בערים רבות ברחבי ישראל מפוזרים בחודשים האחרונים מאות זוגות אופניים במרחבים ציבוריים. האופניים הצהובים והכתומים, של החברות Ofo ו-Mobike (בהתאמה), מאפשרים לכל אחד למצוא את הזוג הקרוב אליו דרך האפליקציה, לסרוק את הברקוד שלהם לפתיחת הנעילה, לרכוב עליהם למחוז חפצו ושם לנעול אותם ולהשאיר אותם בהמתנה לרוכב הבא - והכל תמורת כמה שקלים בודדים לכל חצי שעת שימוש.
אבל בישראל, כמובן, נמצאו מהר מאוד האנשים שמנצלים לרעה את האופניים השיתופיים. לאחרונה מתרבים ברשתות החברתיות הדיווחים על אופניים ש"נעלמו" מהמקום בו הם אמורים להיות על המפה באפליקציה, חונים בלובי בניין או חצר סגורה כך שרק למי שגר בפנים יש גישה אליהם, או אפילו נעולים במנעולים פרטיים של אנשים, שמונעים מאחרים להשתמש בהם. בנוסף, מתלוננים אזרחים רבים על אופניים שעומדים באופן שחוסם מדרכות או מפריע למעבר בהן.
שלחנו את התחקירנית שלנו, עדי זילברשיין, למצוא אופניים להשכרה - ורוב הזמן היא אכן הצליחה, אבל פעם אחת היא נאלצה לחפש קצת את האופניים סביב הנקודה בה הופיעו, ופעם אחרת היא לא מצאה אותם כלל.
מובייק מסרה בתגובה: "מוקד השירות של חברת מובייק, הפעיל 24/7, עוקב אחרי אופניים שמפריעים למרחב הציבורי או נמצאים במקומות לא מרכזיים. אלה מוסטים לאזורי הביקוש ולמקומות שאינם מפריעים למרחב הציבורי. מובייק נתקלה רק פעם אחת בתופעת קשירת האופניים, וניטרלה באופן מיידי את המנעול ושחררה את האופניים".
אופו ענתה לשאלות הגולשים בפייסבוק שמכיוון שהמנעול משדר רק פעם בכמה דקות, יכול להיות שהאופניים נשכרו על ידי משתמש אחר אך זה עדיין לא עודכן במפה, או שמישהו אכן החביא אותם. החברה אמרה שהיא מנסה לשפר את השירות כדי למנוע מקרים כאלה. נציין כי השירות של אופו כולל ניקוד, ומשתמש שנתפס מנסה לנכס לעצמו את האופניים (ומדווח על ידי משתמש אחר שמוצא אותם נעולים) - נחסם משימוש בשירות.