לכולנו יש כאלה, אנחנו משתמשים בהם די הרבה אבל בזמן האחרון נראה שכמעט שכחנו מהם - אני מדבר, כמובן, על המחשבים האישיים. הסמארטפון והטאבלט ללא ספק פגעו במעמדו של מכשיר העבודה העיקרי שלנו בעשורים הקודמים, אך אם לשפוט לפי תערוכות הטכנולוגיה הגדולות השנה - נראה שיצרניות המחשבים מתקשות להתמודד עם המציאות - או אולי מתמודדות איתה בדרך מקורית.
בתערוכת IFA 2014 בברלין, בסיבוב בין הדוכנים, אי אפשר להתעלם מהם: המחשבים מככבים בדוכני לנובו, יצרנית המחשבים הגדולה בעולם; אייסר, האהובה במיוחד על האירופים; וטושיבה, המנסה לתפוס מקום בצמרת שוק המחשבים הניידים בעת שענקיות העבר שלו, כמו HP ואייסר עצמה, דועכות לאיטן.
עשרות דגמי מחשבים הביאה איתה כל אחת מהחברות הנזכרות, ובכל שלושת הדוכנים הם תופסים נפח גדול יותר ממכשירים מבוססי אנדרואיד - סמארטפונים וטאבלטים. אצל כל השלוש מדובר בשידור חוזר של תערוכת CES, שנערכה בלאס-וגאס בינואר וגם בה הן הציגו בעיקר מחשבים. זאת לעומת סוני ו-LG, ששתיהן הציגו מחשבים מרשימים מאוד בינואר והעלימו אותן כליל כאן בברלין (במקרה של סוני עקב מכירה של חטיבת הניידים שלה בכללותה).
טיול בין שולחנות התצוגה של המחשבים מגלה שלמרות הנוכחות המרשימה, אף אחת משלוש החברות כנראה לא באמת אדישה לתהפוכות השוק: המחשבים של השלוש לא רק שכבר אינם מוגבלים לצורת המחשב המסורתית, אלא שגם אינם מסתפקים רק במערכת ההפעלה של מיקרוסופט.
בין מחשבי גיימינג, מחשבי מגע המותאמים לחלונות 8 ומחשבים שהם טאבלטים עם מקלדות בצורות שונות ומשונות, ניתן היה למצוא שולחנות שהוקדשו למחשבי Chrome OS של גוגל. זוהי מערכת הדומה לאנדרואיד ואף קיצונית ממנה בגישתה התלותית לרשת: המערכת כולה היא למעשה דפדפן הכרום של החברה, כאשר ה"תוכנות" מוחלפות על ידי קיצורי דרך לאתרים כגון יוטיוב לווידאו, ג'ימייל למיילים, גוגל דרייב במקום מיקרוסופט אופיס, גוגל מיוזיק למוסיקה (שירות שבארץ מצריך התחזות וירטואלית למשתמש אמריקאי לצורך ההרשמה) וכן הלאה.
כך, בדוכן של אייסר הוצגו שני מחשבי ChromeBook - כלומר: לפטופים מבוססי כרום. בנוסף, הציגה החברה דגם ChromeBox - מחשב ביתי קטן המבוסס על המערכת. גם טושיבה הציגה שני דגמים חדשים של מחשבים ניידים מבוססי מערכת ההפעלה של גוגל. השיפורים בדגמים החדשים הם מעבדים טובים יותר מבית nVidia, הדומים למעבדי סמארטפונים, מסך מגע באחד הדגמים וחיי סוללה ארוכים יותר. במקביל, גם העיצובים שודרגו וכמה דגמים אף מגיעים עם מסך מגע, כתחרות למחשבי Windows 8 - רק במחירים נמוכים מהם בהרבה.
כאמור, המחשבים המבוססים על המערכת של גוגל הם עדיין מיעוט. לשאלתי למי מיועדים מחשבים כאלה ענו נציגים ונציגות משתי החברות כי הם מיועדים למי שרוב פעילותו מתבצעת ממילא ברשת, וזקוק למחשב קל שמעניק גישה למייל ולכלי עבודה בסיסיים ואינו צריך הטענה לאחר מספר חד-ספרתי של שעות עבודה. בנוסף, מנסות כל החברות המוכרות מחשבים שכאלה - רשימה שכוללת גם את HP, לנובו, אייסוס ואחרות - להציב אותם ככלי לימודי הניתן לרכישה המונית לשם שימוש תלמידים בכיתות.
בינתיים, נראה שמחשבי Chrome OS של גוגל הם בעיקר מוצר נישה המנסה לתת אלטרנטיבה זולה למחשבים מבוססי Windows, שכמו נגני המוסיקה והמצלמות החובבניות לפניהם מקומם הולך ונתפס על ידי מכשירי הכיס החכמים. אך כאשר השקות מחשבי ה-Windows הבולטות ביותר בתערוכה היו מחשבים שאינם מנסים כלל לתת יתרונות לעומת הטאבלטים אלא פשוט להציע מחיר מתחרה ותמיכה מוגבלת בתוכנות מסורתיות - נראה שמיקרוסופט ושותפותיה מודעות היטב למצב.