ווטסאפ נפלה
שמישהו יתקשר לאמבולנס או משהו

שלוש שעות החופשה הכפויה מוואטסאפ שקיבלנו בסוף השבוע, הצליחו להכניס רבים מהמשתמשים לפאניקה. הסיבה העיקרית לכך, מלבד עצם התזכורת לכך שהתקשורת שלנו תלויה בדברים שאיננו מבינים, היתה סמיכות התקלה לרכישת החברה על ידי פייסבוק.

תיאוריות קונספירציה רציניות יותר או פחות שרצו ברשת בעקבות התקלה גרסו שמדובר במהלך מכוון מצד פייסבוק, שעתה, לאחר שקנתה את וואטסאפ, מנסה להרוס אותה מבפנים כדי להעביר את המשתמשים לאפליקציה המתחרה שלה, Facebook Messenger. גולשים שלא רצו לשחק לידיו של צוקרברג החלו להציף את הרשת בהמלצות לאפליקציות אלטרנטיביות כמו Line היפנית, Kakao Talk הקוריאנית, וייבר הישראלית/קפריסאית, KiK הקנדית, XMS ההולנדית, Telegram הגרמנית, WeChat הסינית ועוד.

עוד סיפורים, תמונות וסרטונים בפייסבוק של NEXTER

בינתיים, שבה וואטסאפ לפעול כרגיל ונראה שרוב המשתמשים נשארים איתה, לפחות עד שפייסבוק תעשה משהו שירגיז אותם שוב. אך מה בעצם גרם לנפילת האפליקציה, אם לא פעולה מכוונת מצד פייסבוק? התשובה, לפי ערוץ הטוויטר הרשמי "סטטוס וואטסאפ", היא "בעיות בשרת" - הגדרה עמומה שעשויה להעיד על כמה דברים שונים.


האפשרות הראשונה היא תקלה שאינה קשורה לחברה - שרתי וואטסאפ מתארחים, ככל הנראה, באחת מחוות השרתים של IBM. תקלה שמקורה בענקית המחשוב עשויה היתה לגרום לאי הזמינות של שירות וואטסאפ. דברים דומים אירעו בעבר כאשר תקלה בשרתי אמזון בשנה שעברה הפילה את אינסטגרם, Vine, AirBNB ועוד, המתארחים אצלה. 

אפשרות אחרת ונפוצה למדי היא מתקפת DDoS (מניעת שירות מבוזרת), מהסוג שמבצעים האקרים וארגונים דוגמת אנונימוס וצבא ההאקרים הסורים. מתקפה מסוג כזה שולחת מספר גדול של בקשות מידע חסרות תכלית מאתרים ללא הפסקה במטרה להקשות עליהם לעבוד;

עוד ב-NEXTER:

זעם ברשת על קריסת וואטסאפ: "פייסבוק אשמים"

רגעי השפל של וואטסאפ

וואטסאפ מאפשרת למשתמשי אנדרואיד לכבות את "נראה לאחרונה"

אפשרות שלישית, הקשורה לאפשרות הקודמת, היא עומס - לעתים, אירועים גדולים גורמים למשתמשים רבים להתרכז באתר או שירות מסוים, עד שהוא מתקשה לעמוד בעומס. בשנותיו הראשונות של טוויטר היה סוג תקלה זה נפוץ במיוחד ברשת המיקרו-בלוגינג, וציור הלווייתן שהיה מופיע במקרים כאלה הפך לסמל לכשלונה של החברה לעמוד בקצב פרסום הציוצים של משתמשיה;

עוד תרחיש אפשרי הוא טעות של מישהו בחברה בעת עדכון תוכנת ההפעלה שלה. במקרה כזה, הזנת קוד שבו תו מיותר, חסר או שגוי עלול לגרום לכל התוכנה שעל בסיסה עובד השירות "להישבר". סוג תקלה זה נפוץ יחסית בפייסבוק, המעודדת את עובדיה "לשבור דברים" כחלק מהשינויים התמידיים המיועדים בסופו של דבר לסייע לרשת החברתית להשתפר כמעט ללא הפסקה.

במקרה של תקלת וואטסאפ, סביר להניח שהתרחיש האחרון הוא הקרוב ביותר לסיבה האמתית. הוא מסביר מדוע שרתי החברה, הרגילים להתמודד עם עומס ולא היו ככל הידוע קרבן למתקפת עומס מכוונת או מקרית, הפסיקו לפתע להגיב. למהנדסי החברה לקח כשלוש שעות לתקן את הבעיה - פרק זמן שנחשב ללא סביר עבור שירותים פופולאריים כל כך. עם זאת, קשה להאמין שתקלה אחת רצינית היא מה שיגרום לכחצי מיליארד המשתמשים לנטוש את האפליקציה היקרה ביותר בהסטוריה.