האם המיזם הכושל לפרישת סיב אופטי בישראל יתניע סוף סוף? סלקום דיווחה שהיא רוכשת ב-100 מיליון שקל 70% ממיזם IBC לפרישת סיבים ברחבי ישראל על גבי תשתית חברת החשמל. חברת החשמל תחזיק בשאר המניות של המיזם.
ההסכם מגיע שלושה ימים לאחר החלטת הממשלה להעניק הקלות משמעותיות למיזם הסיבים IBC, הידוע בשמו המסחרי אנלימיטד, שפועל בשיתוף חברת החשמל. ההקלות כוללות הפחתה ניכרת בהיקף חובת הפרישה של הסיב, כך שבסופו של דבר ייהנו ממנו רק 40% מתושבי ישראל. בנוסף, הממשלה התירה לסלקום להשתלט על המיזם.
באחרונה סיימה סלקום הנפקה מוצלחת שהכניסה לקופתה 280 מיליון שקל, שישמשו בין השאר לרכישת IBC. סלקום נערכה לעסקה הזו כבר מ-2016, אז החלה IBC במהלכים להכנסת משקיע.
לפי ההצעה, סלקום - שכבר פורשת באופן עצמאי סיב אופטי בעשרות יישובים בישראל - תשלוט ב-IBC ותחזיק בשתי פעילויות נפרדות של פרישת סיבים: IBC על גבי תשתית חברת החשמל, ופרישת הסיבים העצמאית באמצעות התשתית הפסיבית (צינורות ריקים שהוטמנו באדמה) של בזק.
מיזם IBC הוקם על בסיס החלטת הממשלה מ-2010, שנועדה להגביר את התחרות בתחום תשתיות התקשורת בפס רחב. מבנה הבעלות של המיזם מורכב מחברת החשמל (40%), ויה אירופה־ישראל (30%) וחברות נוספות.
המטרה היתה להכניס מתחרה שלישי לשוק שבו שלטו בזק ו-HOT. רשת סיבים יכולה לספק קצב אינטרנט של עד 1,000 מגה-ביט בשנייה - פי 20 מהמהירות הממוצעת המשווקת כיום על ידי המתחרות. הסיב האופטי של IBC מגיע עד בית הלקוח ומאפשר גם העלאת קבצים במהירות של 1,000 מגה-ביט לשנייה.
מיזם IBC אמור היה להתחיל לפרוש סיבים לבתי לקוחות בכל המדינה ואף קיבל מענק של 150 מיליון שקל מהממשלה, ואולם התחזיות הכלכליות לגבי עלויות הפרישה התבררו כשגויות. במקביל, בעלי המניות בחברה, שסיפקו לה מוצרים או שירותים, גבו ממנה סכומים גבוהים תמורתם, והמיזם נקלע למצוקה פיננסית.
עוד ב-TheMarker
"תנו לי עשר עסקות כאלה כל שנה, ותהיה לי העבודה הטובה ביותר בעולם"
איומי סייבר הקפיצו את הכנסות סייברארק ב-35% ברבעון השני
היקף הלקוחות של IBC מוערך ב-8,000-6,000 משקי בית בלבד, ואולם התשתית של החברה זמינה ביותר מ-150 אלף משקי בית בישראל.
במשרד התקשורת סבורים כי כניסתה של IBC לתחרות יכולה לסייע לתחרות בשוק הישראלי — הן להגביר את מהירות האינטרנט והן ולהוריד מחירים בענף. המטרה המרכזית של מתן ההקלות למיזם היא להאיץ בבזק לפרוש את רשת הסיבים שלה ולהפעיל אותה. למעשה, בזק כבר פרשה רשת ב-70% ממשקי הבית, אך הרשת אינה מופעלת עדיין.