בפרק הזה: נכיר את המקלדת הווירטואלית ואת היתרונות הטמונים בה
כדאי לקרוא אם: אתם לא מבינים למה אין כפתורים שאפשר ללחוץ עליהם
אפשר לדלג אם: מקלדת וירטואלית זה משהו שנראה לכם טריוויאלי
כאשר האייפון (iPhone) הגיח לראשונה וסטיב ג’ובס הציג את הפיתרון של אפל להכנסת מידע אל תוך המכשיר היו רבים שהתלהבו מהתחכום והטכנולוגיה, אך היו רבים עוד יותר שלא הבינו את הבחירה ליצור מכשיר שאין לו מקלדת מובנית. שנתיים אחרי גם הספקנים הבינו את טעותם. נכון, הקלדה עיוורת היא בעייתית וגם לבעלי נכויות המכשיר פחות נוח ממכשיר עם מקלדת פיזית (לפחות עד ליציאתה של גרסת 3.0 – איתה מושק המכשיר כיום – בה נוספו כלים לבעלי נכויות), אבל אם לשפוט על פי העדויות של המשתמשים נראה שהדרך בה המקלדת עובדת באייפון נוחה להם בהרבה ממקלדות אחרות.
הסיבה הראשונה לנוחות נובעת מהגודל. כאשר המקלדת בנויה מפלסטיק והיא קבועה היא גם דורשת שכל הכפתורים יהיו יצוקים. הדבר מוביל לכך שהכפתורים חייבים להיות קטנים מאוד. זו בעיה שמטרידה הרבה מאוד מהאמריקאים הסובלים מ-”אצבעות שמנות” והם אינם מסוגלים ללחוץ על כפתור אחד בכל פעם. באייפון, המקלדת הווירטואלית אפשרה לאפל להמשיך עם רעיון התפריט ההקשרי (Contextual Menu) שהצגנו בכתבות קודמות.
המקלדת הווירטואלית מציגה קודם כל אותיות. כאשר יש צורך, בלחיצת כפתור אחת ניתן לעבור למספרים וסימנים. אם אתם רוצים לעבור בין שפות אין בעיה, לחיצה על כפתור וכל המקלדת משתנה בן רגע לשפה אחרת. יתרון נוסף למקלדת וירטואלית הוא שבספארי (הדפדפן של האייפון) המקלדת יכולה להראות שונה ולהוסיף כפתור ייעודי – בלחיצה אחת אפשר להוסיף את הסיומת com או edu או co.il ולחסוך בהקלדות. אותו הדבר באימייל, שם נוסף כפתור @ במסך הראשי.
תיקון טעויות הקלדה
ברגע שעובדים עם המקלדת הדינאמית של האייפון מבינים כמה מחשבה הושקעה כדי להפוך את ההקלדה לנוחה. מסתבר שהנוחות הזו מתרגמת לכל שאר השפות. החל מגרסה 3.0 נוספה העברית בצורה רשמית לאייפון, ואותם הכלים שהיו למקלדת האנגלית נמצאים בעברית – ביניהם אחד הכלים החשובים ביותר: תיקון שגיאות הקלדה. אפל הבינו שבין אם זו מקלדת אמיתית או וירטואלית, אנשים נוטים לטעות בהקלדה. לכן הם בנו מערכת העוקבת אחרי ההקלדה ומנחשת מה המילה שאתם רוצים להקליד. אם טעיתם בהקלדה המערכת תתקן את השגיאה אוטומטית. תיקון השגיאות הזה עובד גם בעברית. באפל מיפו את טעויות ההקלדה הנפוצות בכל אחת מן השפות ולאחר שעובדים עם המקלדת כמה שעות מגלים שהחוויה זורמת מהר יותר מאשר על מקלדת אמיתית של סלולרים אחרים.
דפדוף בין מקלדות
כדי להבין יותר את ההבדלים ומה המקלדת יכלה לעשות פתחו את תוכנת התזכורות. אתם תראו את המקלדת הרגילה עם אותיות מסודרות, לחצן מחיקה, רווח ואנטר. לצד הרווח תמצאו צלמית של כדור (כדור הארץ). לחיצה עליה תשנה את השפה של המקלדת. לצד הכדור תמצאו כפתור עם המספרים 123. לחיצה על הכפתור הזה תשנה את המקלדת ותציג מספרים וסימנים. בתוך המקלדת הזו שוב יש כפתור חדש שמוביל לעוד סימנים (אחוז, גדול וקטן מ-, דולר, יורו, פאונד, שווה ועוד). נכון, זה נשמע מסורבל לדפדף כך בין מקלדות ונראה מוזר, אין ספק – עד הרגע בו מתחילים לעבוד עם המקלדת. לעובדה שהמקלדת וירטואלית ודינאמית יש יתרון נוסף – כלי שמסתתר בתוך המקשים הרגילים. לחצו על .com במקלדת שמופיעה בספארי, והשאירו את האצבע לחוצה עליו. הלחצן יפתח ויציג אפשרויות נוספות: co.il, .il, org, edu או net. כפתורים אחרים מסתירים סימנים אחרים, בהתאם לשפה.
יש קופי פייסט!
אף מערכת הקלדה לא תהייה שלמה בימינו ללא היכולת להעתיק, להדביק ולחתוך טקסט וכמובן, לבטל את הפעולה האחרונה (undo). עד למערכת הנוכחית זו הייתה הדרישה הגדולה ביותר שמשתמשי האייפון הפנו לאפל. אפל מצידם טענו שהם צריכים זמן לחשוב איך לייצר את הכלי הזה באייפון, מכשיר שעובד שונה מכל מערכת אחרת בשוק. אמרו וצדקו. אז כעת שיש את הכלים האלו עולה השאלה איך באמת משתמשים בהם. ראשית, תוכלו ללחוץ פעם אחת על אזור הטקסט (ולא על מילה) ותפריט יופיע. התפריט יאפשר לכם לבחור את כל הטקסט, לבחור איזה טקסט לסמן או להדביק טקסט ששמור לכם. אם תלחצו על מילה אחת, זו תסומן בכחול כשמשני צידיה נקודות כחולות אותן ניתן לתפוס ולמשוך. על ידי גרירת הנקודות תוכלו לסמן את הטקסט שתרצו להעתיק. לאחר שתבחרו באפשרות "העתק" תוכלו ללכת לתוכנה אחרת ולהדביק את הטקסט.
טעיתם ועשיתם משהו שאתם רוצים לבטל? נערו את המכשיר והודעה תופיע על המסך שתאפשר לכם לבטל (undo) את הפעולה האחרונה. שימו לב, האייפון מאפשר ביטול של שתי הפעולות האחרונות בלבד. התכונה הזו פועלת בכל התוכנות ומאפשרת להעתיק טקסטים מאתרים, להעתיק תמונות ולהדביק אותן בתוך תוכנת ההודעות או במייל.
מקלדת מאונכת
אם אתם מתכוונים להקליד הרבה מאוד טקסט המקלדת כפי שהיא מופיעה במצב המאוזן לא תהייה נוחה לכם. החל מגרסת 3.0 נוספה אפשרות שלפני כן הופיעה רק בתוכנות צד שלישי: מקלדת מאונכת. לאייפון יש חיישן תנועה המאפשר לו לדעת אם המכשיר מאונך או מאוזן. כאשר תטו את המכשיר למצב מאונך התוכנה תשנה את הכיוון שלה והמקלדת תשתנה בהתאם. ריווח האותיות גדול יותר ומאחר ומערכת תיקון שגיאות ההקלדה עובדת כל הזמן, הופכת ההקלדה המאונכת לנוחה ביותר. כמה נוחה? מספיק כדי לאפשר לכתוב כתבה של כ-600 מילים בזמן דומה לזמן שלוקח להקליד אותה על מקלדת מלאה. כמובן שהדוגמה הזו נכונה למי שכבר יש לו ניסיון בהקלדה אבל חשוב לדעת שזו אפשרות קיימת.