הסמארטפונים הסינים אמנם זולים יותר מאלו של מותגים גדולים, אך נראה שהם מגיעים עם מחיר מסוג שונה: תוכנות ריגול המגיעות יחד עם המכשירים ומסכנות את המכשירים - כך עולה מדו"ח של חברת אבטחת המידע G Data.
מחקר שערכה החברה תוך הסתמכות על תוכנות אבטחה לסמארטפונים מעלה כי עשרות דגמים של סמארטפונים סינים מכילים אפליקציות זדוניות המותקנות עליהם מראש. בין המכשירים המסוכנים נמנים כמה דגמים הנמכרים בישראל: שאומי MI3, וואווי G510 ולנובו S860. בנוסף כלולים ברשימה כ-20 דגמים נוספים שאינם נמכרים בארץ, רובם של מותג קטן בשם Alps. אם כי לא ברור אם היחידות הספציפיות שמגיעות לישראל מכילות את התוכנות, ואם הן מופעלות.
לדברי החברה, המכנה המשותף למכשירים ברשימה הוא מחירם הנמוך. כדי להפיק מהם רווח מקסימלי, מציעות החברות למפתחי תוכנה לשלם לה תמורת שילוב אפליקציות שלהם במכשירים עוד לפני שהם מגיעים לקונים. אך רבים מהמפתחים המנצלים את ההזדמנות הם האקרים, ששולחים לחברות אפליקציות מזויפות. כך, למשל, זיהתה החברה על מכשירים סינים אפליקציות פייסבוק וגוגל-דרייב מזויפות, שמצד אחד הכילו את האפליקציות האמיתיות של השירותים אך במקביל כללו רכיבי ריגול שניגשו לכל המידע על הסמארטפון של המשתמש.
מתחת לאף של היצרניות
חוקרי G Data מדגישים כי ככל הנראה, יצרניות המכשירים לא מודעות לעניין ולא שותפות למזימה. אך ההאקרים שהאפליקציות שלהם משולבית במכשירים משלמים להן ומרוויחים בתורם כסף ממכירת מאגרי מידע של משתמשים לפושעי רשת אחרים שעוברים על הפרטים ומנסים לתרגם אותם לכסף, על ידי פעולות כמו שימוש בסיסמאות לאתרי בנקאות שנאספו, סחיטת משתמשים ועוד.
חברת G Data ציינה כי מספר הרושעות למכשירי אנדרואיד הולך ועולה וגם קצב הצמיחה עולה: במחצית הראשונה של 2015 זיהתה התוכנה שלה 1.1 מיליון דוגמאות חדשות של תוכנות זדוניות - קצב של 6,100 דוגמאות ליום ודוגמה בכל 14 שניות. זוהי עלייה של 25% לעומת מספר הדוגמאות לתוכנות זדוניות לאנדרואיד במחצית השנייה של 2014. בקצב הנוכחי, עד סוף השנה יהיה מספר הרושעות החדשות לאנדרואיד כפול מזה של 2014, שהסתכם ב-1.5 מיליון, ומשולה מזה של 2013, במהלכה נמצאו 1.2 מיליון.