתכוון למצמץ ראשון. אז מה יקרה? משרד התקשורת מכין לבזק שוט עבה וכואב בדמות עיצום כספי — קנס. מדרגת הקנס המקסימלית, שמבוססת על בסיס אחוזים מהכנסות החברה, תאפשר למשרד התקשורת להוציא לבזק עיצום כספי של 11.3 מיליון שקל. משרד התקשורת מתכוון להוציא קנס כזה כבר בשעת השי"ן של הרפורמה. יתרה מזאת, במשרד התקשורת מתכוונים להוציא עיצום כזה שוב ושוב, כל חודש — עד שבזק תתיישר.
בזק מצדה לא תשב בשקט, ולמחרת כבר תלך לבג"ץ. אם זה אכן יקרה, זו תהיה הפעם השלישית שבזק פועלת בבג"ץ נגד הרפורמה בפס הרחב. במקביל, בזק ממשיכה להוציא הודעות לתקשורת (כבר היו שלוש כאלה) על כמה היא משתפת פעולה עם המשרד והרפורמה.
איך זה יגמר? בזק תצטרך להתקפל. גם שלוש חברות הסלולר הגדלות נלחמו בהורדת הקישוריות והפסידו. משרד התקשורת עומד על רגליים יציבות ברפורמה שמתבשלת כבר ארבע שנים, עם ניירות עמדה מקצועיים מכאן ועד ירושלים — שם נערכים הדיונים המשפטיים. לסבב הנוכחי התחמש משרד התקשורת בעוד מסמך הנדסי ועוד מסמך כלכלי שמגבה את ההחלטות.
מי שנפגע מגרירת הרגליים של בזק הוא בעיקר הצרכן שיכול היה ליהנות מחבילת תקשורת זולה הרבה יותר.
70% פחות
מדוע בזק נלחמת בחירוף נפש ברפרומת השוק הסיטוני? כי כסף גדול מונח על הכף. האנליסטית אילנית שרף מפסגות חישבה כמה זה שווה. היא לקחה לקוח שהוא גם בתשתית אינטרנט של בזק, 85 שקל לחודש, גם לקוח של בזק בטלפוניה, 62 שקל בחודש, וגם לקוח בזק בינלאומי כספקית — עוד כ-30 שקל לחודש. בסך הכל הקבוצה רואה ממנו 177 שקל בחודש. במידה שלקוח כזה עובר לחבילה סיטונית דרך סמייל, נטוויז'ן או כל ספקית אחרת — בזק תראה מלקוח כזה רק 55 שקל לחודש, התשלום שאותו הספקית מעבירה לבזק על קו התשתית. מדובר בהפסד של כ–120 שקל לחודש למנוי, או 70% ללקוח.
עוד היא כותבת כי בזק קווי היא התרנגלות שמטילה ביצי זהב בלול שמכונה קבוצת בזק: "נציין כי מכירות המפ"א (הכוללות את הטלפוניה הקווית והאינטרנט) מהווות כ–48% מסך המכירות הכולל של כל קבוצת בזק. הטלפוניה הקווית מהווה כ–39% מסך מגזר המפ"א וכ–18% מהמכירות של כלל הקבוצה. הרווח התפעולי של תחום המפ"א מהווה יותר מ–60% מהרווח התפעולי של קבוצת בזק וה–EBITDA של מגזר המפ"א מהווה כ–65% מכלל רווחיות הקבוצה, כששיעור ה–EBITDA הוא יותר מ–60%".
למרות כל האיומים על קבוצת בזק — רפורמת השוק הסיטוני, מיזם הסיבים וכמובן התחרות בסלולר — המניה מגלה חוסן מדהים, ממש צוק איתן. ובעוד מניות הסלולר בשפל הסיטורי, מניית בזק נמצאת בשער של 7 שקלים והניבה למשקיעים תשואה חיובית של 21% ב–12 החודשים האחרונים.
מה ההסבר? קשה לומר. יכול להיות שהשוק רואה לטווח הארוך גם את הצדדים החיוביים של הרפורמה, ביטול ההפרדה המבנית, ביטול פיקוח המחירים על החברה ושיווק טריפל.
הכתבה פורסמה במקור ב-Themarker
עוד ב-Themarker:
אובר רוצה לקנות את שירות המפות של נוקיה
"כתב האישום נגד רונאל פישר וערן מלכה יוגש השבוע, ויכלול 10 פרשות שונות"