תחושת אובדן של סמארטפון היא ללא ספק חוויה טראומטית. גם המחיר הכספי וגם המידע שנמצא על המכשיר הקטן הופכים אותו לאחד הפריטים היקרים לנו ביותר. לכן, לגלות שהוא אבד או נגנב עלול להביא גם אנשים שפויים בדעתם אל סף ייאוש.
בשנים האחרונות נוספו לרוב הסמארטפונים תכונות המאפשרות למצוא אותם במקרים כאלו, בעזרת חיישני ה-GPS והחיבור התמידי שלהם לרשת. אך ככל שעובר הזמן ומתרבים מקרי השימוש ביכולות אלו, נראה שהדבר מדאיג יותר ויותר את האנשים האמונים על שלום הציבור.
"היכולת למצוא סמארטפונים אבודים או גנובים פותחת בפני אנשים הזדמנות לקחת את החוק לידיהם, והם עשויים להסתבך בצרות צרורות אם הם הולכים למקום שהם לא צריכים ללכת אליו", אומר ג'ורג' גסקון, התובע המחוזי של סן פרנסיסקו ולשעבר מפכ"ל המשטרה בעיר, בכתבה שהתפרסמה בניו יורק טיימס. "כמה מהם הצליחו, אך כמה מהם נפגעו".
עוד סיפורים, סרטונים ותמונות בפייסבוק של NEXTER
עוד ב-NEXTER:
- 16 עמודי פייסבוק ישראליים שאתם חייבים לעקוב אחריהם
- 27 כשלים טכנולוגיים הכי מצחיקים ברשת
- דורג: הסמארטפונים הטובים ביותר בעולם
בכתבה מובאים מקרים של שני אמריקאים שניסו להחזיר לעצמם את הסמארטפונים הגנובים שלהם ומצאו את עצמם בצרות: לפני שלוש שנים נעצר קארל איפוליטו בן ה-52 מניו-ג'רזי לאחר שהיכה צעיר בן 27 בו חשד כי גנב את הסמארטפון שלו. רק לאחר התקיפה הסתבר שאיפוליטו שכח את המכשיר במגרש בייסבול סמוך; ולפני כשנה וחצי נאלץ שוטר להפריד בין קנת' שמידגל וגבר אחר שגנב את האייפון שלו בעקבות קטטה שהתפתחה בין השניים. שמידגל נעצר יחד עם הגנב בשל התנהגותו.
אמנם, לא כל המקרים מסתיימים כך.
במקרה של החצוצרן הישראלי נדב נירנברג, לדוגמא, הסוף היה טוב: נירנברג, שאיבד את האייפון שלו ביום האחרון של 2011, גילה שהגנב שולח בשמו הודעות באתר השידוכים OkCupid. הוא התחזה לאישה ופיתה את הגנב להגיע לדירתו בברוקלין, שם הוא ארב לו עם פטיש ושטר של 20 דולר והעמיד בפניו בחירה – להחזיר את האייפון ולקבל 20 דולר או לא להחזיר אותו ולצאת בלי אייפון, בלי 20 דולר ועם חבלות מהפטיש;
גם המקרה של שרה מגווייר, מדריכת יוגה בת 26 מקליפורניה, הסתיים באופן מוצלח. אחרי בילוי סופשבוע היא גילתה שהסמארטפונים שלה ושל שותפתה לדירה נעלמו. היא השתמשה בתכונת Find My iPhone לאתר את שני המכשירים ומצאה שהם בבית באחת משכונות לוס-אנג'לס, במרחק קרוב ל-50 קילומטר. היא נסעה לשם, דפקה בדלת הבית וניהלה משא ומתן עם הגנב, גבר כבן 30, שבתום מספר דקות החזיר לה את שני המכשירים.
אך בעוד שנירנברג סיפר לאחר המקרה שלו לתקשורת כי אם הדבר יקרה שוב הוא יפנה לרשויות, מגווייר ענתה לשאלה הניו-יורק טיימס אם תרדוף אחרי גנבים עתידיים במלים "כן, בהחלט".
אנדרו סמית', דובר משטרת לוס-אנג'לס, טוען כי "זה רק טלפון, לא שווה לאבד בשבילו את החיים", ומוסיף: "תנו לשוטרים לטפל בזה. יש לנו גיבוי, אקדחים, רובים, שכפ"צים – כל הדברים שלאזרחים אין". הבעיה היא שהרשויות עצמן כושלות בדרך כלל בטיפול במקרים של מכשירים גנובים. בארץ נגנבו ב-2013 כ-50,000 מכשירים סלולריים ובית המשפט החליט להחמיר במיוחד עם שודדי סממארטפונים, אך המגפה לא נרגעת וכמות הגנבות רק ממשיכה לעלות.
אך לאזרח יכול להיות גם יתרון על פני השוטרים – גישה מרחוק למכשיר. כיום, מכשיר שנגנב תלוי בחסדי הגנב, אך שורת חוקים והסכמים בתעשיית התקשורת מנסים למצוא פיתרון שיאפשר למחוק מרחוק את המידע האישי של משתמשי מכשירים שנגנבו, כך שהתמריץ שלהם לרדוף אחרי הגנבים מחשש להיסחט תוך שימוש בתמונות עירום השמורות במכשיר תיחלש. השאלה היחידה שתישאר פתוחה היא האם האחריות שיציעו חברות למשתמשים תכלול החלפת מכשירים גנובים.