הורים, הילדים שלכם מול הטאבלט או הסמארטפון? קחו אותו עכשיו כדי שנחסוך לכם הוצאה של עד עשרות אלפי שקלים. סמכו עלינו - רק 5 דקות, שישתלמו לכם מאוד.

הבעיה: הילדים קונים כל מיני יהלומים, כלי נשק ושאר אביזרים במשחקים. לפעמים ב-4 שקלים, לפעמים במאה שקלים, אבל הסכום מצטבר אם קונים כל יום כמה פעמים, והמשחק, הסמארטפון או אפילו חברות האשראי לא יגבילו אותם. 

האביזרים האלה עוזרים להם לנצח במשחק ולהתקדם בו - ואפשר לקנות אותם בכמה קליקים מבלי לשים לב כמה כסף מתבזבז. הורים מתלוננים כבר שנים בכל העולם, כולל בישראל, על כך שילדים מוציאים עשרות אלפי שקלים, והם פתאום שמים לב לזה רק בסוף החודש בחיוב האשראי. במקרה אחד שדווח לנו, זה הגיע גם למאה אלף שקלים - מחיר של רכב קטן.

למה זה קורה? כשקונים משהו כזה בפעם הראשונה, גם אם זו רק רכישה חד פעמית של כמה שקלים, האנדרואיד והאייפון שואלים האם לדרוש אימות כדי לבצע רכישות.

אם בטעות בוחרים "לא" בלי לשים לב, אז אפשר מעתה והלאה פשוט לקנות ללא הגבלה, בלי להקיש סיסמה או לשים טביעת אצבע. אם מקישים "כן", אבל לילדים יש את הסיסמה או שטביעת האצבע שלהם רשומה במכשיר, או אפילו אם אתם מניחים את האצבע מבלי להסתכל - הם יכולים להמשיך לקנות. הבעיה היא גם שאין שירות לקוחות בישראל, ורק במאמצים רבים אפשר להשיג מישהו לדבר איתו בארה"ב.

ב-2014 הושגו בארה"ב הסדרים בין גוגל ואפל לבין רשות הסחר, לפיהם החברות נדרשו לתת החזרים של עשרות מיליוני דולרים להורים, ולשפר את הדרך שמקבלים אישור לקניה חד פעמית ואישור גורף לקניות עתידיות. בישראל הוגשה תביעה ייצוגית נגד גוגל לפני כשנתיים על ידי עו"ד גיא אופיר, בסכום של 250 מיליון שקל על הגבייה של הסכומים הללו מהורים ישראלים. כרגע גוגל מנסה להעביר את התביעה לקליפורניה, וזו עדיין בדיון בבתי המשפט. 

מה לעשות?

להגביל באנדרואיד ובאייפון את הרכישות כך שתצטרכו להקיש סיסמה לפני כל רכישה.

אנדרואיד: פותחים את החנות - מקישים על שלושת הפסים בצד - הגדרות - נדרש אימות לביצוע רכישותלכל הרכישות.

 


אייפון: אפליקציית הגדרות - זמן מסך - הגבלת תוכן ופרטיות - רכישות ב-iTunes וב-AppStore - דרוש סיסמה: דרוש תמיד.

ועוד כמה צעדים

1. לדבר בכנות ובפתיחות עם הילדים על רכישות כאלה, שלא יתביישו או יפחדו לספר לכם שהם קנו ושיזהרו לא לקנות כי אפשר להגיע לסכומי עתק בלי לשים לב.

2. לבדוק מדי יום או מדי שבוע את חיובי האשראי באפליקציה ולא לחכות למייל בסוף החודש.

3. לפנות לחברת האשראי ולבקש הודעות סמס על קניות בחו"ל או באינטרנט מעל סכום שתקבעו. בכל חברה זה עובד אחרת ובשירות הלקוחות ידעו להדריך אתכם.

4. לא לתת לילדים את הסיסמה לג'ימייל ולאפל איי די. שימו לב  - זו לא הסיסמה לפתוח את הטלפון, אלא הסיסמה לחשבון עצמו. לא שמים זיהוי פנים או טביעת אצבע של הילדים על הטלפון, ואם שמתם - הסירו.