האם מס קנייה אמריקאי חדש עומד לשנות את המסחר דרך הרשת? בימים אלה מספר חברי סנט בארה"ב מנסים להעביר חוק אשר יקבע מס נוסף על רכישות ממוכרים פרטיים ברשת. החוק, שגם זוכה לתמיכתו של הנשיא אובמה, צפוי לעלות לדיון בסנט השבוע ולעבור.
בחוק המדובר תומכות רשתות ענק כמו וולמרט וטרגט וגם חברת המסחר האלקטרוני אמזון, תומכת בהצעת החוק החדשה, זאת במטרה להסדיר את ענייני המס שלה. לעומת זאת, אתרים כמו איביי ואטסי יוצאים למאבק בחוק החדש שלטענתם יביא לפשיטת רגל של חנויות הרשת הקטנות ויחזק את הרשתות הגדולות.
גדולים מול קטנים
בימים אלה מתנהל קרב גדול בין חברות הלובי בארצות הברית על החוק הזה. באיביי הגדילו לעשות ושלחו לקהל לקוחותיהם מכתב אותו כתב מנכ"ל החברה ובו מוסבר כיצד המס החדש יכול להבריח מוכרים וקונים כאחד. "שילחו מכתב לקונגרס והתנגדו לחוק החדש", נכתב בו בין היתר.
רו"ח רועיאל שונברון, מנכ"ל רועיאל שונברון ושות', מסביר את ההיגיון מאחורי החוק. לדבריו בארצות הברית חל בחלק מהמדינות מס מכירות אותו גובות חנויות מהקונים ומעבירות לרשויות. בניו יורק לדוגמא מדובר על מס בשעור של כ- 8%. למעשה זהו מס שמטופל כסוג נוסף של מע"מ. החוק הזה קדם לעידן האינטרנט ולכן לא חל על מכירות ברשת. הצעת החוק המדוברת מבקשת להחיל את המס גם על מכירות ברשת וגם על מכירות בין מדינות בארה"ב (כאשר לקוח קונה מוצר ממדינה אחרת בתוך ארה"ב, רכישה שלא מחויבת כיום במס זה).
הישראלים ישלמו יותר על קניות ברשת?
"על פניו, הצעת החוק אינה אמורה להשפיע על ישראל. בין אם מדובר במכירות ברשת של גופים ישראליים לאמריקאים, ובין אם מדובר ברכישה ברשת של ישראלים ממוכרים בארה"ב", מסביר עו"ד משה (מוש) גבע, יועץ ומלווה מקצועי ומשפטי בתחום המסים ומייעץ במתחם פרקליטיIL. הוא ממשיך: "זאת כיוון שעדיין לא קיים מנגנון שנותן סמכות לרשויות בארה"ב לגבות מס מזרים במדינות אחרות".
אך מסייג: "יחד עם זה יש כאן גם חשש לעתיד- ישראל היא אחת המדינות שעוקבת בתשומת לב רבה אחר שינויים בחקיקת המסים בארה"ב ולא מן הנמנע שחקיקת חוקים מעין אלה תיתן רעיונות לפקידי האוצר להציע שינויים גם בישראל בקשר להטלת מכסים ו/או מע"מ על עסקאות עם חו"ל".
"מדובר בהצעת חוק שמעוררת שאלות והתנגדויות ולכן לא ברור מתי תעבור ומה יהיה נוסחה הסופי", מוסיף רו"ח מיטצ'ל ג'י אייכן, שותף ונציג בישראל של פירמת רואי החשבון האמריקאית פרלסון ווינר. "ההצעה מעוררת דאגה אצל חברי סנט כיוון שהיא תוביל להתייקרות הרכישות ברשת בתוך ארה"ב ויכולה להביא להגדלת העסקאות עם חברות זרות שעל הרכישות מהן לא יחול המס האמור. שינוי מהותי נוסף שמביאה הצעת החוק הוא שהמס ייגבה במדינה אחת עבור אחרת בתוך ארה"ב. לדוגמא: אם עד היום היה המס מוטל בניו-יורק על עסקה בין מוכר וקונה תושבי מדינה זו, הצעת החוק מבקשת לקבוע כי אם מוכר מניו-יורק מבצע מכירה ללקוח באינדיאנה הוא צריך לגבות מהקונה את שעור המס שחל באינדיאנה, להעביר את המס שגבה לרשויות בניו-יורק והרשויות בניו-יורק אמורות להעביר את המס לאינדיאנה. זה מסובך ומשנה סדרי בראשית בהתנהלות ובחופש שיש למדינות בתוך ארה"ב. לכן, יש הטוענים שאם החוק יעבור בכל זאת, לא מן הנמנע שיוגש ערעור לביהמ"ש העליון בארה"ב בטענה שהחוק סותר את החוקה האמריקאית".
*עו"ד משה (מוש) גבע, מתמחה בדיני מיסים ומייעץ במתחם המשפטי פרקליטיIL
זקוקים לייעוץ משפטי? היכנסו עכשיו והתייעצו עם עורך דין