איפוס ומחיקת מידע ממכשיר סמארטפון, המומלץ בדרך כלל למי שעומד למכור או למסור את מכשירו, אינו באמת מוחק את כל הקבצים על גבי מכשירים מבוססי אנדרואיד, כך לפי מחקר חדש שפרסמה השבוע חברת האבטחה Avast.
החברה רכשה 20 מכשירי אנדרואיד משומשים מאיביי, שעברו "שחזור נתוני יצרן" (Factory Data Reset), על מנת לבדוק את אפקטיביות התהליך המבוצע על ידי מערכת ההפעלה של גוגל. החברה רצתה לבדוק האם תוכל לשחזר מהמכשירים את המידע האישי של משתמשיהם הקודמים, למרות שכיביכול כבר נמחק.
בפועל, הצליחה החברה לשחזר מידע רב מהמכשירים המדוברים, שכלל למעלה מ-40 אלף תמונות, מתוכן 1,500 של ילדים. למעלה מ-750 מהתמונות הציגו נשים בתמונות בעלות אופי מיני ויותר מ-250 היו "סלפיז" של גברים בעירום.
בנוסף לתמונות, הצליחה החברה לשחזר למעלה מ-1,000 שאילתות חיפוש שבוצעו על ידי משתמשי המכשירים בגוגל, מעל ל-750 מיילים והודעות טקסט, כ-250 שמות וכתובות מייל של אנשי קשר שונים ומסמך שלם הנוגע להלוואה שהוגשה לבנק, שכמובן כלל פרטים אישיים ורגישים. היא אף זיהתה בהצלחה את הבעלים הקודמים של ארבעה מהכשירים.
עוד ב-Geektime:
- בלי לצאת מהבית - עשר המשרות הביתיות הרווחיות ביותר
- כך "תקרינו" את תצוגת הסמארטפון לטלוויזיה עם Chromecast
במטרה להוכיח עד כמה המידע האישי של המשתמשים פגיע, הבהירה החברה כי השחזור התבצע בעזרת תוכנות נפוצות יחסית, הזמינות לכל גולש. לטענת החברה, מטרתה הייתה להוכיח כי המשתמשים אינם מודעים להשלכות של החזקת מידע פרטי ואישי על גבי המכשירים הסלולריים שלהם, כאשר הם מאמינים כי תהליך המחיקה אכן "מעלים" את כל המידע המדובר.
למרות התוצאות המדאיגות של המחקר, חשוב לזכור כי הן אינן מפתיעות וכי ל-Avast, כמו לכל חברת אבטחת מידע אחרת, אינטרס לזרוע פחד מפני איומים פוטנציאליים על מנת למכור מוצרים כמו האפליקציה שלה למחיקה מוחלטת של מידע ממכשירים. היא אף לא טרחה לבדוק האם שימוש בתוכנה שלה אכן מוריד את הסיכוי לשחזור המידע בהשוואה לאפשרות הקיימת במכשיר.
בכל הנוגע למשתמשי אפל, אלה יכולים להיות מעט יותר רגועים, שכן החברה מבהירה כי היא מציעה מחיקה מעט יותר מקיפה, הכוללת מחיקה של מפתח ההצפנה המאפשר גישה למידע של המשתמשים. כלומר, גם במידה ויצליחו לשחזר את המידע שלכם באמצעות תוכנה כזאת או אחרת, המידע לא יהיה זמין או נגיש ללא המפתח המדובר.