האם המלבן הזה שאתם מחזיקים ביד וצופים ממנו בכתבה הזאת גורם לכם ולבני הנוער להפרעות קשב וריכוז? ד"ר מיכאל דוידוביץ' ממכבי הוביל מחקר שעסק בהפרעות קשב אצל ילדים ובני נוער.
"המחקר שם לנו מראה מול הפנים", אומר דוידוביץ', "מה שהיה לפני 10 שנים זה לא מה שיש לנו היום. ילדים בני 5 כבר שואלים את עצמם אם יש להם הפרעות קשב וריכוז. מה שהראנו במחקר זה שלפני 10 שנים היו 7 אחוז בעלי הפרעות קשב והיום יש פי שניים".
"השאלה של הפרעות קשב היא סובייקטיבית", אומר דוידוביץ' ומסביר שאי אפשר לבדוק את זה במעבדה, "יש לנו קריטריונים שמכניסים את הנדק לכאן או לכאן". האם יש אבחון יתר, כי כולם רוצים הקלות בלימודים? "זה בא ממה שמגישים לנו", הוא אומר, "כמה אנחנו מתלוננים על זה שזה מפריע לתפקוד שלנו ביום-יום".
האם ההתעסקות של ההורים בסמארטפונים תורמת להפרעות הקשב אצל הילדים? דוידוביץ' מספר כי ילדים והוריהם מגיעים לבדיקה "ואני כבר עושה משהו נהדר עם הילד, ואני רוצה לראות אם האמא או האבא קלטו את הרגע הנפלא הזה, ואני רואה שהוא עם העיניים שם למטה בסמארטפון. ואני מבקש, רק אם ראש הממשלה מתקשר תזיז את העיניים".
דוידוביץ' מוסיף "ביום יום הוא בא הביתה ולכל וואטסאפ הוא עונה. זה יותר מלענות לשיחת טלפון, כי אולי כל הודעה היא חשובה. לכן הגיעה ההשערה שלי שזה אולי השינוי מלפני 10 שנים".