כמעט חודש עבר מאז שאפל חשפה את ארבעת דגמי האייפון 12: שני הדגמים הראשונים, אייפון 12 ואייפון 12 פרו, זמינים לרכישה כבר מספר שבועות – ואפילו דגמי המיני והפרו מקס, שהושקו רק ב-6 בנובמבר, כבר הגיעו לראשוני הלקוחות. למרות ששבועות חלפו מההשקה, עדיין לא ניתן לקנות את המכשירים החדשים בישראל בייבוא רשמי – וסביר שהם לא יגיעו לפני חודש דצמבר.
גורמים בעולם הסלולר ששוחחו עם NEXTER הסבירו כי המפעל הסיני בו מיוצרים מכשירי האייפון, פוקסקון, סובל מעיכובים משמעותיים בעקבות הקורונה; אותם עיכובים תוקעים את שרשרת האספקה לעולם כולו, ולכן הדגמים החדשים טרם הגיעו לישראל.
"הגעת האייפון 12 מתעכבת בכל רחבי העולם, וגם אצלנו", אמרה איילת צרפתי-רוזן, מנכ"לית iDigital, אחת מהיבואניות הרשמיות של אפל בישראל. "השילוב הקטלני של הקורונה, ההשקה הראשונה של ארבעה מכשירים במקום שלושה בהשקות קודמות, והביקושים הגבוהים במדינות שבהן הושק כבר האייפון גורמים לעיכובים אצלנו".
לדבריה, הרשתות טרם קיבלו מאפל איתות על משלוח קרוב. "אפל מודיעה ליבואניות על תאריך ההשקה כשהן מכניסות את המדינה לגל אספקת המכשירים הקרוב. זה עדיין לא קרה, והצפי שלנו מדבר על אספקה במהלך חודש דצמבר".
עם זאת, אתרים ורשתות זריזות במיוחד כבר מציעות את האייפון 12 למכירה – ביבוא מקביל. כמה זה עולה? ומה ההבדל בין יבוא רשמי ליבוא מקביל?
כשאין תחרות, היבוא המקביל יקר יותר
לרוב הייבוא המקביל הוא מעודד תחרות ומוזיל את מחירי המכשירים, אבל כשאין מכשירים בכלל בשוק היבוא המקביל הופך לאופציה היחידה – ולכן הוא גם יקר יותר.
שופרסל אונליין מוכרת באתר הרשמי שלה את דגם האייפון 12 עם נפח אחסון של 64 ג'יגה בייט עבור 3,700 שקלים. מדובר במחיר יקר יותר בכ-300 שקלים מהמחיר הצפוי בהשקה הרשמית, והדגם שתקבלו הוא לא הישראלי – אלא ההונג-קונגי, שכולל מגירת סים כפולה. עבור נפח אחסון של 128 ג'יגה בייט תשלמו 3,899 שקלים.
את האייפון 12 תוכלו למצוא גם בוואלה שופס במחיר זהה, אך לא ברור איזה דגם תקבלו בדיוק; לצד זאת, הם מציעים את דגם הפרו ב-5,500 שקלים – 1,200 שקלים יותר מהמחיר הצפוי בהשקה הרשמית.
באתר "עזריאלי.קום" תמצאו את האייפון 12 בגרסת ה-128 ג'יגה בייט ב-4,100 שקלים, ללא ציון מדינת המקור; מדובר במחיר גבוה בכ-200 שקלים משופרסל.
מה ההבדל בין יבוא רשמי למקביל?
במכשירים רבים ההבדל מתבטא בעיקר באחריות שניתנת למכשיר בעת תקלה; לעתים רבות, המחיר הנמוך כרוך בשירות פחות טוב ובתיקונים איכותיים פחות.
עבור מכשירי אפל, לעומת זאת, המצב קצת שונה: ניתן לתקן את מכשירי אפל במעבדות הרשמיות בכל רחבי העולם. זאת, אם אותו דגם מדויק גם נמכר באותה המדינה. בישראל ניתן לתקן את רוב המכשירים מאירופה וארה"ב, כך שאין הבדל מעשי בין קניית אייפון ממדינות אלה לקנייה אצל היבואן הרשמי בישראל; אפל מחייבת את היבואנים לתקן מכשירים אלו.
כאן מתחילה הבעיה עם חלק ממכשירי האייפון 12 שנמכרים כעת בישראל. הגרסה ההונג-קונגית שמציעה שופרסל, למשל, לא נתמכת בארץ ולא תקבל כאן שירות רשמי - אלא במעבדת היבואן המקביל.
רוצים לקנות אייפון ביבוא מקביל או בחו"ל? אין בעיה; רבים אף מוכנים להוציא עוד כמה מאות שקלים מכיסם, לשלם לחברת שילוח ולהזמין את המכשירים מארה"ב לישראל. חשוב לוודא שהמכשיר שאתם רוכשים זהה למכשיר שנמכר בישראל; לרוב תוכלו למצוא מכשירים זהים במדינות אירופה, כשדגמי האייפון 12 שנמכרים בארצות הברית הם שונים וכוללים אנטנה נוספת בצד המכשיר.