הביטו לרגע בגבו של הסמארטפון שלכם. סביר להניח שתראו שם את המבזק, לעיתים תמצאו שם חיישן לטביעת אצבע, ובוודאי תמצאו שם לפחות עדשת מצלמה אחת. אם המכשיר שלכם בן פחות משנה, ישנם סיכויים גבוהים שתמצאו שם לפחות 2 עדשות אם לא 3. בסמארטפונים בשנה הבאה תמצאו אפילו 4.
כשהסמארטפון ניסה להחליף את המצלמה
אם ניזכר במכשירים שליוו אותנו לפני לא-הרבה שנים, נזכור לרוב את איכות התמונות המוגבלת שהיתה מסוגלת לייצר המצלמה הבודדת שהוטמעה במכשיר הסלולרי. לכולם אז היה ברור שהמצלמה היא גימיק נחמד, אך כדי לתעד אירועים חשובים צריך לשלוף את המצלמה הדיגיטלית מן התיק הייעודי שלה.
למצלמות כיס דיגיטליות גדולות יותר היה יתרון. בכל זאת, לא קל לדחוף עדשה מגושמת ואיכותית למכשיר כה קטן, כמו גם הקושי לשלוט במפתח הצמצם ולהטמיע את מנגנון ייצוב התמונה.
אך עולם הטכנולוגיה לא צריך איכות תמונה גבוהה כדי לשחרר גימיקים לשוק וכבר ב-2011 ראינו את המכשירים הראשונים בעלי זוג מצלמות מאחור. LG השיקו אז את Optimus 3D ו-HTC עשו זאת עם ה-Evo 3D, במטרה לייצר תמונות תלת מימד המשדרות תחושת עומק.
ב-2014 היתה זו HTC שלימדה את בעלי הסמארטפונים מהו אפקט ה"בוקה", זה שמאפשר לצלם אובייקט ולטשטש את הרקע מאחוריו. היא עשתה זו באמצעות זוג מצלמות, כשתפקיד המצלמה המשנית הוא לקלוט את פרטי העומק שבתמונה ולשלבם עם התמונה המצולמת דרך המצלמה הראשית.
עדשות שונות לשימושים שונים
הטכנולוגיה המשיכה להתפתח וכך גם השתפרה איכות התמונות. וכשהתמונות איכותיות, נרצה ללכוד יותר מצולמים בתמונה - מה שגרם לחברת LG לשלב מצלמה כפולה עוד ב-G5 שהושק ב-2016. מצלמה אחת היתה סטנדרטית בהשוואה למכשירי הדגל באותה התקופה, ואילו המצלמה השניה היתה רחבת זווית ואפשרה ללכוד יותר מצולמים באותה התמונה. LG המשיכה עם הטרנד הזה במרבית מכשירי הדגל שלה עד היום, לצד שיפורים אחרים שהוסיפה בתחום הצילום.
(צילומים: אלעד בלבושטיין)
בדומה לשימוש בעדשות רחבות, כך היה גם בשימוש בעדשות טלפוטו. בזכות המבנה הייחודי שלהן, ניתן לצלם עצמים רחוקים ולקבל תוצאות מיקוד טובות מבלי להשתמש בעדשה ארוכה שתבלוט מהטלפון. יצרנים שונים הטמיעו עדשות כאלה במערך הצילום שלהן, מה שאיפשר לצלם באמצעותן תמונות עם זום אופטי, מבלי לאבד מאיכות התמונה, כפי שקורה בזום דיגיטלי המבוסס על עיבוד תוכנתי. כך הוא מערך הצילום של ה-iPhone 7 Plus שהוצג ב-2016 ושל מכשירים רבים אחרים שהוצגו מאז.
(צילום: יוסי כהן)
בינה מלאכותית
עם התפתחותו של כוח העיבוד החזק המצוי בטלפונים החכמים בשנים האחרונות, נעשה שילוב בין עדשות צילום שונות כדי לקבל את תוצאת הצילום הטובה ביותר. כך, למשל, עשתה חברת וואווי כשהכריזה ב-2016 על דגם ה-P9.
מערך הצילום במכשיר משלב בין מצלמה צבעונית למצלמה חד-גוונית. השילוב בין 2 המצלמות, לטענת החברה, מייצר תמונה חדה ומדוייקת יותר. כך המשיכה החברה לעשות גם בדגמים מאוחרים יותר, שעם הזמן אפשרו לייצר תמונות עם אפקטי עומק שונים.
כמו כן, יכולות הבינה המלאכותית שמוטמעות במכשירים החדשים מאפשרות למכשיר לזהות את האובייקט המצולם, יחד עם תנאי הצילום, וכך לשנות אוטומטית את הגדרות הצילום בכדי להוציא תוצאה מיטבית.
השילוב הזה בין אלגוריתם חכם ועדשות צילום שונות המרכיבות את מערך הצילום - הוביל מגוון אפשרויות צילום שמסמנות שלב נוסף בהתפתחות הצילום הסלולרי.
(צילום: שי לוי)
המכשירים האחרונים
המגמות השולטות היום במכשירים מרובי העדשות הן שימוש בעדשות רחבות כדי לקלוט יותר מצולמים בתמונה, שימוש בעדשות טלפוטו כדי להשיג זום אופטי שלא יפגע באיכות התמונה וכן שילוב בין העדשות בכדי לזהות טוב יותר את הפריטים בתמונה, להעניק לה עומק וכתוצאה מכך גם להחיל עליה את אפקט ה"בוקה" הפופולרי.
ב-P20 Pro של וואווי, שהושק בחודש מארס האחרון, יש 3 עדשות אחוריות. המצלמה הראשית, עם חיישן ברזולוציה של 40 מגה פיקסל, לוכדת את הצבעים, מצלמה נוספת בעלת חיישן של 20 מגה פיקסל היא מצלמה מונוכרומטית ששילובה יחד עם מצלמה הראשית מסייע ללכוד את פרטי התמונה ומצלמה נוספת של 8 מגה פיקסל מיועדת עבור צילומים בהם נדרש זום אופטי עם מוקד ארוך. ממש לאחרונה הכריזה החברה על ה-Mate 20 Pro שכולל מערך צילום דומה, אך הפעם עם אפשרות לביצוע צילומי תקריב לאובייקטים קרובים במיוחד.
בתחילת החודש הכריזה LG על V40. זה כולל 3 מצלמות אחוריות: חיישן ראשי ברזולוציה של 12 מגה פיקסל, חיישן 16 מגה פיקסל בעל עדשה רחבה וחיישן נוסף, גם הוא ברזולוציה של 12 פגה פיקסל, עם עדשת טלפוטו עבור הזום האופטי. בחזית המכשיר זוג מצלמות סלפי, כשאחת מהן בעלת זווית צילום רחבה, כך שמעכשיו כל החברים יכנסו לתמונת סלפי אחת.
סמסונג הציגה לאחרונה שני דגמים מרובי מצלמות: Galaxy A7 כולל 3 מצלמות אחוריות כשהחיישן הראשי מצלם ברזולוציה של 24 מגה פיקסל, חיישן נוסף של 5 מגה פיקסל מסייע לביצוע צילומי עומק וחיישן של 8 מגה פיקסל בעל זוית רחבה. ל-Galaxy A9 יש 4 מצלמות אחוריות. 3 מהן דומות לאלה הקיימות ב-A7, וכאן מצטרפת עדשת טלפוטו נוספת ברזולוציה של 10 מגה פיקסל המסייעת לבצע זום אופטי איכותי.
כמה עוד עדשות יהיו?
פייסבוק אפשרה לאחרונה לבעלי כמה מדגמי האייפון להעלות תמונות עם אפקט תלת-מימד. יצירת התמונות האלה מתאפשרת בזכות שילוב עומקי השדה השונים של 2 המצלמות האחוריות במכשיר. בדומה לתכונה החדשה שהציגה פייסבוק, אנו עשויים למצוא עוד תכונות מסקרנות ברשתות חברתיות מתחרות, באפליקציות, במשחקים ועוד.
לא מספיק עדשות בשבילכם? במצלמה של חברת Light (שאפשר לראות בווידאו) יש 16 עדשות שונות. היא מנסה לספק תחליף כיס למצלמות ה-DSLR המגושמות, באמצעות צילום במקביל בכמה עדשות, הדבקת התמונות וחיתוך החלקים הטובים מכל אחת (אם ננסה לפשט את זה). יתכן ונראה בקרוב את גרסת הסמארטפון מבית Light שתכלול תשע עדשות אחוריות.