סטיב ג'ובס, מייסד ומנכ"ל אפל המנוח, אמר פעם בראיון כי "אמנים טובים מעתיקים ואמנים דגולים גונבים". את האמירה הזאת, אגב, הוא גנב מפיקסו. טוב, לא גנב אלא העתיק, כי הוא הודה שזה המקור שלו.
לאורך השנים אפל העתיקה, שאלה, גנבה וקיבלה השראה ממוצרים של חברות אחרות ומטכנולוגיות שכבר היו בפיתוח, והצליחה לגרום להכל להיראות טוב יותר, לעבוד טוב יותר, או סתם להגיע באיחור אבל לשכנע שאצלה זה הכי טוב. כך היה גם באייפון, שרמס לא מעט מתחרים וחברות ענק בתחום הסלולר.
לפני עשור, ב-9.1.2007, הציג ג'ובס מכשיר טלפון שהוא גם נגן מוזיקה וגם מכשיר לגלישה באינטרנט. "אנחנו קוראים לו אייפון", הכריז ג'ובס. אגב, בניגוד לדגמים האחרונים, שמייד צצים בחנויות, האייפון הראשון יצא לשוק רק חצי שנה אחרי שאפל הציגה אותו לעולם.
אפילו השם מועתק
אייפון הוא חיבור של האות i ושל פון - צליל, וקיצור לטלפון. הוא מתכתב עם סדרת האיימק - מחשבי אפל שהוצגו כמה שנים קודם, כאשר ה-i הוא כמובן "אינטרנט" ו"אינדבדואל", כי כל אחד עם אייפון הוא מיוחד. איזו מבריקה אפל שחשבה על השם המקורי הזה, נכון? לא נכון. אייפון הוא טלפון שולחני של חברת סיסקו, שיש בו גם מסך ומקלדת לגלישה באינטרנט.
האייפון של סיסקו, אגב, לא היה במקור של סיסקו גם. הוא פותח בישראל עוד ב-1995 על ידי יובל שחר, חיים בנדלק וראובן מרקו שעבדו בחברת נשיונל סמיקונדקטורס. "הטלפון שלנו התבסס על צג מגע וכלל כפתור שאיפשר גישה לשירותי אינטרנט של בנקאות וקניות", סיפר שחר להארץ ב-2010.
הפרויקט יצא מנשיונל סמיקונדקטורס לחברה בשם אינפוגיר (Infogear) שנמכרה לסיסקו, מספר לנו היום מרקו, וכך הייתה לסיסקו בעלות על השם אייפון לטלפון שמתחבר לאינטרנט. מרקו הזכיר לנו גם שגיל אמיליו היה המנכ"ל של נשיונל סמיקונדקטורס כשהוא עבד שם, וב-1994 עבר לאפל.
אם נסכם את ההסטוריה המורכבת של אפל ממש בקצרה, אמיליו הפך למנכ"ל החברה. הוא החזיר את ג'ובס חזר לאפל עם הרכישה של NeXT - חברת המחשבים שג'ובס הקים לאחר שהודח מאפל בעצמו ושלא הצליחה למכור מוצרים להמונים, והדיח את אמיליו.
וחזרה לאייפון - אפל וסיסקו היו במשא ומתן לרכישת זכויות על השם, אבל ג'ובס מיהר להכריז על האייפון שלו לפני שהגיעו להסכמה, וסיסקו תבעה. כעבור חודש וחצי הוציאו החברות הודעה שהגיעו להסדר, לפיו שתיהן יוכלו להשתמש בשם.
הראשון עם מסך מגע
גם לא מדויק. טכנולוגיית מסכי המגע קיימת עוד משנות ה-60 והייתה בשימוש בכספומטים, קופות בחנויות ומוניטורים רפואיים. מגע במספר אצבעות בו-זמנית (מולטי-טאץ') על גבי טאבלט פותח עוד בשנות ה-80 באוניברסיטת טורונטו. הטלפון הראשון עם מסך מגע מלא, לפי היסטוריונים של טכנולוגיה, היה ה-IBM Simon ב-1994.
בינו לבין האייפון היו כל מיני מוצרים אחרים, שבראשם בלטו מחשבי כף היד פאלם פיילוט. אבל לזכותה של אפל אפשר להגיד שהיא יצרה מכשיר צבעוני, עם מסך מגע מלא שעובד טוב ללא סטיילוס ומשווק להמונים, במקום להיות בינוני או לשבת רק באיזו מעבדה נידחת. אגב, הרזולוציה שלו הייתה 320X480 פיקסלים בלבד. לאייפון 7 יש רזולוציה גבוהה פי 6.5.
חנות האפליקציות
באייפון הראשון לא היה עדיין חיבור לחנות אפליקציות. מי שקנה אותו היה צריך להסתפק בגלישה באינטרנט ולסמוך על יישומים מהדפדפן או לשחק במחשבון לכל היותר. האייפוניסטים רצו אפליקציות וב-2008, עם מערכת ההפעלה החדשה, הציגה אפל את חנות האפליקציות, מיד אחריה גוגל הציגה את החנות של אנדרואיד. הסמארטפונים היום לא יכולים להתקיים בלי אפליקציות, והן מהוות מקור פרנסה לחברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם. בלי אפליקציות לא בטוח שהיינו עם הראש בפייסבוק.
אלא שגם כאן, אפל לא הייתה ראשונה. היו כל מיני נסיונות בשנות ה-90 ליצור מקומות מרוכזים להוריד תוכנות. אם תפשפשו בארכיון האינטרנט תמצאו את פאלמיקס, חנות אפליקציות מעפנה, שקמה ב-1998 ולא היתה ממש נוחה, לאפליקציות ותוכנות עבור מכשירי כף יד שונים.
מצלמת סלפי
אולי אחד מהשינויים התרבותיים הגדולים שיצר הסמארטפון. צילומי סלפי קיימים פחות או יותר מאז שקיימים צילומים, אבל שילוב של טלפון סלולרי שמחובר לאינטרנט ומצלמה קדמית באיכות טובה יצרה עולם שבו אנחנו מתעדים את עצמנו ושמים את עצמנו במרכז.
האייפון לא נולד עם מצלמת סלפי. התוספת הזאת התרחשה רק באייפון 4 בשנת 2010, לצורך הפעלת שירות שיחות הווידאו פייסטיים. אבל כמובן שזה לא היה הסמארטפון הראשון או מצלמת הסלפי הראשונה. במצלמות דיגיטליות שונות היה מסך מתהפך שאפשר לכוון לכיוון המצולם וכך לצלם את עצמנו בקלות. בטלפונים סלולריים הייתה מראה קטנה ליד העדשה של המצלמה הרגילה, שאפשרה לעשות סוג של סלפי בלי להביט במסך.
אחד הטלפונים הראשונים שהייתה לו מצלמה קדמית הוצג 7 שנים קודם. זה היה סוני אריקסון Z1010. טלפון צדפה מתקפל, שיש לו מצלמה אחורית ולידה מראה, וכן מצלמה פנימית קדמית לשיחות וידאו. לשמחתנו, אנשים עוד לא חשבו אז על שימוש במקל סלפי.
אייפון מבין מה אנחנו אומרים
סירי צורפה לאייפון ב-2011 והתחילה לזהות פקודות וחיפושים באינטרנט. מאז התפתחו שלטי טלוויזיה שמזהים את הקול שלנו וסייעינים שונים שיושבים על השולחן בבית ויודעים להשמיע לנו מוזיקה ולהזכיר לנו לקחת מטרייה.
אבל סירי כמובן לא הייתה הראשונה. היו טלפונים סלולריים שאפשר היה להקריא להם מספרים או אנשי קשר. בארץ היה "סם הקוסם" של סמסונג ב-1999.
עוד הרבה לפני כן - הטכנולוגיה של זיהוי קולי מפותחת עוד מהמאה הקודמת, כאשר בשנות ה-50 כבר היה מחשב שידע לזהות מספרים בדיוק של 99 אחוזים.
למרות שהטכנולוגיה בת יותר מ-60, יש מוצרים שעדיין עושים פדיחות ומציעים פורנו לילדים תמימים שביקשו משהו אחר.
כבל הטענה קטן שאפשר להפוך
באייפון 5 אפל הציגה שיפור חשוב מאוד, ועל הדרך הכעיסה הרבה מאוד לקוחות וחברות. כבל הטעינה הרחב צומצם לכבל הלייטנינג (ברק). הוא קטן, עמיד יותר, מטעין ומעביר מידע מהר יותר, ואפשר לחבר אותו גם הפוך.
מצד שני, צריך לזרוק את הכבלים הישנים, ואם יש רמקולים או מוצר אחר שמתחבר לאייפון, היה צריך לקנות עבורו מתאם מסורבל.
התקן הפופלרי לרוב המתחרים היה מיקרו-USB. החיבורים שלו מאד שבירים, ואפשר לחבר אותו רק בזווית ספציפית. רק בשנתיים האחרונות החל לתפוס את מקומו תקן USB Type-C - שניתן לחבר גם הפוך. אבל חשוב לזכור שלפני אפל ואנדרואיד, רבים מהטלפונים שלנו התחברו לחשמל בחיבור עגול ופשוט. אז למישהו יש מטען לנוקיה?
סורק טביעת אצבע
ב-2013 אפל עזרה לנו לשכוח את הסיסמה 2121 ששמנו בנעילת המסך. אל תעמידו פנים - זו הייתה הסיסמה שלכם. במקום זה - אפשר לפתוח את האייפון באמצעות טביעת אצבע (ובהמשך גם לשלם ולזדהות כך באפליקציות אחרות).
גם כאן, אפל לא הייתה הראשונה שהביאה את החידוש לעולם של הסמארטפונים. ב-2011 יצא האטריקס של מוטורולה, שגם הוא זיהה את האצבע שלנו, אם כי הסורק שלו היה ממוקם באופן הזוי מאחורי האפרכסת.
סורק טביעת האצבע הופך למוגן יותר מדגם לדגם, אך האקרים ומדענים מוצאים דרכים לפרוץ סמארטפונים נעולים. הם עושים זאת על ידי פריצה לתוכנה של המכשיר או הדפסה תלת מימדית של דגם האצבע. ילדים שקצת פחות מנוסים בכתיבת קוד ובעולם הביומטריה פשוט מחכים שההורים שלהם ילכו לישון.
מי ירצה טלפון גדול?
ב-2010 סטיב ג'ובס ישב במסיבת עיתונאים ואמר שאף אחד לא יקנה סמארטפון גדול שאי אפשר להקיף בכף יד אחת. אייפון 4, שיצא באותה שנה, היה בגודל של 3.5 אינץ' בלבד - ואילו גלקסי S המתחרה היה כבר בגודל של 4 אינץ'.
אלא שאפל כן הלכה אחרי המתחרות. ב-2012 יצא אייפון 5, עם מסך של 4 אינץ'. אייפון 6, שיצא ב-2014, היה כבר בגודל 4.7 אינץ', ובמקביל אליו יצא אייפון 6 פלוס, עם מסך בגודל של 5.5 אינץ' והיה די פופלרי - למרות שהו גדול ב-2 אינץ' מהגודל שג'ובס הגדיר כאופטימלי.
רגיש לעצמת הלחיצה
אייפון 6S אימץ טכנולוגיה של רגישות לעוצמת הלחיצה. לוחצים חלש על אפליקציה - היא מופעלת. לוחצים חזק - נפתח תפריט אפשרויות. זה הבסיס, וכל מפתח אפליקציה יכול להשתולל עם האפשרויות.
בשנה שעברה, חברה בשם Immersion תבעה את אפל על שימוש בפטנטים שלה, שקשורים למדידת מגע על מסכים. כרגע עוד לא ברור אם יש לתביעה הזאת סיכוי להצליח.
אטום למים ובלי שקע אוזניות
בין החידושים הגדולים באייפון 7, שיצא בחודש ספטמבר האחרון, אפל התגאתה באומץ שהיה לה בהסרת שקע האוזניות (לטובת שימוש באוזניות בלוטות' או מתאם), ובעמידות במים.
נתחיל עם המים. סמארטפונים נופלים לנו כל הזמן, וסטטיסטית הם עלולים ליפול גם לשלולית, כיור או אסלה, ואז שולחים אותנו לשים אותם באורז ולקוות לטוב. ועדיין, רוב הסמארטפונים עדיין לא עמידים במים.
סמסונג, אחת המתחרות הפופולריות של אפל, הציגה כבר ב-2013 את הגלקסי S4 אקטיב, שעמיד במים (במגבלות מסויימת, אל תצללו לקרקעית האוקיינוס). דגמים אחרים ופופולרים של סמסונג שנמכרים היום גם עמידים במים.
אלא שעוד הרבה לפני כן, ב-2005, הציגו LG וקסיו את ה-canU 502S (כל הכבוד על השם הקליט), שלא רק שהוא עמיד במים, אפילו יש בו נגן MP3 ומצלמה (זוכרים שהאייפון הראשון הוא גם טלפון וגם נגן מוזיקה?), ואפילו מצפן וסטופר.
באשר לאוזניות, המהלך שהוגדר כאמיץ ייבחן בחודשים הקרובים לפי תגובות הקהל. בינתיים הוא ממשיך לקנות בהמוניו את האייפון על אף שיש בו חסרונות. כך או כך, גם כאן היו חברות שהקדימו את אפל בסילוק השקע הזה - LeEco הסינית עשתה זאת באפריל האחרון, ועוד לפניה Oppo עם R5 ב-2014, ולפניהן NEC-קסיו עם Medias N-04C ב-2011.
ובעתיד?
בחודשים הקרובים נשמע הרבה שמועות על האייפון החדש, שייקרא 7S או 8, או שם מפתיע אחר. אולי סוף סוף תהיה לו הטענה אלחוטית, כפי שהציגו מתחרים? אבל אחת שבאמת תעבוד ותטעין מהר? אם כן - אפל אולי תוכל לבטל גם את שקע הטעינה בצעד אפילו אמיץ יותר, שייצור ערימה חדשה של בעיות.
יש לא מעט טכנולוגיות בפיתוח בעולם הסלולר שעליהן אתם יכולים לקרוא כאן - חלקן אפל תגנוב מאחרים, את חלקן היא תמציא בעצמה.