היום, בזמן שמתקיימות הבחירות לתפקיד יושב ראש הליכוד, חברי המלפגה קיבלו סמסים, ובהם ההודעה הבאה "היום מביסים את תומך הערבים ואשתו השמאלנית".
המטרה של ההודעה הזאת יכולה מצד אחד להשמיץ את סער ולשכנע את מתפקדי המפלגה להצביע לנתניהו, ומצד שני זה יכול להיות הפוך על הפוך, ולהישלח בשביל להציג את נתניהו כמי שמשמיץ את ירביו ולכן כדאי להצביע דווקא לסער. זה היה יכול גם להישלח מאנשים מטעם עצמם שבכלל לא קשורים לליכוד מהאינטרסים שלהם. על פי דיווחים מהבוקר, במטה נתניהו אמרו כי ההודעות מטעמם "יוצאות אך ורק תחת המשתמש Bibi", אלא שיערה שפירא מחדשות כאן דיווחה כי הליכוד הכחיש את זה.
הבעיה היא שאי אפשר באמת לדעת מי שלח את ההודעות הללו, גם אם כתוב Bibi. כלומר, אולי אפשר יהיה לגלות באמצעות המשטרה שתחקור אנשים ספציפיים, עוד כמה חודשים - אם בכלל היא תידרש לזה. אבל ברמה המידית, אי אפשר פשוט לפתוח את הסמס ולדעת מי באמת עומד מאחוריו.
מחידוש מרשמים עד השמצות של פוליטיקאים
זו לא פעם ראשונה שנשלחים סמסים מגורמים אלמוניים. גם בסבבי הבחירות הקודמים, ואפילו בבחירות המוניציפליות, נשלחו הודעות בשמות מועמדים, מכוני סקרים, וגם נשלחה הודעה מזויפת בשם משטרת ישראל, שמודיעה כאילו מועמד אחד נמצא בחקירה.
נוכלים עשו שימוש בשבועות האחרונים בסמסים גם כדי לשכנע לקוחות של יס פלאנט שהם יקבלו 35 דולר מתנה, שחבילת הגלישה שלכם הסתיימה, שצריך לחדש מרשמי תרופות בתשלום, ועוד. נשלח סמס אמין מאוד, כאשר בשם השולח או במספר של השולח מופיע שזה מקופת חולים, או הדואר או כל גוף אחר, ובתוך ההודעה יש קישור שמוביל לאתר שפשוט גונב את פרטי האשראי.
טכנולוגיית הסמס היא מאוד מיושנת, ובנויה באופן כזה שכל אחד יכול לשים כמה אגורות, ולשלוח הודעות למי שהוא רוצה, וחמור מכך - בשם מי שהוא רוצה. כן, אפשר בשם השולח לשים כל שם או כל מספר, כולל המשטרה, וכולל Bibi. אם כבר קיבלתם סמס אחר מאותו גורם, זה יוסיף לאמינות מכיוון שההודעות (האמיתית הישנה, והמזויפת החדשה) פשוט יופיעו אחת אחרי השניה - בלי שום אפשרות להבדיל ביניהן. צפו בהדגמה שביצענו בתוכנית חי בלילה.
מה אפשר לעשות? לא הרבה, אבל יש כמה דרכים לצמצם את הנזק.
1. אפשר באופן כללי לחשוד בכל סמס שאתם לא מצפים לו. כלומר, אם אתם מצפים לחבילה מהדואר, אז הסמס מהדואר כנראה אמיתי. אבל אם אתם לא לקוחות של חברת סלולר מסויימת, אין שום סיכוי שתצטרכו לחדש בה חבילה.
2. קיבלתם הודעה מחברת הסלולר, המשטרה או כל גוף אחר? תיזמו פניה לגוף הזה (לא דרך הקישור שנשלח בסמס, אלא פשוט דרך האתר הרשמי או הטלפון) ובררו את הנושא.
3. הסמס הוא מסר פוליטי? הוא מראש נגוע באינטרסים של מישהו, גם אם הוא אמיתי.
4. יש חברות שנעזרות במילת קוד שרק אתם יודעים. חיוב האשראי למשל, מגיע עם מילה שרק אתם וחברת האשראי יודעים, ואז אפשר לדעת שהם באמת השולחים. האם אפשר ליירט את ההודעות האלה ולגנוב את מילת הקוד? תאורטית כן, אבל שימוש בזה מצמצם את האפשרות.
5. משרד התקשורת נכנס לתמונה, ומנסה לפתור את הבעיה באופן חלקי. לאחרונה הוא הוציא שימוע לחברות הסלולר וביקש מהן לפתור את הבעיה, ולחסום הודעות שנשלחות ממספר מזוייף, עניין שהוא לא הכי פשוט מבחינה טכנית, כך שייקח עוד זמן עד שזה יקרה - אם בכלל.