אתם יודעים מה מעצבן? שלכל אחד מאיתנו יש מחשב בכיס, אבל כולנו עדיין בועטים מתחת לשולחן העבודה ב"מגדל" פלסטיק ענק שמפריע לנו למתוח רגליים ומשמיע מדי פעם רעש של מטוס ממריא. עכשיו תפסיקו להתעצבן וצפו בסרטונים שאספנו מתערוכת הסלולר בברצלונה: שלוש חברות הציגו כאן מחשבים ללא מחשבים – פשוט מחברים את הסמארטפון למסך – וזהו.
מי שעומד מאחורי החזון הזה היא מיקרוסופט, שהציגה בשנה שעברה את Continuum – אפשרות להריץ מהסמארטפון אפליקציות המיועדות למחשב. היכולת, המובנית בכל מכשיר Windows 10 עם מפרט חזק מספיק, מאפשרת לאותה אפליקציה לרוץ על הסמארטפון בממשק מגע רגיל למסך הקטן, ועל מסך חיצוני כאשר מחברים אליו את הסמארטפון בממשק שמיועד למקלדת ועכבר – בין אם אלה מקלדת ועכבר רגילים או מסך הסמארטפון, שהופך לעכבר מגע ומשתמש במקלדת המגע הגרילה.
בתערוכת Mobile World Congress 2016 בברצלונה ראינו השבוע שלוש הדגמות של השימושים האפשריים של Continuum: מיקרוסופט עצמה הסתפקה בהדגמה בסיסית, אייסר הראתה איך הופכים את הסמארטפון למחשב ביתי בסיסי ו-HP הפתיעה כאשר הפכה את הסמארטפון לתחנת עבודה נייחת וניידת יחד.
נתחיל ממיקרוסופט: בביתן שלה אפשר לראות את מכשירי הלומיה 950 החדשים שלה (מדגם XL) מחוברים למסכים ומריצים את אפליקציות אופיס – וורד, אקסל ופאואר-פוינט. אנשי החברה מראים איך הם משתמשים בסמארטפון כעכבר ומקלדת או משתמשים בסמארטפון לשיחות וסמסים בזמן שעכבר ומקלדת אלחוטיים שולטים על מה שקורה על המסך הגדול יותר.
יצרנית המחשבים הטייוואנית אייסר מציגה בתערוכה את Liquid Jade Primo, סמארטפון מבוסס Windows 10 שהוכרז בשנה שעברה, ולוקחת את הרעיון שהוא יכול להפוך למעין מחשב צעד אחד הלאה. ההדגמה של אייסר דומה מאוד לזו של מיקרוסופט, אלא שעל השימוש באופיס על מסך שולחני באמצעות חיבור ישיר או בתיווך נקודת עגינה שמאפשרת לחבר לסמארטפון אביזרי USB היא גם מציגה את Liquid Jade Primo Premium Pack – ערכה שכוללת את הסמארטפון, נקודת עגינה, מסך, מקלדת ועכבר.
גם הסמארטפון וגם הערכה יימכרו החל מהחודש הבא באירופה במחיר של 570 אירו למכשיר לבדו, 600 אירו למכשיר עם עמדת עגינה ו-800 דולר לערכה השלמה.
מפרט המכשיר, למי שתוהה, כולל מעבד בעל שש ליבות של קואלקום במהירות 1.82 גיגה-הרץ, זיכרון עבודה בנפח 3 גגיה-בייט, אחסון פנימי בנפח 32 גיגה-בייט עם חריץ הרחבה, מסך 5.5 אינצ' ברזולוציית Full HD, מצלמות 21 מגה-פיקסל מלפנים ו-8 מגה-פיקסל מאחור וסוללה בקיבולת 2,800 מיליאמפר/שעה.
מי שלקחה את הרעיון של מיקרוסופט הכי רחוק היא HP, שהכריזה בברצלונה על סמארטפון ה-Windows המתקדם בעולם. המפרט של Elite X3 כולל מעבד חדש מדגם Snapdragon 820 של קואלקום עם 4 ליבות במהירות 1.6-2.15 גיגה-הרץ, זיכרון עבודה בנפח 4 גיגה-בייט (!), אחסון פנימי בנפח 64 גיגה-בייט (!) עם חריץ הרחבה שתומך בכרטיסים עד נפח של 2 טרה-בייט (!), מסך ענק בגודל 6 אינצ' וברזולוציית 2K, מצלמות 16 מגה-פיקסל מאחור ו-8 מגה-פיקסל מלפנים וסוללה בקיבולת עצומה של 4,150 מיליאמפר/שעה (!).
אבל הסמארטפון הוא לא מה שחשוב, כי HP הפכה אותו למין מוח שאפשר לחבר למכשירים אחרים בהתאם לצורך ולסביבה. בדומה לאייסר, הציגה HP עמדת עגינה שמחברת את הטלפון למסך ומריצה עליו אפליקציות שתומכות במסך גדול. אך החברה הוסיפה חנות אפליקציות משלה, שכולן רצות על שירותי הענן שלה וכך מאפשרות לסמארטפון להריץ גם תוכנות כבדות שאינן זמינות כאפליקציות לחלונות 10 – מפוטושופ ועד סיילספורס.
בנוסף, הציגה HP אביזר דמוי מחשב נייד שכך הנפח מתחת למקלדת והמסך שלו תפוס על ידי סוללה ענקית, כאשר את כל החישוב מבצע הסמארטפון שמתחבר אליו באופן חוטי או אלחוטי (בחיבור חוטי הסמארטפון גם נטען מהסוללה של המחשב). כך אפשר לעבוד עם הסמארטפון בהליכה, עם ה"מחשב הנייד" בנסיעה ועם עמדת העבודה במשרד או בבית.
הסמארטפון והאביזרים הנלווים שלו נמצאים עדיין בשלבי פיתוח סופיים ולא יוצעו למכירה לפני סוף הקיץ הקרוב. גם אז, החברה מייעדת אותם בעיקר לארגונים, אם כי צרכנים פרטיים יוכלו להזמין אותם מאתר HP. המחירים טרם נמסרו, אבל אפשר לנחש שזה יעלה רק מעט פחות מלקנות סמארטפון חדש, מחשב נייח למשרד ומחשב נייד בסיסי לנסיעות.
כמובן שהמבחן הגדול של Continuum הוא לא המכשירים אלא האפליקציות – כרגע האפליקציות של מיקרוסופט הן כמעט היחידות שניתן להשתמש בהן מהסמארטפון על מסך מחשב, אם לא מחשיבים את חנות האפליקציות של HP שדורשת רכישת שירותי ענן מהחברה. השאלה היא כמה מפתחים נוספים יציגו תוכנות תומכות. כל עוד התשובה לזה לא תכלול את רוב האפליקציות הנפוצות (פייסבוק למשל טענה לפני כמעט שנה שהיא עובדת על כאלה, אבל מאז לא מוכנה לדבר על זה) – המכשירים של מיקרוסופט ימשיכו לא להיות שימושיים לרוב האנשים.