אלפי סמארטפונים נגנבים בישראל מדי שנה על פי המשטרה, וכנראה עשרות אלפים נגנבים בפועל והקורבנות לא טורחים להגיש תלונה כי אין סיכוי שימצאו אותם. המכשירים הנגנבים ביותר הם גם הפופולרים ביותר בישראל - סמסמונג גלקסי ואייפון של אפל, על שלל הדגמים שלהם. מה קורה לכל השלל הזה?
מי שנגנב לו הסמארטפון וחיפש לחסוך כמה שקלים במכשיר החדש בטח פונה לחפש סמארטפון יד שניה, ואז יש סיכוי שהוא ימצא את אותו סמארטפון שזה עתה נגנב ממנו. רבים מהסמארטפונים שנגנבים לא נמכרים בסמטאות חשוכות או בסתר, אלא באופן גלוי לאור יום באתרי מכירות יד שניה לגטימיים באינטרנט, או בקבוצות מכירה בפייסבוק.
שוחחנו עם אדם שמוכר אייפון שעליו כתב במודעה כי הוא "נעול לאייקלאוד", כלומר אי אפשר לפתוח אותו או להשתמש בו בכלל ולכן מחירו ממש נמוך - 300 שקלים. "אם את לא יודעת מה זה אומר, אל תיכנסי לזה", אמר לנו המוכר. בחלק מהמודעות מצויין שהסמארטפונים נמכרים לחלפים בלבד, מאחר שהם נעולים. במודעה אחרת נכתב על אייפון כי "יש דרכים לפתוח אותו".
אם המכשיר נעול אפשרות אחת היא שהמוכר שכח את הסיסמה, או קנה אותו מרדם ששכח את הסיסמה, אך אפשרות אחרת הוא שמדובר במכשיר שנמצא או נגנב ושייך למישהו אחר שנעל אותו. כך או כך, קשה עד בלתי אפשרי לפרוץ מכשיר שננעל על ידי בעליו.
איך מוצאים סמארטפון גנוב? אם הוא במקרה נדלק ומתחבר לאינטרנט אחרי האובדן אפשר למצוא אייפון מכאן, ולמצוא אנדרואיד מכאן על ידי הקשת הסיסמה שלכם.
אתר יד 2 מסר בתגובה: "אתר יד2 הוא לוח חינמי אשר בכל יום מתפרסמות בו כ-10,000 מודעות חדשות למכירה וקניות מוצרים. קטגורית הסלולר בלוח היא המבוקשת ביותר. לצד כל מודעה צירפנו מדריך מלא לרכישת סלולר הכולל בין היתר גם הסבר למה חשוב לשים לב ואיך להימנע מהונאות. באתר שמעודד צרכנות נבונה ולפני ביצוע עסקה, אנו ממליצים בנוסף לבצע בדיקה מקיפה אודות זהות המוכר והמוצר".
המשטרה מסרה בתגובה: "בשנים האחרונות ממקדת משטרת ישראל אכיפה במישור המודיעיני והמבצעי בתחום גניבות הטלפונים הניידים ומשקיעה מאמצים הן בחשיפת העבריין והן באיתור הטלפון שנגנב ולראיה: במהלך 2016 לבדה, משטרת ישראל השיבה טלפונים לבעליהם בלמעלה מ-700 תיקי חקירה שבהם גניבת הטלפון הייתה העבירה המרכזית, ועוד רבים במסגרת חקירות אחרות.
"נציין כי אין בפרטים שמופיעים בפניה כדי להעיד באופן מובהק על כך שמדובר במכשירים גנובים ואולם ככל שמגיע לידיעת המשטרה מידע או תלונה המבבסים חשד לכך שנעשה שימוש פסול ברשתות החברתיות ובאתרי המכירות השונים כדי למכור סחורה גנובה, הנושא נבחן ומטופל בהתאם".