יוצרי אפליקציית FaceApp שמעבדת תמונות ומראה איך הייתם נראים כזקנים, ושעוררה סערת פרטיות ביומיים האחרונים, מנסים להרגיע ומבטיחים: לא גונבים תמונות מהמכשיר, ומוחקים את רוב התמונות שכן העלתם תוך 48 שעות.
האפליקציה שמקורה ברוסיה עלתה לראשונה לפני שנתיים לרשת, והיא מאפשרת לעשות עיבודי תמונות מרשימים ולהפוך מגדר, להוסיף זקן, להפוך אתכם לצעירים או מבוגרים בשנים רבות, לשנות את השיער לבצע עוד שלל עיבודים.
ביומיים האחרונים היא הפכה שוב לוויראלית ברחבי העולם, כולל בישראל, כאשר רבים פירסמו את התמונות שלהם כאנשים זקנים. האפליקציה מיד עוררה סערת פרטיות ויש סביבה הרבה חששות: תנאי השימוש המאוד עמומים של האפליקציה, העובדה שאין הרבה פרטים על יוצריה, העבודה שהיא פועלת מרוסיה - שם יותר קל לממשלה להשיג פרטים אישיים מחברות, היעדר אפשרות למחוק תמונות שהעלתם, וחשש לגישה רחבה מדי לאלבום התמונות באייפון - שמכיל תמונות רגישות ופרטיות לצד תמונות הסלפי.
חלק ממומחי האבטחה, ובהם אמיר כרמי מ-ESET אומרים שאין לדעת מה ייעשה עם התמונות לאחר שעלו לשרת, והאם המידע ישמש לאימון בינה מלאכותית, יצירת מאגר מידע ביומטרי או שימושים אחרים. גם פייסבוק אוספת מידע כזה ומחזיקה במאגר תמונות, אולם על פניו בפייסבוק יש אפשרות למחוק את התמונות בקלות, והיא פועלת ממדינות שבהן יש חוקי פרטיות נוקשים יותר מאשר ברוסיה.
כעת, יוצרי האפליקציה מנסים להרגיע. בתגובה ששלחו לאתר טקראנץ' הערב, הם מתייחסים לחלק מהחששות וטוענים כי הם לא לוקחים תמונות מהמכשיר, פרט לסלפי שנבחר לעריכה, הם שומרים את התמונות לזמן קצר כך שיהיה אפשר לערוך אותן שוב ושוב ומוחקים את רובן בתוך 48 שעות (אך לא אומרים שהם מוחקים את כולן).
עוד הם אומרים כי הם מוצפים בבקשות למחוק את התמונות ונענים לכולם. כרגע אפשר לבקש למחוק את התמונה דרך האפליקציה בתפריט Settings->Support->Report a bug ולכתוב פשוט Privacy. היוצרים מבטיחים ממשק נוח יותר לכך בעתיד.
בהמשך טוענים היוצרים כי לא חייבים לבצע כניסה עם שם וסיסמה, כך שאין להם מידע שמקושר ישירות אליכם, הם לא מוכרים את המידע עליכם לאף אחד (אך בתנאי השימוש כן מציינים שמשתמשים בטכנולוגיות לזיהוי בשביל להתאים פרסומות), והעיקר - החברה מצהירה כי למרות שמרכז הפיתוח שלה ברוסיה, מידע על הגולשים לא מועבר לממשלה.
אפשר להירגע?
הטענות הטכניות של פייסאפ נתמכות על ידי בדיקה של אנשי צ'קפוינט, שבשיחה עם גיקטיים הרגיעו ואמרו שרק התמונה שנבחרה נשלחת דרך האפליקציה, ולא תמונות אחרות או מידע אחר מהסמארטפון.
לגבי הטענות האחרות על התחייבות למחיקה והתחייבות שלא להעביר לממשלה? אין דרך לאמת אותן - אפשר רק להחליט אם סומכים על Wireless Lab יותר או פחות מאשר אתם סומכים על פייסבוק, ששומרת הרבה יותר תמונות ונרבה יותר מידע עליכם, ושבעצמה הבטיחה להשתפר בשמירה על הפרטים שלכם, אבל לא תמיד הצליחה - על אף רגולציה סביב העולם, והפרסומים בתקשורת.