אנשים שנולדו בשנות ה-80 (וקצת לפני), יתרגשו מאוד מהרשימה הבאה. אנשים צעירים יותר, יוכלו רק לרחם על ילדים שגדלו בשנות ה-90 והתלהבו מעט שמתרגם מילים ומכשיר שלם שנועד רק למשחק אחד.
1. מזכירה אלקטרונית
המשיבון או המזכירה האלקטרונית שהתחברה לטלפון הביתי (גם הוא בקרוב יהפוך לדינוזאור טכנולוגי), וכללה בתוכה הודעה מוקלטת וביפ - היא אולי אחד הגאדג'טים שהרסו הכי הרבה מערכות יחסים בסרטים וסדרות טלוויזיה, אבל היא בסך הכל היתה מכשיר שימושי למדי.
עוד NEXTER כל הזמן בעמוד הפייסבוק
המשיבון קיים משנת 1898, אבל למעשה הומצא עוד ב-1935 על ידי וויליאם מולר. תחילה היו בו קלטות קטנות ואחר כך הקלטות התחלפו בכרטיס זיכרון.
מה יש היום? תא קולי, שאין דרך יפה לומר זאת, אבל אף אחד לא באמת זוכר את הסיסמה אליו או מקשיב להודעות שההורים משאירים בו בטעות.
ואם כבר נוסטלגיה:
2. Quicktionary
Quicktionary (מילון-מהיר) הוא מכשיר קטן, (לפי הגדרת היצרן "בגודל עט"), אותו מעבירים על מילה כתובה. אחרי שמעבירים אותו על המילה, מופיע על הצג שלו התרגום של המילה לשפה שרציתם ופרטים נוספים על המילה הנבחרת. המכשיר אמנם הגיע למשתמשים וכבש את ליבם בשנת 2000, אבל זה הרגיש עתידני הרבה יותר (לפחות כמו שנת 2001).
מה יש היום? גוגל טרנסלייט וגם מספר אפליקציות שמאפשרות לכוון הסמארטפון אל מילה מסוימת והתרגום שלה יופיע מיד. חוץ מזה, עדיין ניתן לקנות את Quicktionary, ונותר רק לתהות האם הם הצליחו כבר לתקן את הבעיה הכי גדולה של עט הקסמים, שהיה צריך להחזיק אותו מאוד בעדינות כדי שיקרא נכון את המילה שעליה הוא עובר.
3. Daya Chef
Daya Chef הוא סיר פלא משנות ה-80, שהגיע עם כיריים משלו ויכול היה לערבב את עצמו לבד ולשנות את הטמפרטורה של הכיריים הפרטיים שלו. הכל לפי טיימר שהמשתמש קבע לו מראש.
מה יש היום? הסיר עדיין נמכר, אבל כלום לא השתנה בו, מה שאומר שהוא עדיין כבד ומאסיבי ואין מגירה מספיק גדולה שניתן יהיה לשמור בה את הסיר המגושם הזה.
4. סיימון/טומי טיצ'ר וכמעט כל משחק של טומי
סיימון היה משחק עגול שעליו ארבעה כפתורים, כל אחד בצבע אחר שהשמיע צליל שונה כשלחצו עליו. הכפתורים נדלקו בסדר מסויים והשחקן היה צריך לחזור על הסדר הזה, וכך נבחנו גם הזיכרון וגם שמיעה מוזיקלית.
טומי טיצ'ר היה משחק עם כרטיסיות שעליהן היו כתובות חידות, כמו איזו צורה יוצאת דופן, והשחקנים היו צריכים ללחוץ על המקש של התשובה הנכונה כמה שיותר מהר.
מה יש היום? גירסאות אלקטרוניות שונות - כמו זו.
5. טלפונים סלולריים עם סליידר
נוקיה N95, בלקברי טורץ' ועוד טלפונים שהכפתורים הוסתרו בהם, ובלחיצת כפתור, המסך הוזז והם נגלו. נוקיה קומיוניקטור הוא דוגמא לטלפון שהופך למיני לפטופ. כשהוא סגור הוא טלפון לכל דבר, אבל המסך נפתח והופ, יש מחשב קטן.
מה יש היום? מסכי מגע שננעלים ואין שום סיבה להסתיר כפתורים. חדשות טובות (או רעות), לאחרונה, סמסונג השיקה את סמסונג הנסי, טלפון מגע אבל גם פליפ, כלומר כזה שנפתח, כמו הסטארטק הישן.
6. משחקי ארקייד (מכונות משחק)
כל העסק החל בשנות ה-70 עם Space Invaders המשיך עם פאקמן, ואחר כך הגיעו Street Fighter, משחקי יריות ועוד רבים. בסוף שנות ה-80 יכולתם לקנות ארבעה אסימונים בשקל במקומות כמו P65 האגדי באבן גבירול. אחר כך המחיר עלה ל-2 בשקל ודי מהר העסק הגיע למשחק בשקל, כאשר מעט המקומות בארץ בהם ניתן עדיין לשחק במכונות האלו מחזיקים משחקים שעולים כשלושה שקלים למשחק.
מה יש היום? קונסולות עם משחקים באיכות הרבה יותר גבוהה מכל מה ששיחקנו. יוצאים גם משחקים כמו פעם, אבל ממש מעטים ובישראל יש מעט מקומות לשחק בהם.
הנה מכונת משחק של Street Fighter:
7. משחקים ניידים
משחקים אלקטרוניים קטנים עם מטרה פשוטה - לצבור כמה שיותר נקודות. המשחקים בדקו זריזות וקשר בין עין לאצבעות, כאשר בעיקר קרה בהם אותו הדבר שוב ושוב. נניח ביצים נופלות מגג ועליכם לזוז למיקום הנכון בו הביצה נופלת כדי לתפוס אותה.
היו משחקים שכאלה עם מסך אחד וכאלה עם מסך כפול, היו לשחקן שלוש פסילות ובאף משחק לא הייתה אפשרות לשמור אותו. חוויית משתמש מלחיצה משהו.
מה יש היום? PSP, גיימבוי וכמובן אפליקציות לטאבלטים וסמארטפונים שמחזירות את המשחקים האלה לחיים.
8. מגאסון
לילדים עם הרבה כסף הייתה סגה. לאלה עם קצת פחות, היה מגאסון שעלה כ-150 שקלים. הקונסולה נראתה כמו סגה אבל המשחקים היו חיקויים. השוס הגדול הגיע בדמות משחק אחד שבתוכו 999 משחקים, שכלל 25 גרסאות למאריו, שהיו שונות אחת מהשנייה בעיקר בצבע הכובע שלו.
מה יש היום? OUYA, הקונסולה שעולה 99 דולר ובעלת ממשק אנדרואיד.
9. טטריס
טטריס החל כמשחק מחשב ב-1984 והיה סוג של קנדי קראש של שנות ה-80. העיקרון פשוט: לסדר לבנים בצורות שונות כך שייצרו שורה. אבל הטירוף האמיתי שלו הגיע כשמישהו העביר את טטריס למין קונסולה ידנית, וכולם, פשוט כולם שיחקו בה. המחיר נע מ-19.90 שקלים ועד 100 שקלים, ובכל "קונסולה" כזו היו החל מ-2 ועד 50 משחקים, כולל אפשרות שהלבנים יירו טילים.
מה יש היום? טטריס בשפע בסמארטפון הקרוב אליכם.