אף אחד לא יודע אם אפליקציית האנונימיות הישראלית בליינדספוט אכן תהיה מצליחה וריווחית. אבל בכל הנוגע לפרסום - מישהו עושה שם משהו נכון עם שלטי חוצות על איילון, אייטמים בגיא פינס (כי מדובר דור רפאלי, אח של בר רפאלי) וכך נולדים פוסטים ויראליים מודאגים בפייסבוק (8000 שיתופים) שמובילים להורדות (בינתיים באלפים), שמובילים לעוד מודאגים והנה כי כן, גם במוסדות השלטון מתחילים לדאוג.

דור רפאלי (צילום: פביאן קולדורף)
דור רפאלי | צילום: פביאן קולדורף

חברת הכנסת מיכל רוזין הגישה הצעה לדיון מהיר בנושא בוועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת. אם יושב ראש הכנסת ימצא לנכון - הדיון יקוים בתוך עשרה ימים ויעסוק "בהשלכות החברתיות והפליליות האפשריות משימוש ביישומון". רוזין מוסרת כי האפליקציה כי היא "כר פורה להשמצות, הוצאות דיבה וגזענות בחסות האנונימיות".

בהודעה מטעם רוזין מוזכרת הרשת החברתית "סיקרט". הרשת שפרצה לפני שנה וחצי ואפשרה אנונימיות מלאה בין חברי פייסבוק במה שהפך "כר פורה להשמצות, הטרדות מיניות, הוצאות דיבה וגזענות בחסות האנונימיות. התוצאה ניכרה ברשתות החברתיות ורבים, כולל במערכת החינוך, העידו על התוצאות ההרסניות של בריונות באמצעות היישומון. "עולה חשש כי גם היישומון החדש, אשר נוצר במסגרת חברת-הזנק ישראלית, ומשווק בימים אלו בפרסום חוצות ובכלי התקשורת, יביא לתוצאות דומות. על ועדת המדע והטכנולוגיה להידרש להשלכות האפשריות של חידוש זה".

בדיון באפליקציית סיקרט בוועדת המדע והטכנולוגיה והוועדה לזכויות הילד עלתה האפשרות לחקיקה שתאסור שימוש באפליקציות אנונימיות. הבעיה הייתה, לפחות לגבי סיקרט, שזמן הוועדה, בנובמבר 2014 - כבר הייתה הרבה השיא שלה בישראל באוגוסט וכשמונה חודשים אחרי שהתחילה לעורר עניין בארה"ב.

לשאלתנו חברת הכנסת רוזין השיבה כי מטרת הדיון היא ''להעלות לסדר היום את המחיר החברתי הכבד שבני ובנות נוער בפרט, וכולנו ככלל עלולים לשלם בשימוש ביישומון הנ''ל ולדון בדרכי התמודדות עם החידוש. כפי שאמרתי, מניסיון העבר,  זה עלול לשמש להשמצות, הטרדות מיניות, הוצאות דיבה וגזענות בחסות האנונימיות".

האם זכות לאנונימיות היא לא זכות ייסוד?

ח"כ מיכל רוזין (צילום: חדשות)
מיכל רוזין | צילום: חדשות
"אנונימיות היא זכות כל עוד היא לא מהווה כלי להשפלה, ביזוי והסתה בידי המשתמש בה. למיטב ידיעתי, אין היום פלטפורמה חוקית שמאפשרת אנונימיות מבלי לקחת אחראיות על התכנים. גם לזכות הזו יש גבולות וכשהיא יוצרת חשש לבריונות אנו צריכים לבחון היטב מהי אחריותו של מי שמעניק את הפלטפורמה". 

רוזין מסכימה כי  חינוך והסברה הם הדרך הנכונה ביותר לטפל במקרים כאלה ו"לא מדובר במלחמה בטכנולוגיה אלא שהעולם משתנה ואנחנו צריכים להערך גם לשינויים והשלכותיהם. לכן, נזמין לדיון נציגים ממשרד החינוך, משרד המשפטים, משרד המדע ונבדוק יחד את דרכי ההתמודדות האפשריות".

להסיר מחנות האפליקציות

נראה שחברת הכנסת מירב בן ארי ממפלגת כולנו לא רוצה לחכות, ובחברה במסלול עוקף - דרך חנויות האפליקציות. מטעמה נמסר מכתב ששלחה למנכ"ל גוגל פליי ישראל מאיר ברנד ומנכ"ל אפל ישראל ד"ר אהרון אהרון (כן!) ובו היא קובלת על האפליקציה.

מירב בן ארי (צילום:  Photo by Flash90)
מירב בן ארי | צילום: Photo by Flash90

בהודעה מטעמה נמסר כי "אפלקציית בליינדספוט פותחת פתח להטרדות, איומים והצקות לבני נוער וצעירים ואף לבריונות ברשת. נעשה ככל הניתן על מנת למנוע את הורדת האפליקציה, למרות שלצערנו החברה פתחה בקמפיין מאסיבי שלה היה כדוגמתו בארץ". במכתב, בן ארי מבקשת מהחברות להסיר את האפליקציה מהחנויות. נעדכן אם יקרה הבלתי יאמן הזה.

באיגוד האינטרנט אומרים "חופש הביטוי והאנונימיות הם ערכי יסוד במרחב הקיברנטי. (אבל) 'האפליקציה הזו פשוט מזמינה התעללות'.  ערכי חופש הביטוי נמצאים במהות כוחו של העידן החדש, יחד עם זאת ובעיקר לאור ניסיון העבר, אנו קוראים לציבור, גולשים, הורים, מחנכים, לא לאמץ טכנולוגיות העלולות לשמש בקלות לפגיעה באחר. כמו כן אנו פונים למפתחי האפליקציה לבחון שוב את פוטנציאל הנזק שעלול להיגרם בשימוש לא  אחראי באפליקציה ולבחון האם נכון לקדמה".

 

בהתייחסות השבוע לביקורת על האפליציה, אמרו היוזמים כי "אפליקציה לשליחת הודעות אנונימיות שהושקה לפני פחות משבוע, כבר הפכה לאפליקציה המדורגת מספר אחת בחנויות Google Play ו-App Store. משתמשים יכולים לשלוח הודעות אחד לאחד בין אנשי הקשר שלהם. עם זאת, כל משתמש יכול לחסום כל הודעה בלחיצת כפתור אחת. הלוואי שבחיים האמיתיים היינו יכולים להתנהל בצורה כזו כשמישהו מתנהג סביבנו בצורה לא ראויה. ההודעות לא ציבוריות, ואנחנו נוקטים באמצעי זהירות בתוך האפליקציה".