סטודנטים, שגרת החיים שלכם בשנה הקרובה תכלול לא מעט עבודה מול הלפטופ, אתם בטח שואלים, איזה לפטופ לקנות? תעזרו לי לבחור, אני צריך משהו בעיקר לוורד, לאינטרנט, שהסוללה תחזיק מספיק זמן, ושלא יהיה לי כבד. אז בדקנו!

קיבלנו לידנו שני מחשבים ניידים של מותגים מובילים המתיימרים להציג את הפתרון הראוי ביותר עבור הסטודנט הממוצע, במחירו שאינו גבוה מ-4,000 ₪, שניהם עם מסך של 14 אינץ', ושניהם שוקלים פחות משני קילוגרם. המחשבים הם UX430U של חברת Asus ו-YOGA 520-14IKB של Lenovo. איזה מחשב משתלם והטוב מבין השניים לסטודנט הממוצע?

רמקולים

על הנייר שתי היצרניות צוידו ברמקולים מבית חברות סאונד מוערכות: במחשב של Asus תמצאו את החומרה של Harman Kardon, שהובטח כי צוידה בטכנולוגיית הגברה חכמה המאדירה את הסאונד מבלי לפגוע באיכות, ובמחשב של Lenovo שולבו רמקולים מבית Harman בתוספת טכנולוגיית Dolby Audio Premium הנחשבת.

נתחיל מהמנצח ששלט בבדיקה ללא עוררין; הרמקולים של Asus פשוט פנטסטיים. העוצמה המקסימלית היא לא מהגבוהות שפגשנו אבל איכות הצליל והדיוק בכל הטווחים היו נהדרים ואפילו הבאס היה מספק מאוד, למרות שציפינו ליותר מחברת הסאונד המוערכת שכבר הרשימה אותנו בעבר. מיקום הגריל בשני צדי המחשב חכם מאוד ולא נחסם על ידי שום משטח. אפילו כשניסינו להכשיל ולחסום את פתחי הרמקול עם היד, הצליל המשיך להיות רועש מאוד ולא מאוים לרגע מהעובדה שהסתרנו את רובו.

לפטופ אסוס (צילום:  יחסי ציבור )
לפטופ אסוס | צילום: יחסי ציבור

הרמקולים של Lenovo הרשימו פחות. ראשית, המאיצים המלאכותיים של Harman מוסיפים הד מוגזם לכל שיר שהפעלנו, עד כדי כך שלפעמים האפקט דורס את הצלילים המקוריים עם שאריות הד שבקעו קודם לכן. קשה גם לחלק מחמאות למיקום הרמקולים: הם אמנם שולבו היטב בצדי המחשב ובכך מאפשרים להאזין בנוחות, בדומה לדגם המתחרה, אבל חסימתם השגרתית מצניחה את עוצמת הסאונד בחצי ואיכות הצליל ממש בלתי-אפשרית להאזנה, כשהרגיש כאילו ספוג הוצמד לרמקולים וכל צליל נשמע עמום מאוד. התנחמנו בכך שעוצמת הסאונד הייתה לפחות יותר גבוהה משל Asus, אבל כשאיכות הסאונד כל כך ירודה לעומת המתחרה, אין יותר מדי ממה להתפאר.

מנצח: Asus

מסך

שני המחשבים בעלי מסך בגודל 14 אינץ', כאשר זה של Lenovo גם רגיש למגע. במסך של Lenovo תמצאו תצוגת IPS ברזולוציה מקסימלית של 1080X1920 ובזו של Asus מופיעה תצוגת LED-backlit.
במבחן האסתטיקה וניצול המקום, המסך של Asus משאיר אבק: השוליים דקים בהרבה משל Lenovo, הן בגובה והן ברוחב ויחס צפוף של 80% מהצג לגוף המסך מאוד סיפק אותנו. לטובת בדיקת איכות המסכים, הפעלנו סרטוני טבע, הופעות חיות ועוד כמה סרטוני הדרכה, במטרה לבחון את איכות הצבעים, הדיוק, ניגודיות, רמת הבהירות וזוויות שונות המאפשרות צפייה נוחה.

בשניהם נהנינו מאוד לצפות ברצף קליפים וסרטוני לימוד. למרות שאינם מצוידים בטכנולוגיה הנדרשת, קטע 4K התנגן בצורה חלקה וחדה להדהים. המסך של Lenovo שלט גם במבחן הבהירות. הרמת המקסימלית מצוינת ומספקת תצוגה בוהקת בהרבה משל Asus. שני המסכים יידעו להתמודד היטב מול אור השמש, למרות שלא היינו סומכים עליהם מדי בעבודה רציפה מול שמש קיצית במיוחד.

המנצח: Lenovo

ניידות ונוחות השימוש

המחשב של Asus שוקל 1.25 ק"ג וזה של Lenovo שוקל 1.8 ק"ג. מדובר בהבדל של חצי קילו בלבד, אך אחרי יום ארוך של סחיבת תיק עמוס בציוד על הגב, 500 גרם נוטים לתת תחושה מכבידה יותר. מטבע הדברים, בנוחות ניידות המחשב של Asus מנצח די בקלות ולהערכתנו מדובר בפער משמעותי.

חשוב לציין כי למרות המשקל הגבוה יותר של Lenovo, יש לו יתרונות: המחשב מסוגל להסתובב על צירו בצורה מלאה (360 מעלות) ולהפוך לטאבלט בעת הצורך, המתבטא בממשק שונה, מקלדת נשלפת בתחתית המסך, מקשים שכיחים באזורים נוחים יותר וכדומה. סטודנטים לעיצוב או אדריכלות ימצאו בכך שימוש רב, אם כי לא בטוח שרוב הסטודנטים את המעבר בין הפלטפורמות. 

במקלדת של Asus מיד הבחנו ביתרון חשוב: תאורה אחורית, בניגוד לזה של Lenovo. עוד עניין שחשוב לזכור: מפאת גודלם, בשני המחשבים נעדרת המקלדת הנומרית ולמי שמרבה בהקלדת מספרים, מדובר בחיסרון של ממש שיש להתחשב בו במשוואה הכוללת. מלבד אלו, שתי המקלדות מעולות בביצועים השוטפים:

ריווח המקשים ב-Lenovo יותר נדיב וגם המקשים גדולים במעט משל המתחרה, אבל מקשי המקלדת ב- Asus פחות שקועים, להעדפתנו האישית. בשני המחשבים משטח עקיבה נעים למגע וגדול מספיק אבל לא היינו סומכים עליהם במהלך שימוש אינטנסיבי. עדיף עכבר פשוט חיצוני.

בשני המחשבים זוג כניסות USB וכניסת TYPE-C המהירה פי כמה. ב-Lenovo כניסת HDMI סטנדרטית וב-Asus כניסת Micro HDMI, אם כי היצרנית הואילה לשלב מתאם כשבצדו השני חיבור HDMI רגיל. בשניהם חריץ לכרטיס זיכרון SD וכניסת אוזניות/מיקרופון סטנדרטית. בשניהם אין כונן אופטי, שכבר לא ממש צריך.

המנצח: Asus

ביצועים ותוכנה

לטובת מלאכת עיבוד הנתונים, שני המחשבים אובזרו במעבד i5 מדגם U7200 במהירות GHz 2.5, מחוזקים ב- GB8 זיכרון RAM ונפח אחסון פנימי בסך GB 256 בתצורת SSD. רק בכרטיס הגרפי קיים הבדל: ב-Asus שולב ה- HD 620 הבסיסי, ואילו Lenovo הואילה בטובה לצייד את המחשב בכרטיס מסך מקצועי מדגם GeForce 940MX של חברת NVIDIA.

בעוד שבמבחני ביצועים היו הבדלים בציון, שני המעבדים עבדו מעולה במשימות שגרתיות. לא פגשנו שום מסמך או מצגת שלא עלו בשנייה ואין אתר אינטרנט שלא הוזנק ברגע. גם מטלות מתקדמות, כמו צפיית סרטון ברזולוציה 4K כאשר כמה לשוניות פתוחות ברקע או הפעלת תוכנת חישוב מתקדמת, לא גרמה להם לאבד עשתונות. לעיתים רחוקות הפתיע לרעה המחשב של Lenovo, עם 2 קריסות שהספיקו להתרחש לנגד עיננו, ללא שום אזהרה מראש. למזלנו שום עבודה קריטית לא בוצעה אבל ניתן רק לדמיין את מפח הנפש אם התופעה הייתה מתרחשת במהלך כתיבת עבודה שנידרש להגיש למחרת (וזו ההזדמנות להזכיר לגבות או להשתמש בשירותים מקוונים כמו גוגל דוקס).

למרות שמדובר במעבדים זהים, בעבודה השוטפת מהירות הביצועים של Asus עדיפה. ההבדלים מתבטאים ברגעים הקטנים שאנו נוטים לא לשים לב אליהם: הגדלת סרטון ביוטיוב למסך מלא, יציאה ממצב שינה, עליית מצגת עם 40 שקופיות, פתיחת אתר נוסף בדפדפן עמוס לשוניות. עיכוב של שנייה ועוד שתי שניות הופכות לזמן רב שמצטבר בשגרת חייו העמוסים של סטודנט, שגם כך לא נהנה מזמן עודף. באשר למהירות עליית שולחן עבודה מרגע הדלקת המחשב, המחשב של Asus נהנה מזמן אתחול מצוין של 12 שניות. המחשב של Lenovo אף הפתיע יותר וחתך עוד שתי שניות מהזמן המעולה, עם 10 שניות מרגע הדלקת המחשב ועד ששולחן העבודה היה מוכן לפעולה.

בכל הנוגע לנפח האחסון, שתי היצרניות לא תאפשר לחובבי המדיה "להתפרע" ולשמור כל מידע העולה על רוחם. למרות שעל הקופסה מצוין GB 256 של זיכרון פנימי, בפועל למשתמשים לא יישארו יותר מבערך 170 GB של נפח לשימוש אישי, אחרי שמערכת ההפעלה שומרת לעצמה חלק לא מבוטל, וזאת מבלי לציין את תוכנות הבסיס שילוו כל סטודנט, כמו חבילת אופיס, נגני מדיה ושאר שירותים קריטיים. בכך סטודנטים שמרבים לאסוף סרטוני הדרכה או הקלטות מתוך הרצאות, ייאלצו להסתפק בשירותי ענן חיצוניים או התקנים נשלפים.

המנצח: Asus

עמידות ואבטחה

לטובת אבטחת המידע ומניעת כניסת זרים, שני המחשבים צוידו בחיישן טביעת אצבע. נתחיל בזה של Asus: תהליך ההטמעה הראשוני היה מתיש להחריד ולקח לחיישן יותר מדי זמן לקבל את טביעת האצבע שלנו. לשמחתנו, מיד לאחר מכן הזיהוי בשוטף היה מדויק, מהיר וללא שום זיופים. גם החיישן של Lenovo היה מוצלח למדי: ההטמעה הראשונית הייתה מהירה בהרבה אבל עליית המחשב ארכה חצי שניה יותר מהחיישן של Asus.

לאבטחה פיזית מפני גניבות, ב-Lenovo שולב חריץ Kensington המוכר בעוד שבמחשב של Asus לא זוהתה אבטחה שכזו.

לפטופ לנובו (צילום:  יחסי ציבור )
לפטופ לנובו | צילום: יחסי ציבור

המנצח: Lenovo

סוללה

לפני שנתחיל לדבר על חיי הסוללה, הרגשנו חובה לשבח את המטענים הקומפקטיים: תשכחו מה"בלטות" השחורות והכבדות - כאן שתי היצרניות כיבדו את המשתמשים עם מטענים גדולים במעט משל מטעני הסמארטפונים וגם משקלם צנח משמעותית. מעבר לפתרון האלגנטי, הם נוחים מאוד לנשיאה ומידותיהם יועילו לכל סטודנט שהתרגל לפנות עוד תא בתיק רק לטובת המטען הבומבסטי שהתרגלנו להכיר.
נעבור להבטחות החברות: ב-Lenovo טוענים ל-10 וחצי שעות פעילות ואילו ב-Asus ל-9 שעות פעילות.

בפועל שתיהן די עמדו בציפייה וסיפקו שעות ארוכות של פעילות ללא הצורך לרדוף אחרי מטען כבר באמצע היום. כל עוד לא תצפו בסרט באורך מלא, או תבצעו גל עדכוני מערכת באמצע שיעור, פעולות שיגבו חיי סוללה יקרים, לא תאלצו לשלוף את המטען בכל תחילת שיעור או יתרה מכך, אפילו להביא אותו ללימודים, כאמור – כל עוד השימוש מתון ומסתכם בעריכת מסמכים.

המנצח: Lenovo

סיכום

בשקלול כל המשתנים, את הציון הסופי הגבוה ביותר השיג המחשב של Asus מדגם UX430U, אם כי לא הוגן להתעלם מהפער הזניח של Lenovo YOGA 520 שנשף בעורפו לאורך כל הסקירה ואפילו עקף אותו בלא מעט מבחנים. כמו לא מעט השוואות בין מתחרים דומים מאוד על הנייר, הפערים הזניחים בין המכשירים הוא בדיוק ההבדל בין סוגי המשתמשים: אלו שחשובים להם סאונד מצוין, ניידות אידיאלית וביצועי תוכנה חזקים, ייבחרו ב-Asus. אם אתם משתמשים שדווקא יותר חשובים להם תצוגה חדה ובוהקת, נראות אקסקלוסיבית וחיי סוללה מעולים, ילכו על המחשב של Lenovo. לכאן או לכאן, שתי הבחירות יהיו מצוינות אך באשר להשוואה זו, המחשב של Asus הוא הטוב מבין השניים והמומלץ לסטודנט הממוצע.

לסקירה המלאה