פייסבוק, טוויטר ומסנג'ר: האפליקציות הללו אולי רק מציגות מה התחדש בפיד שלנו אך מאחורי הקלעים הן דורשות משאבים רבים וסמארטפונים מתקדמים. אך חשוב לזכור שלא כל משתמשי הסמארטפונים בעולם מחזיקים במכשירים החזקים ביותר בשוק, יש כאלה שמתספקים בסמארטפון סיני ב-1,000 שקלים, ובמדינות רבות התשתיות לא מפותחות מספיק בכדי להעניק ללקוחות הסלולר חבילות גלישה מנופחות או מהירות. בדיוק עבורן מציעות המפתחות גרסאות לייט של האפליקציות שכולנו מכירים.
ומדוע זה טוב עבורנו, בישראל? אם רכשתם מכשיר זול, שאינו מתהדר בזיכרון עבודה רחב או בנפח אחסון עשיר – טוב תעשו אם תקלו עליו ותתקינו אפליקציות לייט. בנוסף, כל בעלי המכשירים ישימו לב שאפליקציות רזות צורכות הרבה פחות סוללה מאחיותיהן – הגרסאות המלאות.
Facebook Lite
באפליקציות רבות משתמשי הלייט צריכים להתפשר על תכונות שונות, אך נראה שבפייסבוק עשו מאמצים לכלול כמה שיותר תכונות הזהות לאפליקציה המקורית ולאור כך התקשינו למצוא תכונה הקיימת באפליקציה המקורית ושאינה קיימת באפליקציה הרזה. עם זאת, אחד ההבדלים הבולטים מצוי בממשק המשתמש, כשבאפליקציית הלייט הוא בסיסי מאוד, נטול אנימציות ומחוות מיותרות ומזכיר כיצד נראתה פייסבוק בתחילת דרכה.
בעוד שבחלק מהמדינות האפליקציה זמינה גם למכשירי אפל, בישראל ניתן להוריד אותה רק למכשירי אנדרואיד, שם היא שוקלת כ-1.5 מ"ב בלבד, בהתאם למכשיר.
Messenger Lite
גם אפליקציית המסרים המיידיים של פייסבוק זכתה לגרסה רזה, אך היא שונה בהשוואה לגרסה המלאה. בגרסת הלייט לא ניתן להגיב להודעה ספציפית שנשלחה במהלך השיחה. במקום זאת, השיחה תתנהל באופן רגיל וההודעות משני הצדדים יוצגו באופן כרונולוגי.
באפליקציה הרגילה מסך הבית מציג מי מחובר כעת והוא כולל גם אזור בו יוצגו החברים המועדפים – באפליקציית הלייט יופיעו רק השיחות האחרונות. כמו כן, לא ניתן להוסיף חברים לפי קוד QR או מספרי טלפון.
גם מסנג'ר לייט זמינה בחלק מהמדינות גם למכשירי אפל, בישראל ניתן להוריד אותה רק למכשירי אנדרואיד, שם היא שוקלת פחות מ-10 מ"ב בלבד, בהתאם למכשיר.
Twitter Lite
הממשק של טוויטר תמיד היה פשוט מאוד, דבר שמסייע לאפליקציה הרזה להיראות דומה לאפליקציה המקורית. מי שמעוניין יוכל להפעיל בה גם את מצב 'חוסך הנתונים', תכונה שמונעת מהתמונות והסרטונים לרדת למכשיר באופן אוטומטי.
לא תמצאו באפליקציה הזו את מצב המסך הכהה ( (Dark Modeוכן תצטרכו לוותר על הפעלת האפליקציה באמצעות מחוות של משיכה או החלקה. בשאר התכונות חוויית השימוש דומה.
טוויטר לייט זמינה רק למכשירי אנדרואיד, גם בישראל, ושוקלת פחות מ-3 מ"ב.
Skype Lite
מיקרוסופט יצרה את סקייפ לייט עבור הודו, שם מיליוני משתמשים מנסים לתקשר זה עם זה על גבי רשתות סלולר איטיות. מרבית התכונות של סקייפ לייט זהות לאלה של סקייפ המקורית, וניתן להפעיל את 'חוסך הנתונים' שיצביע על ניצול חבילת הגלישה בכל עת. כמו כן, כוללת האפליקציה ממשק שיאפשר לקבל ולשלוח הודעות SMS בנוסף לזה הקיים במכשיר.
גרסת בטא של האפליקציה זמינה להורדה בכל העולם דרך חנות ה-Google Play.
Opera Mini
עוד בטרם עידן הסמארטפונים הבינו המפתחים של אופרה כיצד מנגישים אתרים עתירי גרפיקה גם עבור מכשירים עם חיבור איטי. טכנולוגיית הדחיסה של החברה הפכה לסימן ההיכר שלה, ועד היום היא מספקת דפדפן חסכן משאבים שיעבוד מעולה גם אם הסמארטפון שלכם הוא לא הצעקה האחרונה בשוק. גם חוסך בתעבורה. גם קל משקל.
ניתן להוריד את Opera Mini גם למכשירי אפל וגם למכשירי אנדרואיד.
Files by Google
סייר הקבצים הזה, שזמין רק עבור מכשירי אנדרואיד, נכנס לרשימת אפליקציות הלייט גם משום שקובץ ההתקנה שלו קטן מ-10 מ"ב, דבר שחשוב בפני עצמו עבור מכשירים חלשים. בנוסף, ייעוד האפליקציה הוא לפנות שטח אחסון, שבמרבית המקרים גם הוא מוגבל במכשירים חלשים.
האפליקציה סורקת את כל הקבצים שבטלפון, ובאמצעות אלגוריתם ייחודי היא מצליחה לזהות את הקבצים שניתן למחוק ומרכזת במקום אחד את המלצותיה עבור המשתמש. כך, תוכלו למצוא ברשימה קבצים כפולים, קבצים שנשלחו דרך תוכנות מסרים מיידיים ועוד. בנוסף, ניתן באמצעות האפליקציה לגבות קבצים בענן וכן לשתף קבצים עם חברים הסמוכים אליכם באמצעות תקן Wi-Fi מוצפן.
הלייט שמעבר לים
אינסטגרם, טינדר, ספוטיפיי ושאזאם כבר הציגו גרסאות לייט מסקרנות, אך אלה לא זמינות עבור משתמשים בישראל. החברות המפתחות עושות מאמצים רבים כדי לנכס לעצמן נתח שוק גם במדינות מתפתחות, ועל כן הן משיקות אפליקציות לייט במקומות הזקוקים לכך. במדינות מפותחות יותר הן מעדיפות להציע רק את הגרסאות המלאות.
האנדרואיד הרזה
בשוק ניתן למצוא גם מכשירים בסיסיים ומכשירי ביניים שעבורם הותאמה כל מערכת ההפעלה וזו מכונה Android Go. למכשירים הללו גישה לחנות האפליקציות של גוגל,Google Play , אך שם יופיעו רק אפליקציות המסוגלות לעבוד עם המכשירים הבסיסיים הללו. משום כך, ניתן למצוא סדרה שלמה של אפליקציות Google Go: יוטיוב בגרסה המאפשרת להוריד סרטונים במכשיר ולהגדיר את נפח הגלישה המוקצה להורדה. ג'ימייל בגרסה קלה ונטולת שינויים משמעותיים בהשוואה לגרסה המלאה, גרסה קלה של גוגל מפות ועוד. כאמור, האפליקציות זמינות רק עבור מכשירים המריצים את Android Go.
מי צריך אפליקציות?
עוד אלטרנטיבה ראויה לאפליקציות שכולנו מכירים הן אפליקציות Progressive Web Apps, או בקיצור – PWA . אלו אפליקציות המאוחסנות על השרת ופועלות מבלי הצורך להתקין אותן במכשיר. הטכנולוגיה שיפרה אפליקציות רבות מהסוג הזה ובחלק מהמקרים קשה לזהות בכלל שמדובר ב-PWA ולא באפליקציה רגילה.
יוזמה חביבה אספה אפליקציות PWA רבות תחת קורת גג אחת ויצרן מעין חנות אפליקציות לאפליקציות מהסוג הזה.
ב-Appscope תוכלו למצוא גרסאות קלות של אינסטגרם, גוגל מפות, Uber ועוד אפליקציות רבות ומוכרות. אף אחת מבין אלה לא תדרוש מכם להתקין אותה במכשיר לפני השימוש.