אם יש מטבע קריפטו שדיברו עליו בימים האחרונים הרי שזה מטבע הלונה. ואיך לא ידברו עליו? עם צניחה מרשימה של 100% בערכו, אין סיכוי להתעלם מדבר שכזה.
מטבע הלונה של חברת טרה היה בין המטבעות שהיו יוצאי דופן בעליות שלהם ברבעון הקודם, בניגוד למגמה בשוק שהייתה שלילית בעיקרה. טרה עוסקת במטבעות יציבים, ולכן, על פניו התנודתיות הייתה אמורה לעשות לה טוב. בתקופות של תנודתיות גבוהה, המסחר במטבעות דיגיטליים מתאפיין בביקושים למטבעות יציבים, כלומר, מטבעות ששערם צמוד למטבע פיאט (דולר, אירו וכדומה). בצורה זו אפשר, למעשה, לשמר את שער הקריפטו ולהימנע מהתנודתיות, מבלי למכור אותו לפיאט ולהזדקק להליך ביורוקרטי של הכנסת הכסף למערכת הפיננסית.
טרה הנפיקה לא מעט צמדים כאלה של מטבעות יציבים מול מטבע ספציפי - דולר, אירו ועוד, ובנוסף, פיתחה אלגוריתם שהיה אמור לשמור על הצמידות בין המטבעות ביחס ישיר לביקושים בכל צמד בסיסי. הקשר ביניהם הוא כזה: כל לונה בערך דולרי מסוים אפשר להמיר לכמות ust (מטבעות טרה) באותו ערך דולרי בכל רגע נתון. לדוגמה, אם לי יש מטבע לונה אחד ששווה 20$ אני יכול להמיר אותו ל-20 מטבעות ust. הסיבה שאני ארצה להשתמש ב-ust היא שאני יכול לנעול אותו בפרוטוקול שנקרא anchor ולקבל עליו תשואה שנתית של 19.5%. זו נשמעת הצעה מאוד "בטוחה" שכן זה מטבע יציב, אז ערכו לא אמור להיפגע.
מה שקרה כעת הוא שבגלל התנודתיות הגדולה שנוצרה בשוק, המנגנון לא הצליח לעמוד בכך והוא קרס בעקבות חוסר יכולתו של המטבע צמוד הדולר ust להישאר צמוד לדולר, המטבע שעליו הוא מבוסס (luna) ירד גם הוא. כאשר הוא הפסיק להיות צמוד לדולר, אנשים החליפו ust בלונה, כדי למכור את מטבע הלונה שלהם. הדבר גרר 2 תוצאות עיקריות: הראשונה ירידה בערכו של ust והשנייה ירידת הערך של מטבע הלונה. מכוון שרוב סכומי ה- ust היו נעולים בפרוטוקול שדיברנו עליו קודם, הוא שמר על ערכו היציב, אך עכשיו נמשך רוב הכסף מהפרוטוקול לצורך יציאה מהאקו- סיסטם של לונה, מה שגרם לירידת המחירים הדרסטית הזו.
להערכתי, מטבע הלונה כבר לא יתאושש מכאן. אנו רואים שכל מטבעות הקריפטו סופגים ירידות חדות מאוד גם אם מעת לעת יש עליות קטנות. המשבר העולמי שאנו רואים ושגם מגיע לישראל לאט-לאט לא פוסח על מטבעות אלה שמוחזקים, במקרים רבים, על ידי משקיעים שעושים חשיבה מחדש לגבי השקעותיהם בקריפטו. אני מאמין שייקח עוד זמן עד שנראה שהשוק מתיישר וחוזר לרמות המחיר הגבוהות שלו, אך המשבר הזה הוא איתות לשוק שהוא לא יקבל כל מטבע חדש.
הכותב הוא אברהם הינוך, סמנכ"ל שיווק ומנהל חטיבת ה–NFT באקסלרטור WeCcelerate