יממה לפתיחת שנת הלימודים החדשה, מעלה עמותת "אזרחים למען הסביבה" ממצאים מדאיגים בכל הנוגע לקרינה במוסדות חינוך. דוח שחיברה העמותה מעלה כי השימוש ההולך וגדל במכשירים אלקטרוניים הגדיל את רמות הקרינה באלפי אחוזים בשנים האחרונות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
על אף הגידול העצום בחשיפה לקרינה, החוק אינו מתייחס באופן פרטני למוסדות החינוך, ואינו מחייב בדיקת רמות קרינת הסלולר והחשמל (קרינה בלתי מייננת). החוק אף אינו מגדיר את ערכי הסף לחשיפה, ובמקומו קיימת שורה של הנחיות סותרות בחוזרי מנכ"ל של משרד החינוך ובמסמכי מדיניות שמפרסם המשרד להגנת הסביבה.
מהנתונים בדוח עולה כי במהלך השנתיים האחרונות נמדדו רמות הקרינה רק ב-7% מכלל מוסדות החינוך במדינה. ביותר ממחצית מהמוסדות שנבדקו נתגלו חריגות יוצאות דופן מהערכים המומלצים לקרינה מחשמל. בחלק ממוסדות החינוך הגיעו החריגות לרמה של אלפי אחוזים מעבר לערכי הסף המומלצים.
חלק ממקורות הקרינה מגיעים מארונות חשמל, מתקני מתח גבוה ואנטנות סלולריות המצויות בקרבת מוסדות החינוך. גם מכשירים אלקטרוניים שונים המצויים בכיתה, בהם מחשבים, מקרנים, טאבלטים, רשתות אינטרנט אלחוטיות וטלפונים סלולריים, עשויים להגביר את רמות הקרינה.
המבקר התריע: הקרינה מסוכנת, הרשויות אינן עורכות בדיקות כראוי
החוק אינו מגדיר את המרחק המינימלי בין מוסדות החינוך לבין מיקומן של אנטנות סלולריות, אולם מבקר המדינה, יוסף שפירא, הורה על ביצוע מדידות במבנים הנמצאים בטווח על עד 50 מטרים מאנטנות סלולריות. על פי נתוני המרכז למיפוי ישראל, בתחילת שנת 2014 נמצאו 377 מוסדות חינוך בקרבתם ממוקמות אנטנות סלולריות במרחק הנמוך מ-50 מטרים.
בדצמבר האחרון, פרסם מבקר המדינה דוח אודות הקרינה המסכנת תלמידים במוסדות החינוך - והתריע כי הרשויות אינן אוכפות את בדיקות הקרינה בתדירות הנדרשת, ובכך אינן מספקות הגנה לתלמידים. המבקר, השופט בדימוס יוסף שפירא, מתח ביקורת על מעורבות החברות הסלולריות בבדיקת הקרינה של האנטנות הסמוכות לגנים ובתי ספר ועל היעדר הסמכה וכשירות מספקת לבודקי הקרינה במספר רשויות.
הקרינה הבלתי מייננת מוגדרת בדוח כ"מפגע סביבתי ובריאותי שהחשיפה אליו מגדילה את הסיכון לחלות בסרטן - ילדים רגישים יותר ממבוגרים לגורמים מסרטנים ובכלל זה לקרינה אלקטרומגנטית". אנשי משרד המבקר מצאו "ליקויים בפעולות של הרשויות המקומיות ושל בעלי מוסדות חינוך פרטיים", כמו גם בתפקוד משרד החינוך, "בכל הנוגע לאיתור קרינה בלתי מייננת החורגת מהסף המותר במוסדות החינוך ולטיפול במפגע זה". לדעת המבקר, בהיעדר בקרה של משרד החינוך על אישורי הבטיחות לבדיקות "לא ניתן לקבל תמונה מלאה על רמת הבטיחות במוסדות החינוך".
"רובם המכריע של הרשויות המקומיות והבעלים הפרטיים שנבדקו לא ביצעו מדידות קרינה מכל מקורותיה בסביבת התלמיד בכל מוסדות החינוך שבאחריותם", נכתב בדוח המבקר. עוד נטען כי משרד החינוך לא מיפה את מקורות הקרינה ולא דרש מדידה מקיפה של הקרינה, וכי נהלי חברת החשמל ומשרד החינוך אינם מתואמים עם המשרד להגנת הסביבה בכל הנוגע למרחק הראוי בין אנטנות וקווי מתח גבוהים לבין מוסדות חינוך.
המלצות להורים ולתלמידים
• יש להעדיף שימוש ברמקול או דיבורית אישית בזמן שיחה ולהקפיד להרחיק את הטלפון מהגוף.
• לצמצם כמות ומשך השיחות המבוצעות בטלפון סלולרי.
• באזורים בהם הקליטה חלשה (אזורים בהם קיים מיעוט אנטנות יחסי, או מיסוך הקליטה למשל במעלית, רכבת וכדומה) יש להמעיט בדיבור בטלפון.
• אם מותקנת אנטנה סלולרית במרחק פחות מ-50 מטרים מהמוסד, יש לבצע מדידת קרינה. המדידה צריכה להיעשות ללא תיאום עם החברות הסלולריות.
• ככלל, אין להקים כיתות בסמוך ללוחות חשמל.
המלצות לצוות המוסד החינוכי
• אין לאפשר טעינת טלפונים ניידים בכיתה. יש להגדיר אזורים מיוחדים לטעינת מכשירים מחוץ לכיתה ולוודא שהמרחק בין עמדת הטעינה לעוברים ולשבים יהיה 3 מטרים לפחות.
• אין להרשות התקנת אנטנות על מבנה מוסד חינוך או בשטחו.
• מומלץ לא לשהות בבתיה"ס זמן ממושך במקומות בהם נמדדה רמת קרינה מעל 4 מיליגאוס (עבור ילדים).
• מומלץ לא לשהות זמן ממושך במקומות בהם נמדדה רמת קרינה מעל 10 מיליגאוס (עבור מבוגרים).
• לחדר חשמל מומלץ לא להיכנס, ולהתיר כניסה לבעלי תפקיד בלבד.
מעיריית גבעתיים נמסר בתגובה לכתבה: "ביצענו במוסדות החינוך בדיקות קרינה אחת לשלוש שנים לפחות, כמתחייב בחוק, ובכל הבדיקות לא נמצאו ממצאים חריגים. הנתונים עליהם נשענת עמותת 'אזרחים למען הסביבה' אינם נתונים העולים מבדיקה שהם עצמם ביצעו, אלא נתונים העולים מבדיקות אשר בוצעו בשנת 2014 על ידי המשרד להגנת הסביבה. מבדיקות עליהן מתבססת העמותה עולה כי אין כל חריגה בקרינה הסלולארית והחריגות אשר עלו מבדיקת החשמל הן זניחות, נקודתיות בלבד וניתנות לטיפול מידי.
"בכל מקרה עיריית גבעתיים החלה כבר לפני מספר שבועות במדידות קרינה אלקטרומגנטית מקיפות בכל מוסדות החינוך בעיר (בתי ספר וגני ילדים). בהנחיית ראש העיר, רן קוניק, הידוע במלחמות הקרינה שהוא מנהל בגבעת קוזלובסקי בעיר, אנו אף מגדילים ועורכים כעת בדיקות גם בחצרות מוסדות החינוך וזאת למרות שלא קיימת דרישה לבדיקות שכאלו ממשרד החינוך".