בימים האחרונים נכנסה לחיינו אפליקציה חדשה, בליינדספוט (Blindspot), שמאפשרת לשלוח הודעות אנונימיות לחברים ברשימת אנשי הקשר שלנו. בוחרים איש מתוך ספר הטלפונים ושולחים לו הודעה. אם גם אצלו מותקנת האפליקציה הוא יקבל הודעה אנונימיות ויוכל לענות. 

אם אין לכם את האפליקציה, ומישהו ניסה לפנות אליכם יש סיכוי טוב שקיבלתם את הסמס הבא. הוא אומר שקיבלתם הודעה ממישהו באפליקציה, והקישור מוביל להודעה ולהורדה שלה לסמארטפון. 

זו לא האפליקציה הראשונה ולא היחידה שעושה משהו כזה (נזכיר למשל את truth ,psst, leak ,Burner  ואחרות), אבל היא זכתה למסע פרסום נרחב בארץ שבמרכזו שלט חוצות בנתיבי איילון, כתבות בחו"ל ועל פי דיווחים גם פרסום בחשבונות האינסטגרם של ידוענים.

בין היזמים נמצאים עודד קובו, שהוא גם בנו של איש העסקים בבו קובו, וכן דור רפאלי, שהוא גם אחיה של הדוגמנית בר רפאלי.

בר רפאלי, דור רפאלי (צילום: אמיר מאירי)
לא תפרגני לאחיך? | צילום: אמיר מאירי

"זה טוב בשביל להציק ולאיים"

עם כל הפרסום הזה, מגיעים החששות שיעשו באפליקציה הזאת שימוש לרעה. "למה זה טוב? בעיקר בשביל להציק, להעליב, לאיים או להביך בלי לקחת אחריות", כך כתב אלי ויסברט, אב לארבעה ותסריטאי. בפוסט שהעלה לפייסבוק, לצד צילום של שלט החוצות. הסטטוס שלו הפך לוויראלי ביממה האחרונה עם אלפי שיתופים, ומאות שממשיכים לשתף מדי שעה. 

"הודעות חיוביות אין לנו בעיה לשלוח בשמנו המלא. אם כך, למה שהילד שלכם יתקין את זה? כי לכולם יש, והחברים שלו סבבה", הוא כותב ומסביר "הסמיילי החמוד הזה הוא ערוץ פתוח להשפלות. דלת פרוצה לרשעות. ממש לא משנה אם הילד שלכם יהיה בצד הפוגע או בצד הנפגע. שתי האפשרויות גרועות באותה מידה".

עוד הוא כותב "מישהו פירסם אפליקציה בנתיבי איילון. השקיע הרבה כדי להרוויח המון. האם הוא רוצה לפגוע בילדים שלכם? אני מניח שלא. האם זו תהיה התוצאה הישירה של שימוש ב blindspot? ברור לי שכן. אל תעצמו עין. תשתפו".

הורים, שימו לב!רואים את הסמיילי החביב שבתמונה? למישהו היה מספיק כסף כדי לפרסם מעל נתיבי איילון את האפליקציה החדשה הזאת,...

Posted by ‎אלי ויסברט‎ on Monday, December 28, 2015

החששות של ויסברט לא נוצרו בווקום. בשנה שעברה אפליקציית סיקרט (שגם לה היו ועדיין יש כפילים רבים), הסעירה את הסיליקון ואלי, בהמשך את הציבור בארה"ב, ואחר כך גם גולשים ישראלים. האפשרות להשמיץ או לרכל באופן אנונימי קיימת תמיד, אך הפופלריות של האפליקציה באותה תקופה גם סיפקה במה פומבית לכל המרכלים וגרמה לחששות אצל הורים.

בדיון שקיימו בשנה שעברה בכנסת, הודיעו משה גפני ואורלי לוי אבוקסיס כי יקדמו חקקיה שתאסור שימוש באפליקציות אנונימיות. החקיקה הזאת, יחד עם האפליקציה, נעלמה. בחודש אפריל האחרון, מפתחי סיקרט הודיעו כי הם סוגרים אותה לחלוטין.

"החברה לא מימשה את החזון שלי, אז לדעתי סגירתה זה הדבר הנכון לעשות לי ולמשקיעים", אמר המייסד דיוויד בייטאו. את ההודאה הזאת הוא פירסם אחרי שבמשך השבועות שלפני כן החברה התעקשה כי היא רוצה שהאפליקציה תהיה מקום בטוח, וכי יש אפשרות לדווח על דברים מוגזמים.

חזרה לבליינדספוט -  לא מדובר במנגנון זהה לסיקרט, שבה הכל פומבי. בבליינדספוט השיחות הן אחד על אחד, כאשר אפשר לשלוח טקסט, הודעה קולית, תמונות או סרטונים, ומי שרוצה יכול בהקשה אחת לחשוף את זהותו בפני הצד השני.

מי שמקבל את ההודעה רואה רשימה ובה שיחות שהוא יזם (שלכל שיחה מוצמד השם), ושיחות אנונימיות שהוא משתתף בהן. לדוגמה: אם אהוד כותב לדפני, היא מקבלת שיחה שמסמנת את אהוד כאנונימי 5 ותוכל להמשיך בשיחה האנונימית הזאת. אהוד רואה ברשימה שלו שיחה עם דפני.

 

אם גם היום בני נוער משמיצים אחד את השני בפייסבוק, יוטיוב, סנאפצ'ט, וואטסאפ ושלל הכלים הדיגיטליים, על מה המחאה? "אנונימיות היא מסכה מסוכנת לטעמי", אומר ויסברט ל-NEXTER. גם ככה הרשת החברתית הפכה להיות מקום קשה ופוגעני לילדים, אבל לפחות ידעת מי עשה את זה".

סטטוסים אחרים של ויסברט לא זכו לתפוצה כזאת והוא אומר בעצמו כי  "הבאזז סביב הפוסט תפס אותי לא מוכן". כך או כך, הביקורת השלילית של ויסברט עשויה דווקא לעורר יותר סקרנות בקרב מי שלא נחשף לפרסומים האחרים.

"סקרנות ומודעות הן מילים נרדפות", הוא אומר, "יכול להיות שיהיו מי שיחליטו להוריד את האפליקציה. אני בסדר עם זה. מה שחשוב לי זה שנהיה מודעים לכלי המשחק החדש שנכנס למגרש ויכול להשפיע מאוד על הילדים שלנו". 

עדכון: יוזמי האפליקציה ביקשו למסור בתגובה "אפליקציה לשליחת הודעות אנונימיות שהושקה לפני פחות משבוע, כבר הפכה לאפליקציה המדורגת מספר אחת בחנויות Google Play ו-App Store. משתמשים יכולים לשלוח הודעות אחד לאחד בין אנשי הקשר שלהם. עם זאת, כל משתמש יכול לחסום כל הודעה בלחיצת כפתור אחת. הלוואי שבחיים האמיתיים היינו יכולים להתנהל בצורה כזו כשמישהו מתנהג סביבנו בצורה לא ראויה. ההודעות לא ציבוריות, ואנחנו נוקטים באמצעי זהירות בתוך האפליקציה".