הבית נקי, הרכב שטוף, אפילו המשרד מקורצף - רק הסמארטפונים של בני הבית עדיין עמוק בזוהמה שדבקה בהם כל השנה. מה עושים כדי לנקות את הסמארטפונים שלנו ולבדוק שגם אלה של הילדים חפים מחמץ דיגיטלי שעלול להזיק להם?
בתוכנית "בוקר בריא" התארחה היום אורנה היילינגר, מנהלת המרכז לאינטרנט בטוח באיגוד האינטרנט הישראלי, והסבירה מה צריכים ההורים לעשות כדי לבדוק שהתנהגות כגון שיימינג, חרמות וסקסטינג הם בבחינת "בל ייראה ובל יימצא" במכשירים של הדור הצעיר.
לדבריה, הפיקוח ההורי צריך להתחיל מהרגע שהילד מקבל את הסמארטפון הראשון שלו - מה שקורה היום לעתים קרובות בגיל 7 בערך. היא קוראת לנהל דיאלוג עם הילדים לגבי השימוש בסמארטפונים, לעבור איתם על קבוצות הוואטסאפ שלהם ולבדוק שהם לא חברים בקבוצות ששמן רומז על התנהגות בלתי נאותה ולהסביר לילדים שהתנהגות כזו כואבת בדיוק כמו התעללות פיזית אם לא יותר, כדי לעודד אותם להתרחק מהתנהגות כזו.
היא הדגישה כי הורים שלא ביססו את הכללים עם הילדים בגיל צעיר לא יצליחו לעשות את זה בגילאי העשרה, וקוראת גם להורים וגם לילדים שנחשפים או נופלים קרבן להתנהגות לא נאותה דרך הרשת והסמארטפון לפנות למרכז לאינטרנט בטוח, שמסייע בניסיונות לתקן את ההשלכות של התנהגות כזו.
מרוקנים את הזבל
ומה בקשר לניקוי אבק דיגיטלי וסידור המדפים? ניב ליליאן, עורך מגזין "החיבור", התארח גם הוא בתוכנית והמליץ על כמה צעדים שיפנו לכם מקום בזיכרון המכשיר וימנעו מצב בו אנשי הקשר מנסים לשלוח לכם תמונות בוואטסאפ והן לא מגיעות בגלל מחסור בנפח אחסון.
האפליקציה שהוא ממליץ עליה היא CleanMaster, שמנקה את המכשיר באופן שוטף ושומרת עליו נקי ומסודר על ידי מחיקה קבועה של קבצים זמניים וכל מיני פגעים אחרים. בנוסף, היא מנתחת באילו אפליקציות אנחנו משתמשים ובאילו לא באמת נגענו וכנראה שעדיף לוותר עליהן.
המלצות נוספות של ליליאן כוללות גיבוי של התמונות בשירותי ענן ומחיקתן מהמכשיר, ובמקרים קיצוניים אף העברת כל התמונות למחשב הביתי (או הנייד), צילום באיכות פחות גבוהה וכיבוי ההורדה האוטומטית של כל התמונות שקיבלנו בוואטסאפ.