אתרי יד שנייה הפכו לחלק מהשגרה הצרכנית שלנו: הם מציעים סחורה מבוקשת וזולה יותר, ועוזרים לצמצם את הצריכה המיותרת. מצד שני, האתרים הללו מהווים מוקד משיכה גם לרמאים שיעשו הכל כדי להוציא מכם אלפי שקלים על סמארטפון או טאבלט - מבלי שתראו אותם לעולם.
הסיפור הבא ימחיש באיזו קלות אפשר להישאר קרח מכל הכיוונים. רן (כל השמות בכתבה בדויים ושמורים במערכת), תושב דימונה בן 48 שהתחזה לעורך דין, פרסם באתר יד שנייה אייפון S5 למכירה תמורת אלפיים שקל. המודעה צדה את עינו של אברהם, שחיפש לקנות מכשיר משומש לבנו, בעל צרכים מיוחדים. רן הבטיח לאברהם שיעביר לו את האייפון בתנאי שיפקיד את הכסף בחשבון הבנק של הבן שלו, ואברהם - שחשב שהוא נמצא בקשר עם עו"ד - סמך עליו ועשה כך. אחרי שבועיים אברהם אכן קיבל חבילה בדואר, אך כשפתח אותה גילה בפנים אריזת מכשיר נוקיה ישן, שהיתה ריקה לחלוטין.
משראה שהשיטה עובדת, רן החליט לתקוף שוב. הוא פרסם את אותה מודעה לפיה הוא מוכר אייפון 5s באלפיים שקל. צעירה בת 17 שנתקלה במודעה יצרה איתו קשר באמצעות אמה. האם שוחחה עם רן שביקש ממנה להעביר לחשבון הבנק של בנו מקדמה של אלף שקל. "כל פעם הוא סיפר לי סיפור אחר. שהוא שלח שליח אליי הביתה עם המכשיר. אחרי שהעברתי לו את הכסף הוא פשוט נעלם", סיפרה הנערה לחוקרי המשטרה.
"הוא עשה עליי רושם עצום. האמנתי לו", סיפר ל-NEXTER אודי, קורבן נוסף של העו"ד המתחזה. "כמו מטומטם העברתי לו את הכסף לחשבון הבנק מבלי לקבל את הטלפון. הייתי טיפש, נאיבי. זה לימד אותי לקח". אודי, עם עם עוד כמה מהקורבנות של רן הגישו נגדו תלונה ליחידת ההונאה של המחוז הדרומי. רן נעצר והוגש נגדו אתמול כתב אישום לבית המשפט השלום בבאר שבע.
"אזרחים רבים מתפתים לרכוש מוצרים באתרים מאנשים שמאוחר יותר מתברר שהם נוכלים מקצועיים שאין להם שום מוצרים ושבלשון חלקלקה משכנעים אותם להעביר להם כספים בתמורה לקבלתם, מה שמתברר מאוחר יותר כמעשה עוקץ. מה שעצוב שרבים מאלו שנעקצים לא מתלוננים במשטרה מפאת הבושה שהם ייראו כטיפשים שהונו אותם", טוען קצין חקירות במשטרה.
הנה תשעה טיפים כיצד לא ליפול בפח של אותם נוכלים
1. בדקו האם יש תמונה של הטלפון הסלולרי או המוצר שמוצע למכירה. דרשו לקבל תמונה של המכשיר כדי שלא תקנו חתול בשק.
2. בקשו להיפגש עם המוכר פנים מול פנים כדי לראות את המכשיר וכדי לוודא שאתם באמת רוצים לרכוש אותו. אל תתפתו להעביר מקדמות כספיות מבלי לקבל ערבות או את המכשיר בתמורה לכך.
3. אל תסכימו שהמכשיר יישלח בדואר בתמורה להפקדת הכסף בחשבונו של המוכר.
4. בפגישה עם המוכר לבקש ממנו תעודת זהות וכתובת מגורים ולחתום על מכתב הצהרה שלא מדובר במכשיר גנוב.
5. הפעילו את המכשיר ובדקו את התקינות שלו, כלומר שאכן מדובר באותו מכשיר שהוצע למכירה באתר, שהוא תקין ולא מקולקל או לסירוגין מזויף. היו בשנים האחרונות המון מקרים של אזרחים שרכשו בתמימות סמאטרפונים מזוייפים של חברות סלולר במחיר מופקע ונדהמו לגלות שרימו אותם.
6. מחיר זול הוא לרוב מלכודת דבש. מחיר שזול משמעותי ממחירי השוק של המכשיר צריך לרוב להדליק נורה אדומה שאולי מדובר בניסיון לעקוץ אתכם או שמדובר במכשיר פגום.
7. בקשו חשבונית של המכשיר או תעודת אחריות של החברה ממנה הוא נרכש או כל מסמך שיכול לעזור כדי להיות בטוחים שלא עוקצים אתכם.
8. בקשו מהמוכר לדעת מהיכן רכש את הסמארטפון האם מחברת סלולר? ישירות מהיבואן?
9. שאלו האם הוחלפו במכשיר חלקים, אם עבר תיקונים ואיפה ולא למהר לרכוש את המכשיר מבלי לבחון אותו לעומק מבחינת תקינות כל המערכות המותקנות בו.