כתבה זו התפרסמה במקור באתר gadgetim.co.il
זה רק אנחנו, או שנוקיה פגעה בול במטרה עם ה-E61? כנראה שהאפשרות השנייה היא הרלוונטית. מדובר באחד המכשירים המתקדמים והמלהיבים ביותר של נוקיה: הוא מציע פתרון (כמעט) מושלם לאימייל בדרכים, מפרט חלומות לגיק הממוצע, ונוק-אאוט לכל הבלאקברי וואנביז - מחיר מנצח. מי צריך להתמודד עם העתיד הלא ברור של הבלאקברי בארץ, או מכשיר Windows Mobile עם תג מחיר מופרז, כשה-E61 המצויין זמין במחיר כל כך נמוך? ואנחנו לא מדברים רק על אנשי עסקים: עם מחיר כזה, אין כאן בלעדיות למגזר העסקי - גם סטודנטים וצעירים יכולים להנות ממכשיר הודעות מתקדם, לגלוש ולבדוק מיילים מהסלון או בקמפוס מבלי לקרוע את הארנק.
יתרונות
+ מקלדת נוחה
+ מסך QVGA ענק (2.8") המציג 16 מליון צבעים
+ קישוריות WiFi, בלוטות', IR, דור שלישי ויכולות נדידה מלאים (Quadband)
+ מערכת הפעלה פתוחה S60 החדשה עם דפדפן האינטרנט המתקדם
+ קליינט הודעות ויומן מחודשים, יכולת text to voice
+ חבילת תוכנות טובה מאוד (צפייה בקבצי אופיס, PDF, ZIP, flash וכו')
+ יכולת Push mail ושיחות VOIP
+ חיי סוללה טובים מאוד
+ מחיר אטרקטיבי
חסרונות
- עקומת לימוד לאפליקציות המפתח (פוש מייל, VOIP, WLAN)
- פונקציות מסוימות נפחות לאט (אנשי קשר, הודעות) מעבר איטי יחסית בין ההודעות
- אופציות מוגבלות לסינון וניהול הודעות
- דפדפן האינטרנט לא מנקה את המטמון אוטומטית (ובכך, גורם ל-reset כל מספר דפי אינטרנט)
- אין תזכורת חוזרת בשעון המעורר, רשמקול מקליט עד דקה בלבד
- מקשי ווליום ופאנל אחורי לא יציבים, חריץ מעל מגן המסך
- אוזניה מונופונית בערכה
מה בערכה
• סמארטפון Quadband\UMTS נוקיה E61
• מטען קלאסי של נוקיה
• סוללה נוקיה BP-6M (1100 mAh)
• דיבורית-אוזניה (מונו) של נוקיה HDS-5
• כרטיס זיכרון MiniSD בנפח 64 מגה
• כבל USB
• תוכנת PC SUITE בדיסק
• חוברות ועלונים לצרכן
במכשיר כל כך יקר ומתקדם, ציפיתי לראות לפחות אוזניית Bluetooth פשוטה. במקום זה קיבלתי דיבורית ישנה ומיושנת. חבל.
עיצוב וארגונומיה
ה-E61 הוא כנראה הסמארטפון הגדול ביותר בישראל: כ-7 ס"מ לרוחב וכ-11.5 ס"מ לאורך. זהו גודל בעייתי - לידיים קטנות המכשיר ירגיש מאסיבי, ולבעלי ידיים גדולות דווקא המקשים ירגישו קטנים מידי. עובי המכשיר (כ-14 מ"מ) מקל מאוד על התחושה של המכשיר ביד (בשתי ידיים?) – לדברי נוקיה: גדול זה נוח, ונוח זה טוב. למרות שבזמן שיחה המכשיר דווקא נוח, אבל עדיין שוררת התחושה שמדיח כלים צמוד לכם לאוזן. האוזניה המצורפת בערכה לא שווה אזכור, מקורה אי שם בסוף שנות ה-90. אין ממש דרך לעקוף את זה מלבד לרכוש אוזניה אלחוטית כלשהי, אפילו מהזולות יותר – תוספת בלתי נמנעת למחירו של ה-E61.
המקשים עשויים היטב: גדולים, מרובעים, מוארים וממוקמים בזווית נכונה. למרות שהם קצת קשים ללחיצה וקרובים מדי, עדיין מדובר במקשים הנוחים ביותר שהתנסינו בהם בתחום התקשורתנים. מקשי הבחירה גדולים מאוד ובולטים בצורה בלתי רגילה, אך הם קשים אף יותר ממקשי המקלדת (כנראה בכדי לא לאפשר ללחיצות אקראיות להתרחש כאשר המכשיר בתיק). הג'ויסטיק (חמש כיווני) קטן ובולט. הוא קצת קטן לטעמנו, אבל קשה לטעות איתו והוא מתפקד מעולה.
מבנה המקלדת לא מושלם אמנם (ובוודאי שלא נורא כמו ב-הנוקיה 9300): האות "ף" לא נמצאית במקומה ותצטרכו להתרגל לקונפיגורציית הקיצורים של המכשיר שדורשת שימוש בשתי ידיים. בשביל להקליד הודעות כנראה תהיו חייבים להשתמש בשתי ידיים, ולהוריד את ראשכם אל המסך בשביל לוודא שאתם לא טועים. אבל ברגע שמתרגלים – ההקלדה פשוט טסה (מעולה לטקסטרים).
-
מקשי הווליום זזים במקומם ובולטים יותר ממקש ה-voice (לרשמול ולפקודות קוליות) השוכן תחתם. קרה לנו לא פעם שלחצנו בטעות על מקש ה-voice והתחלנו להקליט. מעל המקשים קיים הרמקול הגדול של המכשיר. הוא באמת חזק ואיכות הסאונד (בעיקר בזמן שיחה) הוא מעולה. נוקיה מתעקשת להדגיש שבמכשירי ה-enterprise שלה (סדרת E) איכות הקול היא הגבוהה ביותר. דווקא בבדיקה שלנו נתקלנו בבעיתיות ברמת השמע של המכשיר – למרות שסביר שתשארו ברמה 5-6 בעוצמת השמע, ככל שמגבירים אותה לא שומעים יותר טוב, אלא יותר חזק. ברמות הגבוהות יותר קל להבחין בצרימה קלה.
אפילו בסטנדרטים של 2007, המסך הוא אחד המסכים הטובים ביותר שראינו: עם 16 מיליון צבעים ע"ג רזולוצית QVGA בגודל פיזי של 2.8", תענוג רק להביט בו. המסך ממוקם לרוחב, בכדי להקל על קריאת טקסטים, מיילים וגלישה. הפונטים של ההודעות והדפדפן גדולים וברורים (ובחלק מהמקרים, ניתנים להגדלה נוספת), אבל רק במצב ההמתנה הפעיל הפונט קטן. מנוקיה נמסר שהגדלת הפונטים במצב ההמתנה הפעיל ניתנת במערכת סימביאן 9.3 (נוקיה N95, נוקיה N75) – אבל לא במכשירים קודמים (וגם לא בתור עדכון גרסה), מאחר והטמעת הפונקציה בעייתית כאשר היא מושרשת אל בסיס התוכנה.
בעיה נוספת שמצאנו באזור המסך הוא החריץ בין חלקו העליון של המסך לפאנל (ראו תמ'), מדובר ביותר ממ"מ של אבק פוטנציאלי. המסך אמנם מוגן בוואקום ע"י פיסת גומי למניעת אבק, אך זה רק עניין של זמן עד שהאבק והגרגרים ימצאו את דרכם אל פני המסך, כפי שקרה במכשירים קודמים (N70, 6680). אגב, אחרי כשבוע של שימוש, לא יכלנו שלא לשים לב כבר לשחיקה קלה של הפלסטיק המגן על המסך. אנחנו ממליצים לרכוש נרתיק למכשיר.
מעל המסך ממוקם מקש ההפעלה\פרופילים וחיישן התאורה של המכשיר. אפשר לתת למכשיר "לשחק" עם התאורה בכדי לשמור על חיי סוללה, אבל לא התאפקנו והעלינו אותו למקסימום (פשוט מרהיב). החלק הכי טוב הוא שגם עם התאורה במקסימום, המכשיר עדיין הצליח להפיק חיי סוללה מרשימים.
מאחור, ה-E61 ריק לחלוטין. אין מצלמה (בעולם העסקים לרוב מתייחסים למצלמות כאל סיכונים בטחוניים), למרות שנוקיה אמרה שבכוונתה לייצר מכשירי עסקים עתידיים בגרסאות עם ובלי מצלמות ו\או דור שלישי. הפאנל האחורי הגדול קצת "רוקד" במקומו, אבל סביר להניח שמדובר ביחידה הספציפית שקיבלנו. מתחת לפאנל ממוקם חריץ ההרחבה. לא נוכל לקרוא לקונפיגורציה הזו 'hot-swap', אבל סביר להניח שלא תחליפו יותר מידי כרטיסים עם המכשיר. צידו התחתון של המכשיר כולל את קישורית ה-IR וחיבור ה-Pop-Port שזמנו יחסית קצוב: נוקיה לאט לאט מחליפה אותו בחיבורי ה-mini-USB הסטנדרטיים יותר.
ממשק משתמש
ה-E61 מריץ את מערכת ההפעלה "סימביאן" בגרסה 9.1, בממשק S60 המוכר ממרבית הסמארטפונים של החברה. המערכת מלוטשת ומהירה הרבה יותר מהסמארטפונים הקודמים (במקרים מסויימים מהירה אף יותר מהנוקיה N73 המעולה), ולרוב עושה שימוש יעיל במסך הענקי. קשה לחזור למכשירים 'טיפשים' ברגע שהתרגלתם לממשק והאפשרויות של סמארטפון כמו ה-E61.
תוכלו לקרוא הכל על הממשק ויכולותיו בסיקור שלנו על הנוקיה N73, רק שימו לב למספר הבדלים: ה-E61 לא מכיל את הגלריה החדשה (או מצלמה, אם כבר אנחנו בנושא), וחבל, היא הייתה נראית מעולה על המסך. נוקיה השיקה גלריה מתקדמת יותר למכשירים הבסיסיים עם יותר אופציות (ראו לינק בתחתית הכתבה);
כמו כן, ה-E61 כולל גרסאות חדשות להצגת קבצי אופיס (ובנוסף גם אפשרות להתקנת QuickOffice בגרסת נסיון), יומן וקליינט הודעות ומייל יותר מתקדם, עוד זיכרון פנימי וכמובן, עוד מספר אפשרויות בנוגע ל-WiFi ולשיחות אינטרנט.
פונקציות ויישומים
הדואר האלקטרוני הוא אחד מתכונות הדגל של ה-E61 – ובצדק. אמנם הוא לא מגיע לרמה של ה-Windows Mobile מבחינת ניהול זמן ומידע בדואר אלקטרוני, אך סה"כ הוא מהווה פתרון מצויין לקבלת דואר אלקטרוני ושליחת תשובות והודעות קצרות.
אחד הפיצ'רים המלהיבים בהקשר הזה הוא פתיחת קבצים מצורפים – ה-E61 פשוט עושה את זה טוב. ניתן לפתוח קבצי אופיס ב-quickoffice המובנה (בגרסת ניסיון מוגבלת, אמנם) או ביישומים המובנים במכשיר – בעוד שאלה האחרונים בעייתיים קצת עם כיווניות העברית, הקוויקאופיס מציג את הקבצים בצורה יוצאת מהכלל. אפילו מצגות מסובות, קבצי PDF כבדים ומסמכי Word עתירי עיצוב – כולם רצים ללא דופי על ה-E61.
דפדפן האינטרנט המצויין המובנה, עם פונקציית ה-minimap המוכרת מה-N73 (והמסך של ה-E61 רק הופך את החוויה לאמיתית יותר) מתברר כבעייתי במעט מפאת באג אחד קטן – צריך לנקות מפעם לפעם את הקבצים הזמניים, אחרת המכשיר פשוט קורס. ולא, המכשיר לא מסוגל לנקות אותם לבד (כך, לפחות, ביחידה שהגיעה למערכת).
קליטת ה-Wi-Fi מצויינת, אך מסובך מדי להגיע לתפריט בחירת ה-Hot Spots. נוקיה מסדרת את העניין עם מספר יישומים חיצוניים לבדיקת Hot Spots מקומיים – כשהטוב שבהם הוא זה של ה-N80 Internet Edition, שניתן להוריד מהלינק בתחתית הכתבה.
קישוריות
אחת מנקודות המפתח של כל מכשיר עסקי הוא היכולת להתחבר למגוון רחב של סטנדרטיים עסקיים, ובמספר דרכים. ה-E61 כולל באמת הכל: בלוטות' (ללא פרופיל A2DP); קישורית אינטרנט אלחוטי WiFi 802.11b\g עם תמיכה בפרוטוקול SIP המאפשר שיחות אינטרנט באופן מובנה (skype עדיין לא נתמך); גלישה מהירה ע"ג הדור השלישי או GPRS במקרה ואין לכם קליטה; וכמובן, IR אם באמת, אבל באמת, נגמרו לכם כל האופציות. כשלוקחים בחשבון שהמכשיר הוא Quadband (תומך בארבעת תדרי GSM, כולל 850 לאמריקה), זה המכשיר בין המחוברים ביותר בעולם, ובמחיר שלו – מדובר במציאה.
אפשר לחבר את המכשיר למחשב בעזרת כבל ה-USB המצורף (USB 2.0) ולתפקד ככונן USB נייד (אין צורך בהתקנת דרייברים ראשוניים), כמודם ישיר למחשב או בחיבור ל-PC Suite הנפלאה של נוקיה. ניתן לחבר את ה-E61 למגוון רחב של תצורות מיילים, ביניהם Blackberry ו-Microsoft Exchange. ניתן לחבר את הקליינט למיילים בפרוטוקולי POP, SMTP (כמו למשל, Gmail) וגם להגדיר דרך איזו קישורית הוא יתחבר בשביל למשוך את המיילים. אפשר לקחת את זה צעד אחד קדימה, ולברור באפשרות אחזור אוטומטית מהרשת הביתית בכל פעם שמתקרבים אליה, האפשרויות מאוד גמישות.
סוללה
אולי אחד הדברים הכי מפתיעים ב-E61 הוא הסוללה החזקה שלו (1500 mAh). השעות המוכרזות הן אמנם בגדר פנטזיה, אך הוא עדיין מצליח להרשים עם חיי סוללה טובים מאוד, ובמיוחד למכשיר עם כ"כ הרבה "אוכלי אנרגיה" (WiFi, מסך גדול ודור שלישי).
רשת שנבדקה שעות דיבור
(בפועל \ הוכרזו) ימי המתנה
(בפועל \ הוכרזו) שימושים אחרים
GSM 3 שעות \ 4.3-9.5 4 ימים \ 13-17 גלישה דרך WiFi (כשעה וחצי), 45 הודעות
WCDMA 1 שעה \ 2.2-5 3 ימים \ 13-19 מספר הודעות, שיחות וידאו, 20 דקות גלישה דרך WiFi
מחיר והצעות אחרות
בישראל קיבלנו פינוק מיוחד יחסית לשאר אירופה – בעוד שבמדינות אחרות משווק ה-E62 (גרסה נטולת WiFi ודור שלישי) במחיר זול יותר, אנחנו קיבלנו את הגרסה המתקדמת במחיר האטרקטיבי. זה חשבון פשוט: מבחינת מחיר לתמורה, ה-E61 הוא ללא ספק התקשורתן המשתלם בארץ. חסרון המצלמה יעיק לאנשים מסוימים (בעיקר לצעירים יותר) והמוטורולה Q של פלאפון ינסה להתחרות ב-E61 (ברמת מחיר דומה) תוך השמת דגש על היכולות הללו. שימו לב שניתן להוסיף יכולת WiFi למוטו Q עם כרטיס SDIO ייעודי (ויקר).
דגם וחברה נוקיה E61
מוטורולה Q
(סיקור)
פונקציות עיקריות מונובלוק נודד (Quadband) עם מקלדת מלאה. עובי 14 מ"מ. מסך QVGA 2.8", מציג 16 מליון צבעים
מערכת הפעלה פתוחה סימביאן S60, 70 מגה זיכרון פנימי + 64 מגה בכרטיס מצורף בערכה
חבילת תוכנות מובנית: Quickoffice, PDF, יישומים לתצוגת קבצי אופיס, דפדפן האינטרנט "מיני-מאפ", נגן RealPlayer, Flash, נגן מוסיקה, קבצי ZIP,
קישוריות WiFi, דור שלישי (WCDMA), BT, IR, USB מונובלוק עם מקלדת מלאה. עובי 11.5 מ"מ. מסך QVGA 2.4", מציג 65 אלף צבעים
מערכת הפעלה פתוחה Windows Mobile 5, 64 מגה זיכרון פנימי + 128 מגה בכרטיס miniSD בערכה, מצלמת 1.3 מגהפיקסל
חבילת תוכנות מובנית: Media Player, יישומי pocket office, pocket MSN (מסנג'ר, הוטמייל, וכו')
קישוריות דור שלישי (EV-DO), BT, IR, USB
חסרונות אין מצלמה; אין אופציית SDIO במכשירי סימביאן, כרטיס זיכרון קטן יותר בערכה אין WiFi באופן מובנה, מסך קטן יותר המציג פחות צבעים
מחיר כ-2,400 ₪ (אורנג', סלקום), לא כולל קו ותשלומים נלווים כ-2,400 ₪ (משוער, פלאפון), לא כולל קו ותשלומים נלווים
לסיכום
ה-E61 הוא כלי מעולה להצגה וכתיבה של הודעות מכל הסוגים. הגלישה באינטרנט היא נהדרת, יכולות מולטימדיה לא רעות ואפשרות לפתיחת מסמכים בעשרות פורמטים. לאנשי עסקים אין מה לחפש במכשירי עסקים אחרים בארץ (לפחות לא בחצי שנה הקרובה), אלא אם יש לכם דרישה מיוחדת מבית העסק (למרות שגם אותן ניתן יהיה לפתור לרוב עם תוכנות כאלה ואחרות). לדור הצעיר יותר יש על מה להתלבט – מצלמה זה לא דבר שאפשר להוסיף, ולהרבה אנשים זה סוג של דיל ברייקר.
משעשע שתחילה חשדנו שיש קאטש למחיר הנמוך של המכשיר הזה, אבל פשוט לא מצאנו אחד. מדובר פשוט בנציג מובהק של האבולוציה הסלולרית הטבעית – וכזה שפשוט חייבים, חייבים לקנות.
לינקים שימושיים:
ערכת נושא Turquoise המוצגת בכתבה (למכשירי S60 3rd edition בלבד) כאן
יישום מעולה למציאת hotspots (של ה-N80, אבל עובד טוב מאוד גם ב-E61) - כאן
יישום חינמי נוסף למציאת הוטספוטס (קצת יותר אופציות, אבל קצת פחות נוח) - כאן
Nokia Album (אמנם לא מה שיש בN73, אבל מכפר על הגלריה הבסיסית של ה-E61) כאן
משחקים חינמיים (כי כמה גולף כבר אפשר לשחק?) - Pocket Sudoku ו-Frozen bubble (אתם תודו לנו אח"כ)
E61 SMS Accelerator (מאיץ ב10% בערך את מהירות השליחה, לא קריטי אבל שיפור נחמד) -- כאן