אתם מכירים את התופעות המרגיזות הללו באירועי תרבות: שילמתם מאות או אפילו אלפי שקלים כדי להיות הכי קרובים שאפשר לאומן האהוב עליכם, רק כדי שמישהו לפניכם יניף את הטלפון הסלולרי שלו באוויר כדי לצלם באיכות גרועה למדי את המופע, במקום לצפות בו. או שלפתע, באמצע אולם הקולנוע או התיאטרון, כל מי שיושב לידכם או מלפניכם מחליט שזה הזמן לבדוק אם יש לו הודעות וואטסאפ חדשות, או אפילו לענות לשיחות. השבוע כריס רוק יופיע בישראל בפעם הראשונה. זהו אירוע מרגש למעריצי הסטנדאפיסט והשחקן המוכר, אבל במסגרת המופע יתרחש אירוע כמעט היסטורי בישראל: לאור בקשתו האישית של כריס רוק, באי המופע לא יוכלו להשתמש במכשיר הסלולרי שלהם במהלך המופע, מכיוון שהוא יופקד בתוך נרתיק נעול שייפתח רק בסיום ההופעה.
יש פתרון גם אם ממש חייבים לדבר בסלולרי
בדרך כלל, בכניסה למופע עוברים המשתתפים בידוק בטחוני ומשם יכולים להמשיך לעמדות הסדרנים כדי להכנס לאולם ולצפות במופע. אך במופע שיתקיים בשבוע הבא, לאחר הבידוק הבטחוני, באי המופע יפגשו דיילות ואנשי צוות שיוודאו שהמכשירים הסלולריים שלהם מושתקים או מכובים, ולאחר מכן יכניסו אותם לנרתיק נעול, אשר יכול להפתח אך ורק על ידי צוות הדיילות. רק לאחר הכנסת המכשיר לנרתיק הייעודי, תותר כניסתם לאולם.
המיזם בו משתמשת הפקת האירוע נקרא "יונדר" (Yondr). זהו מעין נרתיק רך, אשר מכיל את הסמארטפון או השעון החכם של המשתמש, ובראשו יש מנעול שמזכיר למדי את תופסני הבטיחות של חנויות בגדים. ברגע שהדיילת שמה את הסמארטפון בנרתיק, המכשיר ננעל בתוכו ונשאר בחזקת המשתמש. כלומר המשתמש לא צריך להפקיד את הסמארטפון בשום עמדה, ויכול להשאר אותו אצלו בתיק - אך ללא כל יכולת גישה לשימוש בסמארטפון עצמו. בסיום המופע ימתינו דיילות ונציגים אשר ישחררו את נעילת הנרתיק מחוץ לאולם, יוציאו את המכשיר ויחזירו אותו למשתמשים. לדברי החברה, התהליך אמור לארוך רק מספר שניות בודדות לכל לקוח.
אתם ודאי תוהים מה קורה אם במשך מופע של שעה אתם נקלעים למצב בו אתם לא מסוגלים שלא להשתמש במכשיר הסלולרי. במקרה בו הבייביסיטר מתקשרת, חייבים לבדוק אם הילדים הרסו את הבית, המכשיר לפתע מצלצל או שפשוט עולה צורך להשתמש במכשיר הסלולרי - המשתמש צריך לצאת פיזית מהאולם והמופע, הדיילות ישחררו את המכשיר מהנעילה, והוא יוכל לעשות במכשיר כרצונו. אם ירצה לחזור למופע - יצטרך כמובן להחזיר את המכשיר לנרתיק, לנעול אותו, ורק לאחר מכן לחזור למופע. כל שאר באי המופע יוכלו ליהנות מההופעה ללא הפרעות, ואולי גם ללא הצורך הכפייתי לבדוק את המכשיר הסלולרי באמצע הופעה.
מי שינסה להבריח את הסלולרי שלו לתוך האולם שלא בתוך הנרתיק, וינסה להשתמש בו או ייתפס עימו, יסולק מהאולם על ידי צוות האבטחה, ולא יוכל לחזור למופע או לבקש זיכוי כספי. מעניין יהיה לראות איך הקהל הישראלי יגיב לניתוק בכפייה הזה: האם יראה אותו כרענון מבורך, או כהתערבות בחופש הבחירה שלו?
הפתרון של יונדר הוא בעצם אבולוציה טבעית של שקופיות ה"נא לכבות טלפונים" (שאנשים מסרבים להקשיב להן) והבקשות החוזרות ונשנות מצד הפקות האירועים. הנרתיק, אגב, לא חוסם קליטה סלולרית, כך שמשתמשים יוכלו להרגיש או לשמוע את רטט המכשיר, ובמידה ובדרך כלשהי המכשיר אכן יצלצל, הוא כמובן לא יוכל לחסום זאת. ב"סברס" מסבירים כי האתגר בשימוש ביונדר נובע כתוצאה מהצורך בכוח אדם שיכניס ויוציא את המכשירים מהנרתיקים, המלווה לצורך ברכישה או השכרה של הנרתיקים עצמם.
אמנים כבר התבטאו בעבר נגד שימוש בסלולרי בהופעות
המהלך השנוי במחלוקת הזה נובע מכמה סיבות: בניגוד להופעות מוזיקה, בהן יש איסור עקרוני על צילום, אך הוא לא מזיק בהכרח למכירות המופעים הבאים, צילום והדלפה של הופעות סטנדאפ עשוי לפגוע ברצון של קהל פוטנציאלי ברחבי העולם לרכוש כרטיסים למופעים הבאים (כיוון שהם כבר שמעו את הבדיחות שאמורות להפתיע אותם). הדלפה של ההופעה של כריס רוק, למשל, עלולה לפגוע ביכולת שלו למכור את המופע כ"ספיישל" לנטפליקס כפי שעשה בעבר, או לפגוע בנתוני הצפייה של הספיישל. נכון לעכשיו ישנו דף בנטפליקס שמעיד כי מופע סטנדאפ של כריס רוק יעלה במהלך 2018, וסביר להניח כי מדובר במופע המבוסס על החומרים שיבצע רוק בישראל. בעבר תועדו (דרך מכשיר סלולרי כמובן) התבטאויות של אומני ענק כמו אדל, קולדפליי וריהאנה שנזפו בקהל שהעדיף לצלם אותם דרך עדשת מצלמת הסמארטפון מאשר ליהנות מהמופע עצמו.
שנית, איסור הפעלת הסלולרים נובע מהרצון למנוע הסחות דעת של האמן המופיע. לא מעט אמנים השמיעו בעבר את דעתם וסלידתם מצילום באמצעות סלולרים במהלך הופעות, וטענו כי הצלצולים, הפלאשים ופעולות הצילום של הקהל עלולים להסיח את דעתם ולפגוע בביצועים שלהם. מלבד הסחת הדעת של האמן, ישנה כמובן גם הסחת הדעת של הקהל, שבמקום ליהנות מהמופע נאלץ לסבול צלצולים, הודעות, פלאשים ואורות אקראיים שפוגמים בהנאתו.
חלל סטרילי ונקי לשעה של מופע
בחברת ההפקה "סברס הפקות", המביאה את כריס רוק לארץ, מאמצים את היוזמה בשמחה רבה: "אנחנו רוצים שאנשים יהנו מהמופע, ושהסחות הדעת שמציפות אותנו לא יהיו חלק מאירועי התרבות. זוהי קצת הפרדה שנועדה ליצור חלל סטרילי ונקי לסך הכל שעה של מופע. ואם אתה רוצה להתעסק במשהו אחר, אתה יכול לצאת ולהתעסק במשהו אחר, אבל אתה לא מושך את תשומת הלב של הסובבים אותך […] בגלל שאתה מתעסק עם המסך שלך ורק עונה לוואטסאפ. […] שנים על גבי שנים חיינו ככה, התקיימו הופעות גם לפני הסמארטפונים". כך לדברי טל דונר, סמנכ"לית שיווק ב"סברס". דונר מאמינה כי הקהל יהנה עוד יותר מהמופע בזכות הניתוק.
הקומיקאי דייב שאפל חבר ליונדר בעבר והיה מהראשונים להשתמש במיזם שלהם בהופעות שלו. בראיונות שונים הוא הסביר כי החליט על המהלך לאחר שהרגיש שבמקום לספר בדיחות לקהל שנמצא באולם, הוא מספר בדיחות למיליוני אנשים, וגם האנשים שבתוך האולם לא נמצאים בתוך הרגע. בנוסף הסביר כי "אלמנט ההפתעה חשוב לקומיקאי. אם הקהל מכיר את הבדיחות לפני שהתחלת את המופע - זה הורס את ההפתעה. אני מעדיף לספר להם את הבדיחות בעצמי".
במידה והמיזם החדשני יחסית בישראל יוכיח את יעילותו ומטרתו, ייתכן ונראה פתרונות נוספים צצים בשוק הישראלי, שעשויים למצוא את דרכם לאירועים אחרים בחיינו: בין אם בקולנוע, הופעות של אומנים מקומיים, הצגות או אפילו בכיתות לימוד. כנראה שאם רוצים שהקהל יפסיק להשתמש בסלולרי שלו, צריך למנוע ממנו את הגישה אליו.
אנחנו עדיין תוהים מה יעשה הקהל שירצה להשתתף בבלדות בהופעות מוזיקה, אבל יתכן והם יצטרכו לחזור לאמצעים קדמוניים כמו מצית, מאשר להשתמש בפלאש של הסמארטפון.
הכתבה פורסמה במקור באתר Geektime
עוד ב-Geektime:
7 טיפים לצפייה מוצלחת יותר בנטפליקס
מנכ"ל אינטל מכר מניות אחרי שידע על הבאג