חושבים לקנות סמארטפון בחו"ל? שימו לב לסיפור הבא: ל' נסע עם אישתו לטיול במזרח ורכש אייפון XR בחנות רשמית של אפל בהונג קונג. אולם כשחזר לארץ גילה תקלה.
"כשחזרנו לארץ רציתי להעביר את כל הנתונים מהאייפון הישן לאייפון XR החדש, ניסיתי להדליק את האייפון החדש שקניתי והוא לא נדלק. ניסיתי להטעין, לחבר לאייטיונס, לבצע הארד-ריסטרט אבל שום דבר לא עזר", הוא מספר בשיחה עם NEXTER.
על פי אתר אפל, החברה מתחייבת לאחריות בינלאומית במקרה של פגם באחד ממוצריה. בישראל יש שני יבואנים שאמורים לתת מענה לאחריות הזו. ל' ניגש לאיידיגיטל, ושם סירבו לתקן לו את האייפון "שאלתי אם הם יכולים לבדוק את המכשיר אבל אחרי שהבינו שהטלפון נקנה במזרח, אפילו שזו חנות רשמית של אפל, הם אמרו שהם לא תומכים".
מכשירים מהמזרח
פנינו לאיידיגיטל, שם מסרו לנו: "המכשיר אינו מאושר לייבוא לישראל ע״פ הנחיות משרד התקשורת". אז שאלנו גם את משרד התקשורת, והתשובה שקיבלנו שונה לחלוטין: "אין איסור של משרד התקשורת להכניס לארץ טלפון סלולרי שנקנה בהונג קונג. כל טלפון סלולרי אשר פועל באחת מהטכנולוגיות ובאחד או יותר מתחומי התדרים המפורטים במסמך יוכל לפעול ללא מגבלה בישראל, בכפוף לכך שיש בו כרטיס SIM של מפעיל ישראלי או בנדידה בינלאומית, ככל שלמפעיל הבית שבחו״ל קיים הסכם נדידה עם לפחות מפעיל ישראלי אחד".
אישתו של ל' בינתיים טסה ללונדון לנסיעת עבודה ולקחה איתה את האייפון בשביל לנסות למצוא שם פתרון. "באחד מהימים היא הגיעה לחנות רשמית של אפל, לאחר שקבענו תור. הם בדקו את המכשיר וראו שהוא לא מייצר חשמל, ואז גם הם טענו שהם לא תומכים במכשיר שנקנה בהונג קונג", מספר ל'.
עם זאת, בחנות בלונדון הציעו פתרון חלופי במקום לשלוח אותה הביתה בידיים ריקות. "המנהל הסביר לה שהם יכולים לשלוח את המכשיר שלה לתיקון בהונג קונג, אבל היא הסבירה לו שהיא כבר לא תהיה בלונדון אחרי שהוא יחזור מתיקון" מוסיף ל'. "בסוף שלחנו את המכשיר מהארץ להונג קונג בעלות של 150 דולר. עכשיו אנחנו מקווים שלא ידרשו מאיתנו תשלום על התיקון".
פנינו שוב לאיידיגטל כדי לקבל את תגובתם בנושא, שם הם מסרו לנו תגובה נרחבת יותר: "אישור יבוא מכשירי אפל השונים מתבצע מראש מול משרד התקשורת. אפל מראש לא מייעדת למדינת ישראל דגמים של מכשירים שפועלים בטווח תדרים שעשוי להיות 'בעייתי' מסיבות בטחוניות וכיוצ״ב, ולכן לא מתבצע תהליך אישור לדגמים אלה מול מול משרד התקשרות. תהליך האישור מול משרד התקשורת כולל רק את הדגמים הספציפיים שמתוכננים ליבוא ושיווק בישראל.
"אי לכך, מכשירים שבמקור לא יועדו לשיווק בישראל לא מאושרים ליבוא מול משרד התקשורת. לכן, ייתכן וכי מכשיר שנרכש מחוץ לגבולות ישראל לא יהיה כלול בדגמים שאושרו מראש ליבוא לישראל ולכן לא ניתן לטפל בו במידה ויתקלקל. כמו כן, במקרים רבים, מכשירים שעובדים בטווחי תדרים שונים ושמיועדים למדינות שונות הינם שונים בחלק מהרכיבים האלקטרוניים של המכשיר, לעומת מכשיר שמיועד לשיווק כאן. לכן, במצבים שבהם התקלה קשורה לרכיבים כאלו, לא ניתן יהיה לטפל במכשיר מכיוון שאין ברשות המעבדה את חלק החילוף המתאים. לכן אין באפשרותנו לטפל במכשיר שהדגם הספציפי שלו לא אושר ליבוא לישראל".