זה עתה רכשתם סמארטפון חדש, עשיתם חושבים כמה נפח אחסון יעשה בשבילכם את העבודה והחלטתם להשקיע עוד כמה מאות שקלים על גרסה עם זיכרון גדול יותר. לאחר פתיחת האריזה של הסמארטפון הנוצץ והתקנת האפליקציות החשובות לכם, פתאום גיליתם, שאומנם על קופסת המוצר כתוב 8 או 16 ג'יגה, אבל בפועל נפח האחסון קטן בהרבה. בגלקסי שלכם יש רק 25.5 במקום 32 ובאייפון יש 11 במקום 16.
32 זה מה שאתם חושבים. 22 זה מה שאתם מקבלים
אחת הדוגמאות המרגיזות בשוק הסלולר התרחשה לפני כשנה. חברת סוני השיקה את הדגם Xperia M4 Aqua, אשר נמכר בזמנו תחת תג מחיר של 1,900 שקל. הסמארטפון אומנם הגיע עם זיכרון בנפח 8 ג'יגה ואפשרות הרחבה באמצעות כרטיס, אבל מיד לאחר כל העדכונים שסוני דורשת עם ההפעלה של המכשיר, הנפח ירד ל- 1.6 ג'יגה. נכון שהמשתמש היה מסוגל להתקין אפליקציות על הכרטיס, אבל לא כל אפליקציה מאפשרת לבצע את ההתקנה בצורה הזו.
המקרה של סוני וה-M4 הוא אומנם קיצוני מאוד, אבל הוא מחייב הבנה שנפח האחסון הנכתב על-גבי אריזת המכשיר, הוא לא נפח האחסון שהמשתמש מקבל בפועל. למשל, דגם הדגל של LG לשנת 2015 היה ה-G4 (בשבוע הבא יושק ממשיכו ה-G5). זה מגיע עם נפח אחסון של 32 ג'יגה, אך מייד שפותחים ומפעילים את המכשיר, הזיכרון הפנוי עבור המשתמש יורד ל-22 ג'יגה. בעצם 10 ג'יגה מוקצים עבור מערכת ההפעלה והאפליקציות של LG. בפאבלט V10 של LG המשתמש מקבל בפועל 51 ג'יגה מתוך 64 ג'יגה.
תלוי איך מודדים
הבעיה מתחילה בשיטת המדידה. כשאנשי מחשוב וטכנולוגיה אומרים "גיגהבייט" הם מתכוונים ל-1024 מגהבייט (בסך הכל 1,073,741,824 בייטים - כלומר תווים). מנגד, כשאנשי שיווק אומרים "גיגהבייט" הם מתכוונים למיליארד בייטים עגול. לכאורה נעלמו להם 73,741,824 בייטים. הפער הזה גורם לכך שעל קופסה של אייפון או כל סמארטפון אחר כתוב אמנם 32 גיגהבייט, אבל בפועל יש רק 28 גיגה.
בסופו של דבר מדובר בהתייחסות אחרות למילה "גיגה", שנגזרה מהמילה היוונית ל"ענק". אבל התירוץ הזה, שהתקבע אצל יצרניות מחשבים, אביזרים וסמארטפונים, בהחלט מהווה נקודת פתיחה לרעת הצרכנים, מבחינת הציפיה שלהם. ומשם זה הולך ופוחת.
לאן הגיגות נעלמות?
זיכרון רב בסמארטפון מוקדש למערכת ההפעלה, אפליקציות של יצרן הטלפון, אפליקציות צד שלישי המשמשות כפרסומת וכמובן אפליקציות של מפעילת הסלולר. בפועל, הזיכרון האמיתי של המכשיר נמוך מזה המופיע על-גבי האריזה, בלי קשר להתקנות שונות.
כדאי לדעת, שעל כל אחד ג'יגה, מפסידים כ-75 מגה.בכרטיס זיכרון של 2 ג'יגה, קיימים בעצם 1.86 ג'יגה. למשתמש אין גישה לנפח האחסון הזה, כי הוא מיועד בין היתר לנתונים שונים המשמשים להפעלתו.
על אריזות של סמארטפונים, בין הלוגו של היצרן לבין ההודעה על קרינה בלתי מייננת, תמצאו סייג שאומר שהזכרון הפנוי הוא לא המספר המצוין על בתיאור המוצר. אך לא תדעו כמה מהזכרון הזה לא זמין.
תצטרכו למחוק תמונות
עכשיו, אתם בטח שואלים את עצמכם מה אני יכול לעשות עם המידע הזה? המטרה היא לדעת מראש כמה זיכרון פנוי יש בסמארטפון. צריך להבין שסמארטפון המגיע עם נפח אחסון פנימי של 16 ג'יגה (שהם לא באמת 16, אלא פחות), ללא יכולת הרחבה באמצעות כרטיס, הוא מוצר שהרבה אנשים יתקשו להשתמש בו לאחר כמה חודשים.
למה? כל אפליקציה שאתם התקנתם דורשת כמה עשרות עד מאות מגות מהזכרון. האפליקציות הללו כוללות גם מידע ששמרתם - למשל ההודעות בוואטספ, תמונות ששלחו לכם, ומיילים - כדי שיהיה אפשר לקרוא אותן בלי להתחבר לרשת כל שניה ולשתות מחבילת הגלישה. זה נשמע מעט, אבל אם יש לכם 30 אפליקציות, זה יכול להגיע בקלות ל-5-10 גיגהבייט.תוסיפו לזה מאות תמונות שצילמתם ושירים ששמתם על המכשיר - וחנקתם אותו.
אתם בוודאי לא רוצים להתחיל למחוק אפליקציות, מוזיקה ותמונות מהמכשיר לאחר מספר חודשים של שימוש. כמו כן, שיצרניות הסמארטפונים אוהבות לקחת למשתמש הרבה נפח אחסון מהמכשיר שלו. אגב, חלק מהיצרניות מתקינות אפליקציות בתור פרסומת, שעליהן הן מקבלות תשלום.
אי אפשר להסיר אפליקציות
בסמסונג אוהבים להתקין אפליקציות על המכשירים שלהם, במיוחד על הגלקסי S7 אדג'. הדגם הזה כולל אפליקציות כמו Smart VOD, סקייפ ואפליקציות מבית מיקרוסופט: וורד, אקסל, פאוואר פוינט ו-OneDrive. שלא לדבר על אפליקציית ה-Gear לשעון החכם של החברה ואפליקציית הספורט שלה - S Health. חלק מהאפליקציות לא ניתנות להסרה. סך הכל, כל האפליקציות הללו תופסת קצת יותר מ-7.5 ג'יגה מתוך ה-32 ג'יגה המגיעים במכשיר. ב-Note 5 מערכת ההפעלה וכל האפליקציות תופסות קצת פחות מ-7.5 ג'יגה מתוך 32 ג'יגה ובגלקסי S6 אדג' - 6.62 ג'יגה תפוסים על-ידי סמסונג מתוך 32 ג'יגה.
הדוגמאות שהובאו כאן התייחסו רק למכשירי אנדרואיד, אבל באייפונים המצב דומה רק עם הבדל בולט - אין אפשרות להרחיב את הזיכרון באמצעות כרטיס. בדגם האייפון 6S המגיע עם נפח אחסון פנימי של 16 ג'יגה, נשאר למשתמש רק 11 ג'יגה.
בפעם הבאה שאתם הולכים לרכוש סמארטפון, תעשו חושבים כמה זיכרון פנוי חשוב לכם שיהיה במכשיר, אולי בכלל כדאי לכם להוסיף עוד כמה מאות שקלים ולרכוש מכשיר עם נפח אחסון גדול יותר ולא להתפתות על דגם זול שלא יענה על הצרכים.