יצרנית המחשבים הטייואנית אייסוס מתנהגת לאחרונה כאילו לא שמעה מעולם על המשבר בשוק המחשבים: היא מציפה את השוק הישראלי בעשרות דגמי מחשבים ניידים כל שנה, נוסף על המחשבים הנייחים הממותגים שלה שנמכרים במספר רשתות בארץ.

אחד התחומים בומציגה אייסוס ייתרון על רוב מתחרותיה הוא המחיר - רוב דגמי החברה מגיעים לישראל עם תוויות מחיר אגרסיביות ביותר, שיכולות להיות נמוכות אף ב-1,000 שקלים מדגמים דומים של חברות אחרות.
אחד מאותם מחשבים הוא X550, מחשב נייד המיועד לספק ביצועים דומים לאלה של מקביל שולחני, לצד היתרונות שבאפשרות להעביר אותו ממקום למקום ולהשתמש בו גם ללא חיבור לחשמל ומחיר נמוך שנע בין כ-2,000 לכ-3,500 שקלים עבור הדגמים המבוססים על מעבדי אינטל הנוכחיים.

מחשב מדגם X550 של Asus (צילום: Asus)
מחשב מדגם X550 של Asus | צילום: Asus

עיצוב: תעתוע אופטי של יוקרה ניידת

במבט ראשון, המחשב לא נראה כמו אחד מתחליפי השולחניים הנפוצים, אלא כמו נייד סטנדרטי. אך במבט שני מתגלה הטריק: עיצוב המחשב חוצה את הפרופיל שלו לשניים, חצי עליון בהיר וחצי תחתון כהה שחלקו אלכסוני, מה שיוצר אשליה כאילו המכשיר דק הרבה יותר משלושה ומשהוא הסנטימטרים שלו.

גוף המחשב עשוי פלסטיק, אך תבניות החרוטות על כל צידיו מלבד זה המופנה כלפי השולחן מקנות לו תחושה מעט יוקרתית יותר מרמת המחיר שלו. מצד שני, הוא עדיין פלסטיקי מאוד, מה שמורגש בעת הנחת הידיים על חלקו הקדמי והקלדה במקלדת, הגורמות לכיפוף של הגוף.

המקדלת הכלולה סטנדרטית למדי, בעיצוב מקשים מרובעים ושטוחים שרוב יצרניות המחשבים למדו בשנים האחרונות מאפל. היא כוללת לוח מקשים מספריים, שאינו נמצא בכל מחשב נייד, וחיצים בגודל מלא, שגם הם כבר לא דבר מובן מאליו. עם זאת, מקשי החיצים ולוח המספרים צמודים למקשים הרגילים ואחד לשני, מה שגורם מדי פעם לפגיעה במקש הלא נכון.

העכבר, הנמצא קרוב יותר לצד השמאלי של המקלדת כדי לתת יותר מרחב משענת ליד שרוב המשתמשים מקלידים איתה (ימין), הוא אחד הגרועים שהשתמשי בהם. בנוסף להתעקשותה של אייסוס על עכבר שונה מעט מזה של מחשבים ניידים אחרים, שאינו תומך באותן מחוות, היא התקינה כאן משטח צף, שנלחץ כולו כלפי מטה תוך יצירת תנועה וצליל מטרידים. כדי להימנע מכך יש ללחוץ על משטח העכבר בעדינות רבה.

חומרה, מסך ומולטימדיה: הרבה שרירים... ושערות שיבה

X550 מגיע ברוב גרסאותיו עם מעבדי אינטל מהדור העדכני ביותר, זיכרון עבודה של 4 גיגה-בייט (ניתן להרחבה), כרטיס גרפי ייעודי של nVidia וכונן אחסון בנפח של החל מ-500 גיגה-בייט ועד טרה-בייט (כאלף גיגה-בייט). יש לציין כי המעבד ברוב דגמי הסדרה, כולל זה שנבדק, הוא מדגם שאינו מותאם במיוחד למחשבים ניידים ולכן בעל צריכת אנרגיה גבוהה מאוד, הפוגעת בחיי הסוללה.

בנוסף לרכיבים השריריים הקרובים מאוד לאלו של מחשב שולחני, כולל ה-X שלל חיבורים, ביניהם שלושה שקעי USB, אך באופן תמוה רק אחד מהם תומך בתקן 3 המהיר, בעוד השניים האחרים הם בתקן 2 המיושן. חיבורים אחרים שניתן למנות הם שקעי VGA ו-HDMI לחיבור מסכים חיצוניים, חיבור רשת, שקע משולב לאוזניות ומיקרופון וקורא כרטיסי זיכרון. זאת נוסף לכונן DVD לקריאה וצריבה של דיסקים.

אחת הבחירות התמוהות של אייסוס בסדרה זו היא הרמקולים, מסוג SonicMaster, שמוסתרים לחלוטין מתחת למקלדת ופולטיים צלילים לחלל האוויר באופן מבולגן, ללא כיוון מסודר או אפשרות כלשהיא להימנע במודע מחסימה חלקית של הצלילים או שינוי האיזון בעת הקלדה. עם זאת, הרמקולים מספקים איכות גבוהה יותר מהמקובל במחשבים ניידים והדבר מורגש למדי.

למרות שהוא אמור לכאורה להיות מחשב מולטימדיה, ה-X מגיע עם מסך באיכות HD בלבד (768p), ולא Full HD ומעלה, כמו מחשבים רבים אחרים היום. גם טכנולוגיית המסך מיושנת יחסית למחשבים אחרים של החברה וזווית הצפייה שלה צרה יחסית. התוצאה היא שצפייה בסרטים או שימוש במשחקים על המחשב מחייב הימצאות בזווית מאוד מסוימת מול המסך. בנוסף, המסך אינו תומך במגע - מה שעלול להוות חיסרון עבור מי שהספיק להתרגל למחוות המגע של המערכת או מי שתכנן להתרגל אליהן בקרוב, אך יתרון עבור כל היתר, שמעדיפים פשוט להשתמש במחשב עם מקלדת ועכבר ובלי ללכלך את המסך בטביעות אצבעות.

בסך הכל, כל עוד משתמשים בו לבד ודואגים לא לשבת מולו בזוויות מוזרות, הוא מספק חווית מולטימדיה מהנה למדי. סרטים באיכות Full HD ומשחקים כבדים יחסית רצים נהדר על המאיץ הגרפי שלו, אם כי מסך מוצלח יותר היה מעלה את רמת ההנאה באופן משמעותי.

ביצועים וחווית שימוש: כמו מכונית 4X4 עם מנוע היברידי

ה-X של אייסוס הוא מכשיר חזק כמו מכונית 4X4, שלא מפחד ממשימות מורכבות - משחקים כבדים, סרטים באיכות גבוהה, תוכנות מורכבות וריבוי-משימות. בכל מטלה הוא עומד בכבוד ואילולא המסך הבעייתי היה מצליח להשכיח את העובדה שמדובר במחשב נייד.

אך כשמנתקים את המכשיר משקע החשמל - נגמר הכיף. הסוללה שלו מספיקה בקושי לשלוש-ארבע שעות שימוש סביר, שעתיים וחצי בלבד אם שוכחים להנמיך את בהירות המסך ולנתק את האינטרנט האלחוטי, קצת כמו מנוע היברידי ששולב במכונית שטח.

סיכום

המחשב הזה בפרט, וסדרה X בכלל, הם בעלי פוטנציאל גדול. מחשבים ניידים, חזקים כמעט כמו שולחניים וזולים כמעט כמותם, הם בהחלט קטגוריה שעושה חשק לקנות מחשב גם בעידן הטאבלטים. אבל בגלל חיבורים מיושנים, מסך בעייתי, משקל כבד וחיי סוללה קצרים במיוחד - לא ברור פתאום מדוע הוא עדיף על מחשב שולחני רגיל, שעולה מעט פחות וניתן לשדרוגים בקלות רבה יותר, מלבד אם אתם עוברים הרבה.