איך יכולה יצרנית סלולר מובילה-לשעבר, שהפסידה את הכתר לטובת המתחרה הקטנטנה שבעבר כמעט התייאשה מסיכוייה לעקוף את הענק חסר המעצורים, להחזיר לעצמה את כבודה האבוד? אם לשפוט לפי מצב השוק הנוכחי, התשובה לכך היא לומיה 1020, מכשיר הדגל האחרון של נוקיה, שהוכרז לפני כחצי שנה והגיע לישראל לפני כחודשיים.
ייחודו של לומיה 1020, מלבד השימוש במערכת ההפעלה של מיקרוסופט, הוא תחום הצילום: זהו הסמארטפון הראשון המגיע עם חיישן צילום בעל 41 מגה-פיקסל. זהו חיישן כל כך חד, עד כי הוא מבטיח יכולת לבצע "זום" לתוך תמונות מבלי לאבד את האיכות. אך האם הוא אכן מספק את הסחורה, והאם זה מפצה על החוסר באפליקציות למערכת הווינדוס פון?
עיצוב וממשק: מצלמה, מצלמה, מצלמה. וגם סמארטפון
נתחיל בהצבעה על המובן מאליו: מצלמה. כן, תתפלאו, אבל במכשיר הזה יש מצלמה. אפילו טובה. מאוד. ונוקיה רוצה שאתם וכל מי שסביבכם יידע את זה, או לפחות יחשוד בזה. לכן, היא עיצבה את כל המכשיר סביב המצלמה. רכיבי הצילום ממוקמים מעט מעל מרכז גב המכשיר, בבליטה ענקית שאי אפשר לפספס - לא כשמסתכלים על המכשיר ולא כשמחזיקים אותו. הגיבנת הזו מקנה למכשיר מראה בולט מאוד מצד אחד, אך תחושה משונה מצד שני. קשה להחזיק אותו בלי להרגיש את הדבשת מרחיקה את האצבע מהעדשה המתוחכמת, שלא תתלכלך חלילה, ואי אפשר להשתמש במכשיר כאשר הוא מונח על משטח כלשהוא, שכן הוא מתנדנד על הרגל הרחבה אך הלא יציבה. מצד שני, החיישן העצום מקנה למכשיר מבנה נוח וקומפקטי משל המכשיר האחר היחיד בשוק בעל יכולות צילום דומות מבחינת ביצוע "זום" - גלקסי S4 זום, המצויד בגוף של מצלמה דיגיטלית אמתית, עם עדשה כבדה שהופכת אותו למשאית לעומת כל מכשיר אחר.
מלבד המצלמה, נראה המכשיר בדיוק כמו שהיינו מצפים ממכשיר הדגל הרביעי בסדרת הלומיה. כלומר: כמו הקודמים, רק דק ומהודק יותר. הוא ממשיך את קו העיצוב המתבסס על גוש פוליקרבונט (פלסטיק קשיח), בעל צדדים גליליים וחתכים חדים בראש ובתחתית. בחתך הרוחב התחתי נמצאים הרמקול הבודד שמחליף את הרמקולים הסטריאופוניים של 920, החיבור למטען או למחשב. בחתך העליון נמצאים חיבור האוזניות ומגירת כרטיס ה-Micro SIM, כמו גם מיקרופון שני לביטול רעשים בשיחות.
הצד הקדמי לא השתנה כמעט מהמכשירים הקודמים בסדרה, והוא עדיין מכוסה יריעת זכוכית מקצה לקצה, שמתחתיה נמצאים המסך ושלושת כפתורי המגע של המערכת. עם זאת, האפרכסת זזה מעט מה-920, ועתה היא נמצאת בתוך "חצי אי" בקצה הציפוי, ולא בתוך "אי" הפעור באמצע הזכוכית.
בצד הימני של המכשיר ממוקמים, כרגיל, הכפתורים הפיזיים מלמעלה למטה: עוצמת שמע, הדלקה/כיבוי/נעילה/פתיחה וכפתור המצלמה. הם מרגישים מעט רכים יותר מכפתורי המכשירים הקודמים בסדרה - לטוב ולרע.
הממשק, לעומת זאת, לא השתנה כלל. Windows Phone נשארת Windows Phone, ומי שהשתמש אי פעם במכשיר המבוסס על התוכנה של מיקרוסופט ימצא את עצמו שוחה ב-1020 כמו דג בתוך שנייה או שתיים. ממשק האריחים החיים של מסך הבית עדיין חדגוני אך ידידותי, תפריט האפליקציות עדיין מסודר לפי האלף-בית ברשימה אנכית משעממת וכל האפליקציות וה"מרכזים" - החל מספר הטלפונים ("אנשים") ועד מרכז המדיה ("מוסיקה + וידאו") נמצאים כאן, כרגיל.
תצוגה וביצועים: גם יפה וגם אופה
השימוש בלומיה 1020 הוא פשוט כיף - מסך ה-AMOLED בגודל 4.5 אינצ' מציג צבעים בוהקים מאוד וחדות מצוינת, אם כי הרוויה מוגזמת ודברים נוטים להיראות צבעוניים יותר משהם אמורים להיות (בעיה ידועה במסכי AMOLED). מלבד התצוגה היפהפיה, נהנה המכשיר מיכולתה של Windows Phone לנצל עד הסוף את המעבד כפול הליבות והזיכרון המוגדל, וכל אנימציות המעבר זורמות כמו מים בנחל, ללא כל גמגום. זאת לעומת מכשירי אנדרואיד בעלי מפרט דומה, הנוטים לגמגם לא מעט.
צילום: תשכחו כל מה שהכרתם
המצלמה, כפי שכבר הזכרנו, היא המרכיב המרכזי במכשיר, ונוקיה דרגה שקשה יהיה לפספס את העובדה הזו. ממשק הצילום של האפליקצחה שלה, שמחליפה החל מהמכשיר הזה את זו של מיקרוסופט, משדר מקצוענות ושפע אפשרויות לכל צרכי הצילום. בתחתית המסך - או בצד ימין, בעת אחיזה אופקית בצד הרחוק ממנגנון הצילום - נמצא כפתור צילום, שגרירתו לכיוון מרכז המסך מעלה חוגות שליטה בזמן החשיפה, איזון לבן, ניגודיות, מיקוד ועוד, וגרירתו לרוחב המסך מחליפה בין צילום תמונות סטילס רגילות, וידאו ורצף תמונות ליצירת אנימציות ומצבי צילום מתקדמים.
תמונות הסטילס המצולמות במכשיר נשמרות בשתי גרסאות - אחת של חמישה מגה-פיקסל, לצורך שיתוף וגיבוי באמצעים הרגילים, ואחת של 34 או 38 מגה-פיקסל בהתאם ליחס התמונה המבוקש (רגיל או רחב). איכותן של שתי הגרסאות מעולה, ותמצאו בהן מעט מאוד רעש והרבה מאוד פרטים וצבעים. אך רק בגרסא הגדולה ניתן לבצע את הקסם האמיתי של נוקיה - "זום" לאחר צילום.
האפשרות הזו, שזהו המכשיר השני הכולל אותה אי פעם (הקודם היה PureView 808, גם הוא של נוקיה אך מבוסס סימביאן), מציעה למשתמש למסגר מחדש את התמונה סביב אזור מצומצם יותר של שדה הראייה, ברמת התקרבות המקבילה לזום אופטי x3. המסגור מחדש זמין בכניסה לתמונה מאזור התמונות במכשיר ובחירה בעריכה שלה דרך אפליקציית הצילום - תהליך מסורבל יחסית, אך לא ברור מה האלטרנטיבה.
בצילום וידאו התוצאה לא ברורה. מצד אחד, איכות התמונה מצוינת, ללא גמגומים או קשיים גם בעת צילום באיכות המקסימלית של 1080p ב-60 פריימים בשנייה, למרות שהמעבד, כאמור, הוא "רק" כפול ליבות, ולא מרובע כמו יתר מכשירי הדגל בעלי יכולות צילום וידאו באיכויות כאלו. מצד שני, התחושה האישית שלי היתה שמנגנון ייצוב התמונה האופטי המשוכלל לא פעל בעת צילום וידאו. כפי שניתן לראות בדוגמא, דווקא בעת ביצוע "זום" התייצבה התמונה, כנראה בזכות ייצוב דיגיטלי.
נציין שמכסה העדשה האוטומטי גורם לעיכוב קל בעת הפעלת המצלמה, מה שאומר שמרגע הלחיצה על כפתור הצילום או אייקון המצלמה על המסך ועד שתוכלו ללכוד את התמונה הראשונה יעבור זמן מעט ארוך יותר מאשר במכשירים הקודמים בסדרה.
הדגמת צילום באפליקציית Refocus, המאפשרת ביצוע מיקוד אחרי הצילום (ליחצו על התמונה עם העכבר):
אפליקציות ותוכנה: נוקיה + מיקרוסופט = הרבה איכות, מעט כמות
בחלק זה נגיד לכם בדיוק את מה שכבר כתבנו בסקירת המכשיר הקודם בסדרה, לומיה 925: מלבד המצלמות המושקעות, מנסה נוקיה לבדל את מכשירי ה-Windows Phone שלה ממתחרים תוצרת סמסונג, HTC או היצרניות הסיניות וואווי ו-ZTE באמצעות שימוש (לרעה?) במחלקת התוכנה שלה, שבקרוב תהפוך לחברה נפרדת בשם Here. הדבר מתבטא באפליקציות בלעדיות כגון שירות המפות Here Maps, הנחשב לאחד האיכותיים בעולם ועליו מבוססות אפליקציות כמו ווייז, שירות הניווט Here Drive+ הכולל אפשרות להוריד את המפות של המדינה כולה למכשיר כדי לחסוך את הצורך להיות מחובר לאינטרנט הסלולרי במהלך הנהיגה, אפליקציית תכנון הנסיעות בתחבורה הציבורית Here Transit שאת הגעתה לשוק הישראלי חשפנו כאן לראשונה לפני כשבועיים ואפליקציית המציאות הרבודה Here City Lens המציגה עסקים קרובים על גבי תמונת שדה הראייה של מצלמת המכשיר בזמן אמת.
בנוסף לאפליקציות הרבות של חטיבת שירותי המיקום בנוקיה, מציעה החברה מספר אפליקציות נוספות שאין לאף אחד אחר, כאשר רובן עוסקות בתחום הצילום כפי שהוזכר בחלק העוסק במצלמה. בנוסף, כוללים מכשירי נוקיה את אפליקציית Glance Screen, המאפשרת להציג שעון והתראות על המסך כאשר המכשיר במצב המתנה. מטרת התכונה, שאינה מחליפה את מסך הנעילה הרגיל אלא נוספת אליו, הוא לחסוך למשתמש את הדלקת המסך בכל פעם שהוא רוצה לדעת מה השעה או האם ממתינות לו הודעות כלשהן. הצגת המידע הזה על גבי מסך כבוי בעזרת הפעלה של חלק קטן ממנו בלבד חוסך בסוללה ובזמן, מאחר והמכשיר יודע להציג את המסך רק בעת הוצאה מהכיס.
הבעיה מתחילה, כרגיל, כאשר מגיעים לעניי חנות האפליקציות: בין 200,000 האפליקציות המוצעות למשתמשי מיקרוסופט עדיין חסרות רבות, ורבות אחרות המוצעות חינם באנדרואיד ואף באייפון עולות כאן כסף. אז נכון שלפני כחודשיים הגיעו ווייז ואינסטגרם, אך אפילו בהן מורגש הבדל אדיר בתכונות, שכאילו מפגרות אחרי האפליקציות למערכות ההפעלה האחרות בקרוב לשנה. כך שעדיין, הבחירה במכשיר המבוסס על המערכת של מיקרוסופט כרוכה בוויתור על תוספות רבות שאצל המתחרים נחשבות למובנות מאליהן.
חיי סוללה: לא משהוא מיוחד
לומיה 1020 מצויד בסוללה חזקה למדי, אך כמו הרבה סמארטפונים אחרים "שותה" אותה באותה מהירות בה היו אבותיו מלקקים באיטיות סוללות קטנות בהרבה. הוא מחזיק כיממה בשימוש סביר, אך שימוש כבד במצלמה או במשחקים כבדים עלול להוריד את אורך החיים שלו ליום עבודה בקושי.
סיכום ומסקנות: חכו לירידה
לומיה 1020 הוא מהפכה עבור כל חובב צילום. עם תוצאות כפי שהוא מספק, לא צריך לא את הפילטרים של אינסטגרם ולא מצלמה ייעודית נפרדת כדי לתעד את חיי היומיום והחופשות המשפחתיות. המחיר, מלבד המחסור באפליקציות הלוקח את הזמן ומצטמצם לאיטו, הוא בדיוק זה: מחיר שמתאים למכשיר שלוקח משהו אחד ועושה אותו עד הסוף. 3,800 שקל הם אמנם מחיר לא יוצא דופן למכשיר דגל המתחרה מול אייפון 5s וגלקסי אס 4, אך בהתחשב בפשרות בתחום האפליקציות היינו מציעים לחובבי הצילום המושבעים להמתין למחיר אטרקטיבי יותר.