כשאנחנו נכנסים היום לסופרמרקט אנחנו מתמודדים עם שפע לבטים - החל מאלו הנובעים מכך ששוב שכחנו להכין רשימת קניות מסודרת לפני היציאה מהבית ועד השאלה האם לקנות מוצר מסוים שאינו הכרחי או להתחשב במדד יוקר המחיה ולוותר על מילקי עם אקסטרא-קצפת בטעם דובדבן ברלינאי. אבל לדתיים שבינינו נוסף לאחרונה ספק חדש - אילו פירות וירקות ניתן לרכוש במהלך שנת השמיטה.
השנה, כידוע, היא השנה השביעית בסבב הנמנה בישראל מאז נכנסו אליה יורשיהם של יוצאי מצרים. בשנה זו נהוג לעצור את עיבוד האדמה ולהפקיר את היבולים הגדלים מאליהם. הבעיה היא שמאז שיבת ציון טרם הצליחו רבני כל הפלגים הקיימים כיום ביהדות להסכים על שיטה לאפשר את קיום מצוות השמיטה. לכן נמכרים בכל מקום פירות וירקות מכשרויות-שמיטה שונות ומשונות, וקשה לזכור מה נמכר איפה.
גם לכם יש רעיון לאפליקציה? הירשמו ל -STARAPP, תחרות האפליקציות של ישראל
פתרון אפשרי מציעה כעת אפליקציית "מה כשר", שלפני כשלושה שבועות החלה להציג למשתמשים את מפת החנויות בהן נמכרים פירות וירקות של "אוצר הארץ". "לאוצר הארץ יש מינויים בכל הארץ", אומר ל-NEXTER נסים אדרי, שיחד עם שותפו אפרים גליק הקימו בבאר שבע את החברה בת חמשת העובדים המפתחת את האפליקציה. אבל הקונים "צריכים לדעת איך להגיע לחנות".
מה שהאפליקציה שלו מאפשרת לקונים הוא לצפות בכל העסקים בסביבתם בעלי תעודות כשרות בסטנדרט המבוקש על ידי המשתמש. "אנחנו מקבלים את מאגר הנתונים מגופי הכשרות ומעדכנים כל הזמן", הוא אומר. "לדוגמא: יש אחד שהיה לו תעודת כשרות וכשהוא החליט שהוא לא רוצה תעודת כשרות - הוא ירד מהמאגר שלנו".
לקראת שנת השמיטה, אומר אדרי, רצו היזמים לאפשר למשתמשים לדעת גם היכן ניתן לקנות פירות וירקות עם הכשרי-שביעית שונים. "יצרנו קשר עם אוצר הארץ והצענו, הם שמחו ואנחנו משתפים פעולה", הוא אומר ומדגיש כי בשיתוף הפעולה אין משום העדפה לסוג הכשרות המסוים שמספקת "אוצר הארץ": "יש לנו את כל הכשרויות. אוצר הארץ פשוט היו הראשונים להרים את הכפפה. אם הציבור החרדי ירצה לשתף פעולה - נעשה את זה גם לו".
נציין כי "אוצר הארץ" היא חברה המגובה על ידי כמה מגדולי רבני הציונות הדתית (ביניהם הרבנים מרדכי אליהו ואברהם שפירא זצ"ל, הרב הרב יעקב אריאל, הרב זלמן נחמיה גולדברג והרב דב ליאור). השיטה בה היא עובדת היא מכירת גידולים שגודלו על ידי חקלאים יהודים בשנה שעברה. לאחר שייאזלו היא תעבור לגידולים של חקלאי הערבה וגידולים שגודלו על מצעים מנותקים, לפני מעבר לשיווק אוצר בית דין, היתר מכירה וייבוא - בסדר הזה.
לדברי אדרי, לעסקים יש יתרון ברור בשימוש באפליקציה: "אנחנו מאפשרים לעסק לפרסם את כל המוצרים שיש לו כמו חנות וירטואלית, לעזור לקונים להגיע למקום - כי חנות ירקות זה הרבה פעמים לא במקום מרכזי אלא בשכונה צדדית - ולקדם את עצמם בתשלום בשילוב תמונות, תפריט וכולי". כיום נמצאים במאגר של האפליקציה 10,000 עסקים ברחבי הארץ.