Huawei משיקה היום (א') בישראל את סדרת ה-Mate 20, ובראשה את המייט 20 פרו, שיעלה 3,999 ש"ח. אחיו המעט פחות מתקדם, מייט 20, יעלה 2,999 ש"ח, וה-Mate 20 Lite יגיע במחיר 1,749 ש"ח
ה-Mate 20 Pro נראה, על פניו, כמו חלום של אדם שרוצה את הטלפון עם כל החידושים שיש לשוק להציע. אבל באמת, כולם. זיהוי פנים ביומטרי? בטח. קורא טביעות אצבע בתוך המסך? חייבים. מצלמה אחורית עם שלוש עדשות? אי אפשר בלי. הטענה אלחוטית? טוב, זה יש כמעט לכולם כבר, אבל למה לא. היכולת לא רק להיטען אלחוטית אלא גם - לראשונה עבור טלפון סלולרי - להטעין אלחוטית מוצרים אחרים? זה כבר מעניין.
הרבה מאוד מהצ'קים האלה הוא גם פודה בלי למצמץ. אם רק לפני כמה שנים מכשירי הדגל של וואווי היו זולים-יחסית ומלאי פשרות, הסמארטפון הזה כבר מתקרב למחירי אייפון, ועולה כ-4,000 שקלים, והוא מנסה בכל כוחו להצדיק את המחיר הזה. עבור חלק מכם, הוא גם יצליח. עבור אחרים, כמה מההחלטות של וואווי - לא פשרות, אלא החלטות מודעות - תפסולנה אותו על הסף.
נראה טוב, אבל למה קמור?
בוואווי הצליחו להכניס מסך בגודל 6.39 אינץ' (כמעט זהה לזה של גלקסי נוט 9) לגוף קטן וצר יחסית. למרות שמדובר בטלפון עם מסך גדול, קל מאוד להשתמש בו ביד אחת - גם אם היד לא מאוד גדולה. הוא עדיין לא טלפון קטן במיוחד, אבל מדובר כנראה בפאבלט הנוח ביותר בשוק כיום.
המסך הזה גם יפהפה. זהו AMOLED ברזולוציה גבוהה (1440x3120) שנראה מצויין גם באור שמש, ומציג צבעים בצורה מצויינת. יש לו גם מנגנון שמשנה את טמפרטורת הצבעים על פי התאורה החיצונית, כדי שצבעים תמיד יוצגו בצורה אחידה ולא יושפעו מצבע התאורה. זה באמת עובד, ונראה מצויין.
אך אליה וקוץ בה - זהו מסך קמור. כמו סמסונג בשנים האחרונות, גם וואווי החליטה שמסך קמור זה דבר הגיוני בטלפון. הם טועים. בניגוד למגרעות מסך, שזוכות להרבה פרסום שלילי בלי הצדקה - זה לא באמת נראה נורא, אנשים - הקימור הזה לא רק מפריע לתצוגת וידאו, אלא גם מקשה על השימוש בטלפון. קל מאוד ללחוץ על הפינות בטעות רק כי הטלפון מוחזק בצורה בה יש מגע בין כף יד למסך. מצד שני, הקלדה הופכת קשה יותר כשחלק מהכפתורים הם בצדדים. וזה עוד לפני שמנסים להשתמש במקלדת Swiftkey המובנית כדי להקליד בלי להרים את האצבע מהמסך - הקימורים הופכים את הפעולה לבלתי-אפשרית כמעט.
למה המסך קמור, אם כך? כי במבט ראשון, זה נראה יפה, ויופי מוכר סמארטפונים. בנוסף, הקימור מאפשר להגדיל את המסך ולהתגאות במסך גדול יותר, ובעובי נמוך יותר של מכשיר. זו החלטה שיווקית ואנטי-צרכנית, ויש לקוות שאינה תהפוך לסטנדרט בתעשיה.
מטעין סמארטפונים אחרים
אך אם המסך עצמו מצליח לעצבן, מה שנמצא תחתיו מעורר התפעלות. הכוונה אינה רק לערכת השבבים החדשה של וואווי, Kirin980, שהופכת את הטלפון הזה למכשיר האנדרואיד המהיר ביותר שפגשנו, אלא לשאר מפרט החומרה שלו - ובראשו סוללה מפלצתית של 4,200 מיליאמפר/שעה. שעתיים וחצי של האזנה למוזיקה תוך משחק, יחד עם שימוש בלתי פוסק בווטסאפ ודפדפן, רוקנו יום אחרי יום פחות ממחצית הקיבולת של הסוללה הזו - בשימוש מ-7 בבוקר עד חצות.
קיבולת הסוללה הזו כל כך גדולה, ויעילות הניצול שלה כל כך גבוהה, עד שבוואווי לא הסתפקו במתן האפשרות להטעין את המייט 20 פרו בצורה אלחוטית, אלא גם אפשרו לו להפוך למטען אלחוטי בעצמו. זה גימיק, ללא ספק - כמה כבר תשתמשו בזה? אבל מספיקה פעם אחת שבה חבר נתקע עם טלפון שעומד למות, ובלי כבל הטענה, כדי להצדיק את הגימיק הזה. ואם כבר סוללה - הטלפון מגיע עם מטען קירה מהיר במיוחד שמצליח למלא בערך שני אחוזים בדקה, עד לקיבולת של 70%, ואז ההטענה מאטה קמעה.
כדי לאפשר הטענה אלחוטית, גב המכשיר עשוי זכוכית ולא פלסטיק. מצד אחד, זה עוד חלק שעלול להישבר. מצד שני, בגרסה הכחולה והירוקה של המכשיר הגב החדש מגיע עם טקסטורה שמטרתה למנוע מהטלפון להחליק. וזה באמת עובד. שימוש בטלפון בזמן גשם (המכשיר חסין מפני מים ואבק, עם תאימות לתקן IP68) היה נוח למדי. כשהמשטח יבש, בקושי מרגישים אותו אלא אם מעבירים עליו ציפורן.
כמו בשנה שעברה, גם הפעם אין בגרסת ה-Pro של סדרת מייט שקע אוזניות, והוא מגיע עם מתאם ל-USB-C. אבל הפעם, בניגוד לשנה שעברה, יש תמיכה בכרטיס זכרון חיצוני. רק שזה לא כרטיס הזכרון microSD הנפוץ, אלא כרטיס שפותח על ידי וואווי עצמה. גודלו כשל כרטיס סים, ואם תרצו להרחיב את הזכרון, תוכלו לבחור האם לשים בטלפון שני כרטיסי סים או כרטיס אחד וכרטיס זכרון חיצוני.
חכו רגע לפני שאתם צועקים "כבר היה באייפון"
דבר נוסף שתמצאו מתחת למסך הוא קורא טביעות אצבע. וואווי אינה הראשונה שמכניסה קורא פנימה לתוך המסך, אבל זה עדיין טריק מגניב שגם מאפשר לה לפנות מקום בגב המכשיר. הקורא עובד טוב. הוא לא מהיר כמו הדורות האחרונים של קוראים ייועדיים, אבל גם לא איטי בצורה מתסכלת, וכולל אנימציה מגניבה של אדוות מים.
מצד שני, אם תשתמשו בכל היכולות הביומטריות של המכשיר, כנראה שלא תצטרכו כמעט להזדהות באמצעות טביעות אצבע. הסיבה לכך היא טכנולוגיית זיהוי הפנים שוואווי הכניסה לתוך הטלפון. זו הסיבה לכך שיש כאן מגרעת גדולה יחסית - בתוכה נמצא המקרן שמקרין אלפי נקודות בלתי-נראות על הפנים שלכם וסורק אותן.
לפני שאתם מזדעקים על כך שמדובר בחיקוי של Face ID מבית אפל - זו השוואה לא צודקת, ולא רלוונטית. כן, בוואווי הצליחו לייצר מנגנון פתיחה ביומטרי שנה אחרי שאפל הכניסה אחד לתוך אייפון X, אבל זה לא שאפל עזרה להם. מדובר בפיתוח מתחרה, שעובד לא פחות טוב. בתוך כמה עשיריות שניה המכשיר מצליח לזהות את הפנים (גם בחושך), ולפתוח את נעילת המכשיר. זה מרשים בלי שום קשר למה שאפל עשתה או לא עשתה. הפעמים היחידות בהן המנגנון כשל הן בניסיון לפתוח את הטלפון רגע אחרי שמתעוררים, כשהפנים עדיין מוועתתות מההבנה הנוראית שהגיע יום חדש וצריך לקום.
המקום שבו כן אפשר להשוות את וואווי לאפל ולצקצק הוא השימוש בסורק הפנים כדי לייצר אנימציות מונפשות. בניגוד לאנימוג'י המטריד-אך-עובד של אפל, המקבילה של וואווי לא בדיוק מצליחה לתרגם הבעות פנים לאנימציות. התוצאה היא הרבה פחות קסומה והרבה פחות חלקה.
כיריים של צילום
בתקופת ההשקה של המכשיר, תיחשפו כנראה להרבה חומרים שיווקיים על המצלמה של הטלפון הזה. אפילו הסידור של העדשות על גב המכשיר, שנראה כמו כיריים זעירים, נועד לגרום לאנשים לתהות מה קורה פה בתחום הצילום. התשובה היא: לא מעט. זו אחת ממצלמות הסלולר הטובות ביותר בשוק היום, והיא מציגה תוצאות מאוד אחידות - אך סובלת מכמה פגמים שכדאי לדעת עליהם.
שלוש העדשות האחוריות נועדו לספק מגוון מפתחות צמצם ומרחקי מוקד. העדשה המרכזית היא 40 מגהפיקסל עם מפתח צמצם f/1.8, כשבנוסף יש כאן גם עדשת טלפוטו עם חיישן 8 מגהפיקסל ומפתח צמצם f/2.4, ועדשה אולטרה-רחבה של 20 מגהפיקסל עם מפתח צמצם f/2.2. החיישן של העדשה המרכזית הוא גם גדול במיוחד, 1/1.7.
בפועל, התוצאה מרשימה. מאוד, אפילו. בתאורה טובה, המצלמה מצליחה להפיק תמונות חדות וברורות, כשהעדשה האולטרה-רחבה עוזרת להרחיב את שדה הראיה של מה שמצלמים. הצבעים יוצאים טבעיים, וגם חלקים חשוכים הם מפורטים. בחושך, המצלמה הזו עושה עבודה טובה יותר כמעט מכל מה שקיים בשוק, וההסתייגות כאן היא כי פיקסל 3 של גוגל עומד לקבל את מצב הלילה הדי-מהפכני שלו בקרוב.
אך בין המכשירים שמשווקים בארץ בצורה רשמית, לא פגשנו אחד שמצליח לעשות כל כך הרבה עם כל כל מעט תאורה. הצילום אמנם דורש כמה שניות של המתנה, כי הטלפון מצלם כמה פריימים ואז מרכיב מהם תמונה, אבל אין צורך להחזיק את הטלפון בלי לזוז בכלל - רעידות לא משפיעות כל כך על המצב הזה.
ביצועי המצלמה קשורים בצורה הדוקה למנגנון האינטליגנציה המלאכותית של המכשיר, שהפעם - בניגוד למייט 10 של אשתקד - תוכלו לכבותו ולהדליקו. המנגנון הזה מנסה לזהות מה אתם מצלמים, ולהפעיל את מצב העיבוד האידאלי. כוונו את הטלפון לנוף, והוא יציע לכם להשתמש בעדשה רחבה. כוונו אותו לכלב, והמצלמה מיד תזהה שאכן זהו כלב - ותפעיל עיבוד שמיועד לשפר צילומים של חיות. זה לא מצב מושלם, הוא מפשל מדי פעם, אבל לפחות ניתן לכבות אותו ולהעביר את המצלמה למצב אוטומטי.
לטלפון הזה יש עוד כמה טריקים של AI. הוא יכול, למשל, לנסות להעריך משקל וערך קלורי של מאכלים. זה לא עובד מדהים, בלשון המעטה. כוונו את המצלמה לאותו התפוח פעמיים, והיא אולי תזהה שמדובר בתפוח, אבל המשקל שלו לא יוצג נכון, ולא יהיה אחיד ממדידה למדידה. אנשים שרוצים להעריך משקל וערך קלורי של הדברים אותם הם אוכלים, בדרך כלל ירצו רמת דיוק גבוהה - ובלעדיה אין לגימיק הזה ערך ממשי.
מקום נוסף בו האינטליגנציה המלאכותית של המצלמה מהווה תוספת פחות מבורכת הוא במצלמה הקדמית, עם חיישן 24 מגהפליקסל. משהו פה לא עובד, ונראה שזה בכוונה. כל ניסיון לצלם סלפי נתקל בעיבוד מאוד כבד של עור הפנים, וניסיון לרטש כל פגם. זה פשוט לא נראה טוב, גם לפני שמפעילים את הפילטרים שמטרתם להפוך את מושא הצילום ליפה יותר.
אחד הפילטרים האלה, שמטרתו להפוך פנים לרזות יותר, מעצבן במיוחד. הוא לא בנוי כדחקה - בוואווי אשכרה חשבו שכדאי לתת לאנשים את האופציה להרזות לעצמם את הפנים. זו לא הפעם הראשונה בה הפילטר הזה הוכנס לטלפון של וואווי, אבל הפעם הוא אפקטיבי בצורה מטרידה, ומצליח "לעשות את העבודה" בצורה טבעית מאוד. אבל למה זו עבודה שצריכה להיעשות? למה צריך להגיד לאנשים שיופי שווה ערך לפנים רזות יותר, או חלקות יותר?
בניגוד למצלמת הסלפי, צילום וידאו דווקא יוצא מאוד מורווח מהאינטליגנציה המלאכותית של המייט 20 פרו. בקרוב תתחילו לראות צילומי וידאו בהם הנוף הוא שחור-לבן, ורק האדם שבמרכז התמונה הוא בצבע. זה אחד המצבים המובנים במכשיר הזה, והוא מעבד בזמן אמת את התמונה כדי לזהות אנשים. זה נעשה באמצעות היכולת של ה-AI להבין עומק ולעבד שכבות שונות של תמונה בנפרד. חוץ מהפיכת הרקע לשחור-לבן, יש גם מצב וידאו שמטשטש אותו ומשאיר רק את האדם בפוקוס, וכן כמה פילטרים נוספים. הזיהוי הזה עובד טוב מאוד ברוב המקרים, אך לפעמים גם מפשל או מעבד את האובייקט שאמור להיות צבעוני/בפוקוס לכמה חלקי שניה.
מעבר פשוט
בוואווי משיקים את ה-Mate 20 Pro עם אנדרואיד Pie החדשה. מעליו, מולבשת גרסה חדשה של EMUI - הממשק של וואווי. לזכותו, אפשר לומר שהוא טוב יותר מבעבר. אבל הוא עדיין מפסיד לממשק הסטנדרטי של גוגל. קשה לבקר אותו כרגע, כי לא מדובר בגרסת הממשק הסופית - ואין לדעת אם כל הבאגים (ויש באגים) יתוקנו, או שהמכשיר ימשיך להיתקע מדי פעם וממשק ריבוי המשימות ימשיך להיכשל. לרוב, הטלפון כבר עכשיו עובד בצורה חלקה לגמרי. זה לא מפתיע, בהתחשב במעבד שלו וב-6 גיגהבייטים של זכרון שיש לו.
לצד ממשק האנדרואיד הותיק, בו השליטה מתבצעת באמצעות שלושה כפתורים שנמצאים בתחתית המסך,, תוכלו לעבור לגרסת וואווי של ממשק אנדרואיד 9, בו אין כפתורים על המסך. במקרה כזה, תנועת אצבע מאחד הצדדים שקולה למקש "אחורה". תנועת אצבע מתחתית המכשיר שקולה ל"הביתה", ותנועה ארוכה מתחתית המכשיר שקולה למקש "ריבוי משימות". האם זה עובד? כן, זה עובד. האם זה היה עובד יותר טוב עם טלפון שהמסך שלו אינו קמור? בהחלט!
חייבים לציין לטובה את תהליך המעבר מטלפון אחר לטלפון הזה. אפליקציית המעבר של וואווי הופכת את התהליך לפשוט מאוד, ומאפשרת לכם להעביר כמעט את הכל בלחיצת כפתור. חלק מהאפליקציות יבקשו מכם להכניס שם משתמש וסיסמה מחדש, וחלק יבקשו מחדש הרשאות לשימוש במכשיר (זה דבר טוב, כן?), אבל התהליך הרבה פחות כואב מבעבר. מבין עשרות האפליקציות שהועברו, רק 2 סירבו לעבוד לפני שנמחקו והורדו מחדש.
מצד שני, הניסיון של וואוי להתחרות עם האקוסיסטמה של גוגל מבפנים קצת מתסכל. במהלך הגדרת המכשיר, תישאלו האם אתם רוצים לייבא גיבוי קודם מוואווי, ואחר כך מגוגל. יש אפליקציות שתתעדכנה מגוגל פליי, ויש שידרשו לעדכן אותן דרך החנות של וואווי. גם הגיבויים נעשים בנפרד, וכל אחד רוצה שתגבו אצלו.
אם המסך של ה-Mate 20 Pro גדול מדי עבורכם, היותו קמור לא מפריעה לכם, המחיר הגבוה אינו פוסל את המכשיר מבחינתכם, ואתם מאמינים ביכולת של וואווי לתקן באגים במערכת ההפעלה שלה (בשנים עברו היא עשתה עבודה לא רעה בזה) - זה אולי הטלפון עבורכם. עבור כל השאר, הבשורה הטובה היא שוואווי ממשיכה להשתפר, וממשיכה למצב את עצמה כמתחרה איכותית לשאר יצרניות הסמארטפונים. אפילו אם היא בטוחה שהפנים שלכם שמנות מדי