אחרי שנים של היעדרות, נוקיה 8 אמור להיות הסמארטפון שכל אוהבי המותג הזה חיכו לו. האם הוא מסוגל לעמוד בציפיות? קיבלנו אותו מיורוקום לשבועיים של נוסטלגיה מחודשת ויצאנו עם לא מעט תקווה למותג.
עיצוב
במבט ראשון, נוקיה 8 נראה כאילו לקחו את התכונות הוויזואליות הטובות ביותר של מכשירי סדרת הלומיה של החברה, שיוצרו עבור מיקרוסופט, ושילבו אותן: הגוף המעוגל של לומיה 1320, מסגרת האלומיניום של לומיה 925 וקו המצלמה של לומיה 900/920.
אבל כמה רגעים לאחר ההוצאה מהקופסה, שמים לב לעובדה מצערת: גב המכשיר עשוי אלומיניום חלק במיוחד, במקום הפלסטיק הקשיח, הצבעוני והיפהפה המזוהה עם מכשירי לומיה. מצד אחד, האלומיניום הזה מרגיש חזק ואיכותי – אבל מצד שני, הוא חלק מאוד - מה שגורם לו גם להיות מגנט טביעות אצבע וגם לחליק אפילו על שולחן שלא עומד ישר לחלוטין. מהכיס הוא החליק לנו עשרות פעמים במהלך השבועות בהם הסתובבנו עם המכשיר.
מקשי ההדלקה/כיבוי/נעילה/פתיחה ועוצמת השמע, הממוקמים באופן אופייני בצידו הימני של המכשיר, נלחצים הרבה יותר מדי בקלות – והעיצוב החלק, שגורם להרגשה כאילו חייבים להחזיק את המכשיר בחוזקה כדי שלא יחליק, מהווה זרז נוסף ללחיצות בלתי מכוונות על הכפתורים האלה בזמן אחיזת המכשיר, ובמיוחד בעת הוצאתו מהכיס או החזרתו אליו. מספר פעמים הדבר הסתיים בכך שהמסך היה מופעל בתוך הכיס שלנו, וקלט "לחיצות" של הירך. לא נשכח לעולם את הפעם בה הוצאנו את הטלפון מהכיס וגילינו שהוא בדיוק כותב בשמנו הודעה בג'יבריש לאיש קשר בלתי רצוי, אותה מנענו ברגע האחרון.
כפתור הבית הוא פיקציה: כלומר, הוא לא נלחץ, אלא רוטט כשנוגעים בו. זה מזור ומבלבל, אבל אפשר להתרגל לזה די מהר אם אתם רוצים. אנחנו לא רצינו.
ולמרות כל החסרונות האלה, המכשיר הזה נראה ממש חמוד, גם אם לא מאוד ייחודי, ואם תכסו אותו במגן צמוד זה פחות או יותר יפתור את כל הבעיות שלנו עם המכשיר הזה.
ממשק
כאמור, ב-HMD Global החליטו ללכת על גרסה "נקייה" של אנדרואיד במקום להלביש עליה ממשק משלהם, שיתרום לייחודיות המכשיר אבל יעלה המון כסף לפתח ויוריד את הסיכוי לשחרר עדכונים לכל המכשירים לאפס.
בפועל, נוקיה 8 הוא אכן אחד המכשירים הראשונים בעולם שעודכן לאנדרואיד אוריאו (8), לפני כמעט חודש. במילים אחרות: הוויתור על ממשק ייחודי נוסח טאצ'וויז של סמסונג או כל השמות המוזרים האלה שנגמרים ב-UI או OS ומחביאים אנדרואיד בתוך בגדים דמויי אייפון (אנחנו מסתכלים עליכן, יצרניות סיניות כמו וואווי, שאומי ומייזו!) איפשר לחברה לקיים את ההבטחה שלה לעדכן אותו כמעט במהירות שבה גוגל מעדכנת את המכשירים שלה (היום פיקסל ובעבר נקסוס). לכן, מבחינתנו המכשיר הזה הוא הנקסוס החדש.
ביצועים
עם מעבד של מכשיר דגל במחיר של מכשיר ביניים, ואנדרואיד נקי בלי תוספות מיותרות, נוקיה 8 הוא אחד האנדרואידים המהירים ביותר שהשתמשנו בהם אי פעם. הוא עובד חלק, עובר במהירות בין אפליקציות, פותח וסוגר אותן בלי גמגומים והבהובים ובאופן כללי מרגיש קרוב יותר למכשיר שמחירו 3,000 שקל מאשר 2,000 שקל.
נציין במיוחד את המסך שלו, שאימץ שתי מסורות של נוקיה מתחילת עידן הסמארטפונים: מצד אחד הוא בהיר. מאוד. מאוד מאוד. אפילו באור שמש לא מצאנו את עצמנו לעולם מגבירים את עוצמת התאורה למקסימום. אבל בלילה כן מצאנו את עצמנו ממהרים להחליש אותה, אחרי שכמעט הסתנוורנו מהעוצמה הבינונית שהמכשיר בחר באופן אוטומטי. מצד שני, זה מסך LCD רגיל, ולא AMOLED - מה שמתבטא כשהולכים לישון ומשאירים אותו על השולחן. התצוגה שלו אמורה להציג שעון בבהירות נמוכה, כדי לחסוך בסוללה, וסביבו רקע שחור - אבל השחור הזה מואר באור אפור שמשתקף על חצי חדר. ממש נורת לילה מאולתרת. אנחנו לא אומרים שזה רע. אבל זה סתם הציק לנו קצת.
צילום
המצלמות הן גולת הכותרת של המכשיר הזה, אבל הן גם הדבר היחיד בו שממש איכזב אותנו: מערך הצילום האחורי מבוסס על שני חיישני 13 מגה-פיקסל - אחד צבעוני ואחד שחור-לבן, שיחד אמורים ללכוד צבעים אמיתיים ופרטים מדויקים.
אלא שבפועל, המצלמה הזו מספקת ביצועים דומים למצלמות הבודדות בסדרת גלקסי A של סמסונג: כל עוד מצלמים סטילס באור יום התמונות יוצאות מצוינות - אבל נסו לצלם בחושך או באור מלאכותי או ללכוד וידאו ותגלו שכאן הוא שוכח את ההתנהגות האריסטוקרטית של מכשיר ב-3,000 שקל, ומתנהג יותר כמו מכשיר שעולה אפילו פחות מ-2,000.
מלבד מערך הצילום הכפול, חייבים לדבר על התכונה הייחודית היחידה במכשיר הזה - ה"בות'י", צילום סטילס או וידאו בעזרת המצלמות הקדמית והאחורית בו-זמנית על מסך מפוצל. האמת היא שבלי קשר לאיכות (שכאמור, בכל הקשור לווידאו וצילום בתאורה מלאכותית איכזבה אותנו), לא התרשמנו בכלל מהיכולת הזו. רק הצורך לשים לב ששני חצאי המסך ממוקדים וממוסגרים נכון על מה שאנחנו רוצים להראות בכל רגע בווידאו גרם לנו לרצות פשוט לצלם הכל בעזרת אותה מצלמה ואז לחבר את הקטעים בעריכה מהירה וזהו.
חיי סוללה
זה אחד הסעיפים שבו נוקיה 8 בהחלט מספק את הסחורה: הסתובבנו איתו שוב ושוב כשאפליקציית דיזר שהושקה החודש בישראל מזרימה מוזיקה מהאינטרנט ברקע ועל המסך אנחנו רודפים אחרי אוטובוסים בעזרת מוביט שמראה לנו עוד כמה זמן הם יגיעו - והסוללה פשוט סירבה להיכנע ועבדה יום וחצי ברצף, פעם אחר פעם. כשהטענו אותי לכמה דקות בלבד באמצע היום זה אף הגיע ליומיים ומעלה, בזכות ההטענה המהירה, שמוסיפה לסוללה עשרות אחוזים בכמה רגעים.
סיכום
יש לנו רגשות מעורבים מאוד לגבי נוקיה 8: כסמארטפון אנדרואיד לשימוש כללי הוא ללא ספק אחד הטובים שנוצרו אי פעם, ודאי בהתחשב במחירו - 2,000 שקל בלבד. אבל הגוף החלק והמצלמה המאכזבת מפריעים לנו להמליץ עליו כברירת המחדל החדשה, עכשיו כשגוגל כבר לא משווקת מכשירי נקסוס זולים וטובים, אלא רק פיקסלים יקרים מדי ומלאי בעיות. אבל גם אם הוא לא יהפוך ללהיט החדש של עולם האנדרואיד, יש לנוקיה 8 מקום של כבוד בכל מה שנוגע לתמורה לכסף.