אייזק דיטריך בן ה-22 הקים ב-2013 את ״MassRoots״, רשת חברתית מיוחדת לקהילת הקנביס, ובתוך שנה גייס לא פחות מ-1.4 מיליון דולר לפי שווי של 25 מיליון דולר. כמו עוד עשרות סטארט-אפים אחרים שצצו בתחום, דיטריך ניצל בעיתוי מושלם את הזינוק בהשקעות של קרנות הון סיכון בתעשיית המריחואנה החוקית בארה״ב. הרשת החברתית שהקים זכתה להצלחה אדירה: היא מונה יותר מ-170 אלף חברים פעילים, זכתה לכיסוי נרחב בתקשורת האמריקאית, כולל ״ניו יורק טיימס״ ו״בלומברג״, ואף הגישה טפסים לקראת הנפקה ראשונה לציבור.
כמו בכל סטארט-אפ, דיטריך הזדרז לפתח אפליקציה של MassRoots לסמארטפונים - לאנדרואיד ולאייפון. כך קרה עם עשרות אפליקציות אחרות בענף - שהציעו שירותים שונים, ממשלוחי מריחואנה לפתח הדלת ועד משחק רשת לגידול וירטואלי של הצמח. אבל לקראת סוף 2014 קיבל דיטריך טלפון מאפל, שהודיעה לו שהאפליקציה שלו הוסרה מהאפסטור. למעשה, אפל הסירה מהחנות שלה כל אפליקציה שקשורה למריחואנה, היות שהמדיניות המשפטית של החברה עדיין מגדירה את הסם כלא חוקי. דיטריך עוד יצא בזול, משום שהאפליקציה שלו הספיקה להיות באפסטור יותר משנה לפני שהוסרה. יזמי מריחואנה אחרים נהדפו שוב ושוב כתוצאה מהמדיניות הנוקשה של אפל, שפועלת במקרה הזה בסתירה לרוח מייסדה סטיב ג׳ובס, שנהג בצעירותו לעשן עוד כשאנשים היו חוטפים על זה עונשי מאסר של חודשים.
״קיבלתי 20 סירובים מאפל בשנתיים האחרונות״, אמר לאתר thecannabist.co קייסי איסטמן מ-Weedmaps, רשת חברתית נוספת למריחואנה חוקית. ״זה כבר מעבר לתיסכול להתמודד עם אפל״, אמר מייקל פייכר, מייסד אתר משלוחי המריחואנה Nestdrop. ״לא נראה שיש להם את הידע למה שאנשים באמת רוצים. והם לא מעוניינים להקשיב״. זאק מרבורגר, מנכ״ל חברת פיתוח אפליקציות המריחואנה CannaBuild, אמר כי ״הבעיות עם אפל הן כל מה שאנשים מדברים עליהם בשבועות האחרונים בקהילת המריחואנה בהייטק״.
המדיניות הנוקשה של אפל עומדת בניגוד גמור למתרחש בתעשיית ההייטק. מאז שמדינות וושינגטון וקולורדו אישרו לגליזציה של צריכת קנביס לצרכי הנאה, עמק הסיליקון אימץ בחום את התעשייה החדשה, שחודרת במהירות למיינסטרים של המגזר העסקי האמריקאי. שוק המריחואנה החוקית בארה״ב, הכולל גם גראס רפואי, זינק תוך שנה מ-1.5 מיליארד דולר ב-2013 ל-2.7 מיליארד דולר ב-2014, לפי נתונים שפורסמו ב״וול סטריט ג׳ורנל״. את הגושפנקא להכרה של עמק הסיליקון בסטארט אפים ״ירוקים״ סיפק לאחרונה פיטר ת׳יל, מהמשקיעים הבולטים במגזר הטכנולוגיה, שהשקיע בתחילת ינואר בחברת אחזקות של חברות מריחואנה. ההשקעה של ת׳יל מפתיעה במיוחד לאור העובדה שהוא תקף בעבר את בכירי טוויטר כשכינה אותם ״חבורה של מעשני חשיש״.
״האפסטור הוא אחד מערוצי הפצת התוכן הגדולים בעולם, וכבר היינו שם 14 חודשים״, אמר דיטריך, שהאפליקציה שלו הוסרה מהחנות ביום בו עוד 3 מדינות בארה״ב - אורגון, וושינגטון די.סי ואלסקה - אישרו בחוק שימוש במריחואנה לצרכי הנאה. האפסטור היא תחנת חובה לכל חברה שרוצה להצליח, בוודאי בארה״ב, בה נתח השוק של האייפון עקף החודש את אנדרואיד עם 47.7%. בשנה שעברה צמחו הכנסות האפסטור ב-50%, והאפליקציות בה הניבו לבעליהן הכנסות של יותר מ-10 מיליארד דולר.
דיטריך לא ויתר ובתוך שבועיים אסף יותר מעשרת אלפים חתימות על עצומה להחזרת האפליקציה לאפסטור. לאפל, החברה העשירה בעולם, זה לא ממש דיגדג, מה גם שהחברה אינה נוטה להגיב על תלונות ספציפיות של חברה מסוימת. ״אפל חייבת לעמוד בכל דרישות החוק בכל מקום שבהן האפליקציות זמינות למשתמשים״, מסרה החברה בהודעה לקונית. אבל למרות סרבנותה, דיטריך משוכנע שמגמת הלגליזציה ופוטנציאל ההכנסות האדיר של שוק המריחואנה יכופפו אפילו את המעצמה החזקה בעולם העסקי. ״בסופו של דבר אפל תהיה חייבת לשנות את המדיניות שלה״, אמר דיטריך ל״וול סטריט ג׳ורנל״, והצהיר שהחברה שלו תהיה הראשונה לחזור בשערי האפסטור. ״בשאיפה נשלוט בענף״, אמר. בינתיים הוא יכול להתנחם בקצב של מאות הורדות ביום של האפליקציה שלו באנדרואיד.
עוד ב-TheMarker