סגירת בתי הספר השאירה את ילדי ישראל ללא מסגרת ועם הרבה זמן פנוי, ובמצב כזה – גם התכנים שאנחנו לא רוצים לתת לילדים שלנו לראות, חוגגים. אפליקציה חדשה בשם Nonychat שטפה את הרשת והפכה לפופולארית במיוחד, אך לפי עדויות – הפכה גם לכר פורה לתכנים מיניים ופדופילים, ללא סינון וללא פיקוח.
ר', תלמידת תיכון מאזור השפלה נדהמה כשהחלה לקבל לפני מספר ימים עשרות בקשות חברות באינסטגרם שלה. "פתאום קיבלתי כמות גדולה של בקשות בבת אחת והודעות רבות בפרטי. סיפרתי על זה לאמא שלי ולא התייחסתי, עד שפתאום קיבלתי הודעה בווטסאפ – איך יש לו את המספר שלי?", סיפרה בשיחה ל-NEXTER.
"הבחור התחיל לדבר איתי ושאלתי אותו מי הוא ומהיכן השיג את המספר", ממשיכה ר', "הוא סיפר לי שהוא בן 40 וקיבל את הטלפון שלי בנוניצ'אט. עד אז לא הכרתי את האפליקציה הזו. לאחר מכן אני ואימי נכנסנו לשם וראינו שאפשר לצ'וטט שם עם אנשים ללא פיקוח – אפילו בלי להכניס שם, רק להתחיל לדבר. כמו שהפיצו את הטלפון והפרטים שלי, אפשר לפגוע בהרבה אנשים אחרים".
לאפליקציה יש מעל ל-10,000 הורדות באנדרואיד, וככל הנראה מספר דומה גם באייפון, בנוסף לאתר אינטרנט קל לשימוש – באתר אין שום סינון או אפשרות להכניס שם, רק סימון לפני הכניסה לאשר שגילכם הוא מעל ל-13 – ואתם יכולים להיכנס ולצ'וטט באופן חופשי.
הביקורות בחנויות האפליקציות מהללות – אחת הביקורות בחנות האפליקציות של אפל מציינת שהמשתמש "קיבל תמונת עירום ממישהי", אחת אחרת טוענת ש"לא מעט סטוצים יש שם", ובחנות של גוגל נכתב ש"יש שם מלא אנשים שהם לא טובים", "כולם חרמנים שם", וש"כולם שם בנים שמחפשים רק בנות".
מכניסותינו אל האפליקציה, גם כשהצגנו את עצמנו כ"בת 13", קיבלנו הצעות מיניות מפורשות תוך הזמנה "לבוא לווטסאפ או לאינסטגרם", ולאחר מכן אדם שהזדהה כ"בן 16" הציע לנו הצעות מיניות אף הוא.
הדרך היחידה להתלונן על השימוש באפליקציה היא לפנות לכתובת המייל המופיעה בעמוד הכניסה. ניסיון להתחקות אחרי מפעילי האפליקציה עלו בתוהו, שכן האפליקציה מופעלת משרתים שאינם בישראל, מה שהופך את המעקב לקשה יותר.
במשטרת ישראל מספרים לנו כי הם מכירים את אפליקציות הצ'ט האנונימיות, וכי הם מקבלים מדי יום פניות בעקבות ניסיונות של משתמשים לנצל את האנונימיות על מנת לתקוף ילדים ברשת. "משטרת ישראל תמשיך להיאבק בנחישות בתופעה החמורה גם במרחב הווירטואלי ותשתמש בכל האמצעים העומדים לרשותה על מנת להביא לדין את העבריינים הפוגעים בגופם ובפרטיותם של קטינים ובכלל", נמסר.
הילדים שלכם נחשפו לתוכן לא הולם באפליקציה? "הדבר הכי חשוב הוא מודעות, ולדבר עם הילדים על הסכנות האלה", מסביר דוריה גלעם, ראש צוות תקיפה ב-2BSecure, חברת אבטחת המידע והסייבר של מטריקס, "ניתן גם להתקין תוסף לדפדפן או למכשיר הנייד החוסם את השימוש באתרים ובאפליקציות שלא תרצו שהילדים ישתמשו בהם. אבל הכי כדאי לדאוג שהילדים ירגישו חופשי לספר לכם אם משהו לא בסדר בשיחות שלהם".
גם מוקד 105 של המשטרה, המטה הלאומי להגנת ילדים ברשת, מוסיף טיפים לשמירה על בטיחות ילדכם ברשת: להסביר שישנן סכנות רבות ברשת, שזהויות ברשת עלולות להיות שקריות ושאסור לפתוח הודעות, מיילים או קישורים מאף אחד, ולעודד את הילדים לשתף אתכם במקרה שהם או חבריהם נפגעו ברשת. ניתן גם להתקשר למוקד 105, העוסק בתלונות סייבר במשטרה.
עו"ד אסף דוק מסר בתגובה מטעם האפליקציה: "החברה מגנה בכל תוקף תופעות שליליות המתרחשות ברשת בכלל ובאפליקציה בפרט. בניגוד לנטען בכתבה, האפליקציה מפעילה מערכת חכמה לניטור ודיווח מיידי על בריונות ופגיעות מיניות במרחב המקוון ועובדת בשיתוף פעולה מלא עם רשויות האכיפה השונות. צוות מניעת ה-Abuse של החברה פועל, וימשיך לפעול בנחישות למניעת עבירות ותופעות שליליות ברשת".