הכירו את SpareEat - אפליקציה ישראלית שבעזרתה אפשר לקנות עודפי מזון ממסעדות, בתי מלון, מאפיות, סופרמרקטים ובתי קפה מדי יום, בהנחות של עשרות אחוזים. לטיסיה יסנר, מייסדת ומנכ"לית האפליקציה, יחד עם שני שותפים נוספים, סיפרה ל-next: "אנחנו מאפשרים למשתמשים שלנו לקנות אוכל טרי בזול, לפרטנרים שלנו לקבל הכנסות נוספות, והכי חשוב - אנחנו נלחמים נגד בזבוז המזון שקורה בארץ".
"בוודאי שאנחנו מדברים אך ורק על אוכל טרי של היום", הוסיפה יסנר. "בדיוק כמו שאתם מקבלים כלקוח רגיל. גם נלחמתם נגד בזבוז מזון וגם קיבלתם אוכל טרי במחיר מוזל".
המיזם הושק ממש לאחרונה, והאפליקציה כבר עובדת עם סופר יודה, ארומה תל אביב, קפה האנוי, לנדוור וג'פניקה בתל אביב. היזמים מתכננים לשתף פעולה עם עמותת "לתת", כדי שתהיה אופציה למשתמשים לתרום גם להם כאשר הם קונים אוכל. המודל העסקי מבוסס על עמלה מכל עסקה, והתכנון העתידי הוא לשתף פעולה עם יותר מסעדות בתל אביב ואחרי זה להתרחב לערים גדולות נוספות בארץ. שלב נוסף יהיה להתפתח למדינות אחרות תוך שימוש בטכנולוגיה שפיתחו.
סיוון פלג, תזונאית קלינית, הסבירה לנו מה כדאי להזמין מהשאריות של המסעדות וממה עדיף להימנע:
זה פחות בריא לאכול אוכל ש"ישב" הרבה זמן?
"תלוי על איזה סוג מזון אנחנו מדברים. צריך לעשות הפרדה בין מאכלים יבשים יותר כמו לחמים ומאפים, או ירקות שנשמרו בקירור, לבין מזונות שיכולים להכיל פתוגניים – חיידקים שיכולים לגרום למחלות. כשמדברים על בשר, דגים ועופות – צריך לאכול כמה שיותר קרוב לתהליך ההפשרה. ככל שעובר יותר זמן מההפשרה, יתפתחו יותר חיידקים ווירוסים מחוללי מחלות. 11 בלילה זה לא כמו 8 בבוקר לאותו כריך עוף. בנוסף, זה מאוד תלוי איך המקום שמר על המזון והכין אותו – האם יש פסים מעורבים לבשר ולא בשר, או שיש הפרדה?".
הערכים התזונתיים נשמרים?
"תלוי במזון, למשל הערכים התזונתיים של ירקות שלא עברו תהליך חימום, יישמרו. הדגים של הסושי הם לרוב נאים, אז אין הרבה הבדל, הערכים נשמרים. אם אלו ירקות שבושלו אז הוויטמינים נאבדים לגמרי אבל המינרלים נשמרים".
בגלל שמדובר בהזמנה בשעות הלילה - ממה רצוי להימנע ומה בסדר?
"לדעתי מזונות שכמה שפחות התעסקו בהם ונשמרו כמו שהם, הכי עדיפים. פחות לאכול ביצים, דברים שבאו מהחי. יש כמובן הסתייגות - מקומות שהכינו את זה רק לפני כמה שעות, אז בסדר, לא כאלו שמוכרים לכם דברים שהוכנו בבוקר".
איזה אוכל הוא הרע במיעוטו מבחינת כל מה שדיברנו - אובדן הטריות, טעם, תזונה, שעות מאוחרות?
"מבחינת מה שהוכן ממש בבוקר, אין בעיה עם לחמים, למרות שללא ספק הטעם ייפגע. מבחינת ערך תזונתי, ללחמים אין ערך תזונתי חיובי בכלל, אבל מבחינת שעות ובריאות, הם עדיפים. גם ירקות שנחתכו בבוקר ולא שמו עליהם רוטב או שלא חוממו – אפשר לאכול בערב".
עוד משהו שחשוב להגיד?
"גם אם החלטתם לקנות עודפי מזון בסוף היום, אז כדאי להוסיף לידם משהו טרי, כמו ביצה שתכינו, גבינה לבנה או ירקות שחתכתם במקום. תנסו "להבריא" כמה שיותר את הארוחה".