לא מזמן עלה לרשת סרטון שבו רואים אדם מודד את הקרינה האלקטרומגנטית של אוזניות אלחוטיות מדגם AirPod. במקביל למדידה הוא סיפר כמה הקרינה הזאת מסוכנת והפציר בצופיו להימנע מכל שימוש באוזניות – כשברקע המכשיר לא מפסיק לצפצף בקול.
אולם יש לזכור שכל מכשיר מדידה, שמבצע מדידות בקצה הטווח שהוגדר לו, צפוי לצפצף או להדליק אורות אדומים. כדי להבין אם יש סיבה אמיתית לדאגה חשוב להסתכל על המשמעות של היחידות והמספרים המופיעים בו.
בסרטון מוצגים שני מדדים עיקריים – תדירות הקרינה ועוצמתה. תדירות הקרינה שנמדדה היא כ-2,500 מגה-הרץ, שהם כ-2.5 גיגה-הרץ – תדירות סטנדרטית של מכשירים מבוססי WiFi, בדומה לראוטרים הביתיים שלנו. עוצמת הקרינה מחושבת לפי צפיפות ההספק לשטח. משמעות הנתון הזה היא כמה קרינה פוגעת בשטח נתון. העוצמה המקסימלית שנמדדה בסרטון היא 310mW/m2. על פי הנחיות המשרד להגנת הסביבה, צפיפות ההספק המירבית המותרת בחשיפה ארוכה היא כ-1,000mW/m2, כלומר יותר מפי שלושה מהעוצמה שנמדדה בסרטון.
אם כן, ברור כבר שעוצמת הקרינה הנפלטת מהאוזניות נמצאת עמוק בתוך הטווח הבטוח. כעת הבה נבין מה בכלל המשמעות של הקרינה הזאת.
פחות מטיול בשמש
בדומה למכשירים חשמליים אחרים, גם אוזניות אלחוטיות פולטות קרינה אלקטרומגנטית בעוצמה נמוכה. היא כל כך נמוכה שהיא לא מסוגלת לשבור קשרים כימיים בגופנו ולפגוע ב-DNA – החומר הגנטי הקיים כמעט בכל תא חי. הדבר היחיד שהקרינה הזאת בכל זאת עלולה לעשות היא לחמם לנו את האוזן על ידי הגברת התנועה של מולקולות מים, בדומה למיקרוגל הביתי אבל בעוצמה נמוכה בהרבה - ברמה שאיננו יכולים לחוש בה בכלל. לצורך העניין, טיול קצר בשמש מחמם אותנו הרבה יותר מכל אוזניות שנרכיב, וגם חושף אותנו לקרינה על-סגולה (UV) מסרטנת.
בשלושים השנים האחרונות נערכו אלפי מחקרים שלא מצאו כל עדות לסיכון ממשי בקרינה אלקטרומגנטית בעוצמה נמוכה בשימוש ביתי. יתר על כן, הקרינה שנמדדה בסרטון לא עברה אפילו דרך כמו העור והגולגולת, שמפחיתים משמעותית את עוצמתה לפני שהיא מגיע לרקמות הרכות של המוח.
בסרטון מצוינות כבדרך אגב כמה תופעות לוואי ארוכות טווח שמיוחסות כביכול לקרינת האוזניות, ובכלל זה בעיות פוריות (באוזניים?!), מחלת אלצהיימר, דמנציה ו"ייבוש מולקולות המים בגוף" – לא משהו אפשרי מדעית (מולקולות מים לא יכולות להתייבש, לכל היות להתחמם ולהתאדות, דבר שלא קורה בעוצמות קרינה כאלו). לא ברור מה המקור או מה הבסיס המדעי לטענות הללו, ובדוחות של ארגון הבריאות העולמי לא נכתב ולו ברמז על סכנות כאלה. בפוסט המלווה את הסרטון מוזכרים אי אלו מחקרים, רובם באיכות ירודה, עם כמות נבדקים קטנה או שמתבססים על מודלים לא רלוונטיים. במחקרים הגדולים והאיכותיים לא נמצאה עלייה משמעותית בתחלואה בתגובה לקרינה מהסוג הזה.
אם כן, אם קניתם לאחרונה אוזניות אלחוטיות, אינכם צריכים למכור אותן (מעשה קצת מרושע אם אתם מאמינים שהן מסוכנות) או לקבור אותן כמו שמציע הדובר בסרטון. כן היינו מציעים לכם להגביל את עוצמת המוזיקה כדי לא לפגוע בשמיעה שלכם – אבל זה כבר נושא לכתבה אחרת.
ד"ר ארז גרטי, ראש תחום תקשורת המדע ממכון דוידסון לחינוך מדעי