הילדים כבר ערוכים, המזוודות כבר ארוזות, כרטיסי הטיסה כבר שולמו והגויים במתח לקראת שצף הישראלים באתי התיירות ברחבי העולם. כל מה שנותר הוא רק להחליט איך להישאר מחוברים לעולם בזמן החופשה - ולנסוע לנתב"ג.
כיום, יש אינספור דרכים להיות זמינים - משיחות הטלפון המסורתיות, דרך גלישה סלולרית יקרה ועד לפתרון הנוח ביותר לחסכנים הקיצוניים שבינינו, הידוע כרכיבה על נקודת ה-WiFi הקרובה ביותר לבית המלון, במדינות שבהן יש כאלו שאינן מוגנות בסיסמה. אז במה כדאי לבחור וכמה זה יעלה לנו?
חבילות גלישה בחול השוואת מחירים - מפעילות סלולר ישראליות
ספקיות הסלולר הישראליות מציעות היום כמה סוגי שירות עבור הנוסעים לחו"ל, המחליפות את החיוג החוזר המיושן והיקר (25 שקל לדקה ברוב העולם): פלאפון וסלקום מציעות חבילות לפי שימוש, הכוללות תשלום בסיסי על ההפעלה ולאחר מכן תשלום לפי השימוש בפועל:
בפלאפון תיהנו מתעריף של 2.5 שקל לדקת שיחה לישראל או הודעת SMS אחרי שתשלמו סכום ראשוני של 19.90 שקל, בעוד תשלום התחלתי בסך 69.90 שקל יוריד את התעריפים ל-89 אגורות לדקת שיחה או הודעה. מי שרוצה לגלוש יכול להוסיף (או לשלם רק) 24.90 שקל ליום עבור 50 מגה-בייט. לחילופין, מציעה פלאפון חבילות בתשלום מראש: 250 שקל ל-250 דקות שיחה ו-50 הודעות, 229 שקל ל-100 מגה-בייט גלישה יומית, או 399 לשילוב של שתי האפשרויות יחד.
בסלקום, התשלום הראשוני גבוה יותר - 75 שקל, אך מקנה תעריף נמוך יותר של 69 אגורות לדקת שיחה או הודעה. עבור 50 מגה-בייט גלישה יומית גובה החברה 33 שקל ליום. מי שמסתפק בגלישה בלבד יכול לשלם מראש 29 שקל שאחריהם יקבל את אותו תעריף של 33 שקל ל-50 מגה-בייט ביום. לחילופין מציעה סלקום חבילת גלישה למשך שבוע בתשלום מראש, בנפח גיגה-בייט, במחיר של 179 שקל.
בפרטנר בחרו בשנים האחרונות לוותר על תוכניות חו"ל לפי שימוש ולהציע רק חבילות כוללות בסכומים קבועים. כך, חבילה הכוללת שיחות, הודעות וגלישה עולה 149 שקל ומתחלקת ליחידות לפי חישוב של 1.6 לדקה או הודעה ו-1.8 שקל למגהבייט גלישה. במלים אחרות: באותם 149 שקל אתם יכולים לבצע כ-93 דקות שיחה או הודעות יוצאות, או לגלוש כ-82 מגה-בייט, או למשל לשלב 15 דקות שיחה (24 שקל), 15 הודעות (24 שקל) וכ-56 מגה-בייט גלישה (101 שקל) - ובכך לנצל את כל 148 השקלים. חבילות גדולות יותר מציעות תעריפים נמוכים יותר (השיא הוא תוכנית ביותר מ-800 שקל בה מחירה המשוקלל של כל יחידה 30 אגורות בלבד).
למי שמסתפק בגלישה, מציעה פרטנר גיגה-בייט ב-139 שקל למשך חודש - התוכנית הכדאית ביותר מבין אלו של שלוש הספקיות הוותיקות.
ללקוחות הוט מובייל מוצעות תוכנית בתשלום מראש של 69 שקל שאחריו התעריף הוא 39 אגורות לדקה או הודעה, תוכנית גלישה בלבד בנפח גיגה-בייט במחיר של 169 שקל או תוכנית משולבת ב-189 שקל (פלוס 39 אגורות לדקת שיחה והודעה).
גולן טלקום מציעה את ההצעה המשתלמת ביותר, עם שיחות והודעות ללא הגבלה ו-6 גיגה-בייט גלישה לכל מי שמנוי על התוכנית ללא הגבלה שלה בישראל, שמחירה הרשמי 99 שקל אך רבים נהנים בה משנה ראשונה בתעריף מוזל. עם זאת, מספר המדינות בהן מוצע השירות של גולן מצומצם בהרבה משל הספקיות הגדולות - 22 מדינות. ב-36 מדינות אחרות אליהן ישראלים טסים לעתים קרובות מציעה גולן חיוג מוזל לישראל ב-35 אגורות לדקה וחבילת גלישה יומית בנפח 100 מגה-בייט במחיר 28.90 שקל.
ולמי שחושב שהשוואת מחירי השירותים של הספקיות הישראליות אינה רלוונטית, נזכיר כי משרד התקשורת יזם לפני שנה רפורמה שאם לא תנוטרל בממשלה החדשה צפויה לאפשר לכל מנוי ישראלי לרכוש שירותי תקשורת בחו"ל גם מספקיות שהוא אינו מנוי שלהן בישראל.
סים גלישה בחול - השכרת SIM
אפשרות שנחשבה פעם לברירת המחדל, עד שהספקיות הישראליות החלו לשפר ולהוזיל את שירותיהן בחו"ל, היא השגרת SIM בינלאומי מחברות המתמחות בכך. אצל רובן הכרטיס עולה 100 שקל וניתן לטעון אותו בסכומים שונים, כאשר ניתן לחדש אותם תוך כדי החופשה באמצעות הודעות SMS או כניסה לאתר השירות והטענת הכרטיס בסכום נוסף.
חברה אחת כזו היא World8, המציעה כרטיסים ב-100 שקל המגיעים טעונים ב-50 שקל לשימוש בתעריף של שקל לדקת שיחה או הודעה, אך טעינת 150 שקלים מורידה את התעריף ל-75 אגורות לדקה או SMS. לחילופין, ניתן להטעין 95 שקלים ל-50 מגה-בייט גלישה.
חברה אחרת הפעילה בתחום היא סימלס, המציעה כרטיס ב-75 שקל במסגרת מבצע קיץ ותעריפים של חצי דולר לדקת שיחה מארה"ב, 19 סנט לדקת שיחה מרוב אירופה ו-43 סנט לדקה מתאילנד. תעריפי הגלישה בחברה הם 85 סנט למגה בארה"ב ובתאילנד 25 סנט למגה באירופה.
בשתי החברות, כמו ברוב חברות השכרת ה-SIM, מקבלים מספר בינלאומי נוסף למספר האישי, אותו ניתן לתת למי שרוצה להתקשר אלינו וליהנות משיחות נכנסות חינם - בניגוד למצב בשירותי הסלולר של הספקיות הישראליות, בהן דקת שיחה נכנסת עולה בדיוק כמו דקת שיחה יוצאת.
חמים על אינטרנט
מי שמסתפק באינטרנט אבל רוצה אותו בכמה מכשירים במקביל, יכול לשכור "נקודה חמה" (HotSpot) ניידת - מכשיר כלשהו בעל SIM מתאים למדינת היעד המתחבר לרשת הסלולרית ומהווה מרכזת אינטרנט לכמה מכשירים יחד, בדיוק כמו הנתב הביתי.
חברת Webbing מציעה מכשיר כזה, המגיע עם 8 כרטיסי SIM ופועל בכל העולם (כמעט) ומסוגל לספק חיבור לעד 10 מכשירים במקביל ולפעול עד 10 שעות בין הטענות, במחיר של 229 שקל ל-2 גיגה-בייט לכל תקופת החופשה.
חברה אחרת הפועלת בתחום היא WeMakeIt, המציעה השכרה של אייפד מיני עם כרטיס SIM למדינת היעד במחיר יומי המשתנה לפי אורך החופשה ויורד ככל שמספר ימי החופשה עולה. למשל, לחופשה בת שבוע תשלמו 50 שקל ליום (350 שקל), לחופשה באורך שבועיים תשלמו 35 שקל ליום (490 שקל) ולתקופה של 3 שבועות תשלמו רק כ-26.7 שקל ליום. כל זה אמור לגלישה בנפח גיגה-בייט אחד. אם תרצו להרחיב את הנפח ל-2 גיגה תשלמו (למשל) 450 שקל לשבוע ו-660 לשבועיים.
שתי החברות מציעות לקבל את המכשירים בנתב"ג, כאשר וובינג יושבת ברחבת הדיוטי-פרי ו-WeMakeIt בקומת השכרת הרכב בכניסה לטרמינל.
מחכים לדקה ה-91
האפשרות האחרונה, בעיקר למי שנוסע למדינה בה מדברים אנגלית או שפה שהוא שולט בה, היא להיכנס בתחילת החופשה לחנות מקומית ולרכוש שירות תקשורת מקומי. המחירים של השירותים הללו בלתי ניתנים לחיזוי מראש, מאחר והם שונים דרמטית לא רק בין מדינה למדינה אלא גם בין ספקיות תקשורת מקומיות ובין חנויות. עם זאת, אם מוודאים מראש שבמקום אליו אתם טסים יש שירות "שלם וסע" זול יותר מהשירותים הישראלים, ואם אתם יודעים להחליף את ה-SIM במכשירכם או שיש לכם מכשיר נוסף - בהחלט אפשר למצוא דילים טובים. רק תזכרו שבמקרה כזה שיחות טלפון לישראל יהיו כנראה יקרות יותר מאשר עם חבילה יקרה יותר של חברה ישראלית, מאחר ולא תיהנו מתעריף של לקוחות קבועים אלא תוכניות מקומיות יקרות נוסח "טוקמן" / "ביגטוק".
השוואה וסיכום
אם התבלבלתם מכל המספרים והנתונים שהובאו כאן, הנה תקציר קצת יותר פשטני שלהם:
אם אתם לא מתכוונים להשתמש בחו"ל בשירות תקשורת מלבד שיחות לסבתא בישראל - האפשרות הלגיטימית היחידה שלכם היא לבחור בין ספקית הסלולר הישראלית שלכם או חברה ישראלית להשכרת SIM בינלאומי. אם תדברו איתה במשך שעה במצטבר בחופשה באורך שבוע, הדבר יעלה 169.90 שקל ללקוח פלאפון במסלול הבסיסי או 123.3 למי שיבחר במסלול היקר יותר, 116.4 שקל למנוי סלקום, 149 שקל למנוי פרטנר, 92.4 שקל ללקוח הוט או כלום ללקוח גולן טלקום שטס לאחת מ-22 המדינות בהן מוצע שירות ללא הגבלה של החברה. בחברות השכרת ה-SIM זה יעלה 110 שקל ב-World8 וכ-118.8 שקל בסימלס.
עם זאת, כיום סביר להניח שרוב האנשים ירצו את האינטרנט הסלולרי - אם כדי להישאר מחוברים לחבר'ה ולשלוח להם תמונות בזמן אמת ואם עבור היכולת לנווט כמו גדולים ב-Waze ולהרגיש בבית גם על אוטוסטרדות שבהן אפשר ממש ליהנות מהנהיגה. בהנחה שאתם יוצאים לחופשה בת שבוע ורוצים מספיק גלישה כדי לנווט ב-Waze, להתכתב ולשלוח תמונות באפליקציות כמו וואטסאפ, לגלוש בפייסבוק ואולי גם לדבר קצת עם החבר'ה באמצעות אפליקציות המציעות שיחות - תצטרכו חבילת גלישה עליה תשלמו בפלאפון 174.30 שקל ל-50 מגה ביום או 229 שקל ל-100 מגה ביום, בסלקום 260 שקל ל-50 מגה ביום או 179 שקל עבור גיגה-בייט לכל השבוע (כ-142.85 מגה-בייט ביום בממוצע), בפרטנר 139 שקל לגיגה-בייט לכל השבוע, בהוט מובייל 169 שקל לגיגה-בייט ובגולן טלקום כלום אם אתם באחת מ-22 המדינות הנבחרות או 202.30 שקל אם אתם באחת מ-36 הפחות נבחרות.
אם אתם יותר משני אנשים ורוצים שגם ההורים וגם הילדים יוכלו להישאר מחוברים - כנראה שלא שווה לכם לרכוש חבילת גלישה לכל אחד ועדיף לכם לשכור את הנתב הסלולרי של Webbing ב-229 שקל או את הטאבלט של WeMakeIt ב-350 - מה שנותן לכם גם מסך גדול שיחזיק את הילדים עסוקים בזמן הנסיעות הארוכות במדינות שבהם טילי חמאס לא היו מגיעים לעיר הקרובה כי היא פשוט רחוקה מדי.