אם בשנים האחרונות הרגשנו שהעניין הציבורי בסמארטפונים החדשים של אפל מתחיל לדעוך, השנה קיבלנו הוכחה ניצחת לעוצמתה של אפל כמותג. השקת האייפון 12 זכתה לסיקור נרחב בכל כלי התקשורת, כשב-NEXTER סיקרנו גם את השמועות לקראת המכשיר. אך האם המכשירים החדשים של אפל באמת מספקים את התמורה ומצדיקים את העניין הציבורי יוצא הדופן?
סדרת דגמי אייפון 12 שהושקה ב-13 באוקטובר כוללת ארבעה דגמים: אייפון 12 מיני (5.4 אינץ׳), אייפון 12 ואייפון 12 פרו (6.1 אינץ׳) ואייפון 12 פרו מקס (6.7 אינץ׳). שני דגמי הביניים, אייפון 12 ואייפון 12 פרו, הם היחידים שיצאו לשוק; השניים הנותרים, הקטן ביותר והגדול ביותר, יושקו באופן רשמי רק ב-6 בנובמבר.
עוד לפני נחיתתם הרשמית של הדגמים החדשים בארץ, קיבלנו לידינו את האייפון 12 בצבע כחול ואת האייפון 12 פרו בצבע לבן. את המכשירים קיבלנו באדיבות iStore, אחת המשווקות הרשמיות של אפל בישראל. אז איך התרשמנו מהם?
העיצוב: אסתטי, יוקרתי ומרובע
מיד עם פתיחת הקופסה הבחנו בכך שהדגמים שנמסרו לנו הם אלה שישווקו בארצות הברית, ולא אלה שיגיעו לישראל. ההבדל כולו טמון במלבן הקטנטן בצדו הימני של המכשיר; מדובר, למעשה, באנטנה של גלים מילימטריים. אותה אנטנה מספקת קישוריות 5G מלאה שיכולה להגיע לארבעה ג׳יגה ביט בשנייה. עוד על כך בהמשך.
האריזה של המכשירים קטנה בהרבה משהייתה; כידוע, אפל מוכרת את המכשירים החדשים ללא ראש מטען וללא אוזניות חוטיות. באירוע ההשקה טענו בכירי החברה שהמניעים הם בעיקר סביבתיים: הקטנת האריזות תאפשר להגדיל משמעותית את מספר המכשירים בכל משלוח, ו״לכולנו יש כל כך הרבה אוזניות ומטענים בבית״. אז זהו, שלא, לא לכולנו יש הרבה אוזניות ומטענים בבית: אם אתם משדרגים מאייפון 11 ומטה, אין לכם ברירה אלא לקנות ראש מטען חדש עם חיבור USB-C. הקנס הוא 100 שקלים לפחות, אם לא תחליטו כבר לרכוש את המטען האלחוטי, MagSafe, שיעלה 150 שקלים לפחות. ההטענה האלחוטית מעט איטית יותר, אך סביר להניח שהאייפון 13 כבר יגיע ללא שקעים בכלל, ואולי עדיף כבר לרכוש את המטען האלחוטי.
המכשירים עצמם נראים מדהים; בניגוד לדורות האחרונים שזכו לעיצוב מעוגל, כל דגמי האייפון 12 מציגים עיצוב שטוח ומרובע. התוצאה אסתטית ויוקרתית מאוד, ולמען האמת, הרגשתי שהמכשירים נוחים יותר לאחיזה מאשר האייפון X שלי.
האייפון 12 הרגיל, שהגיע אלינו בצבע כחול (רויאל), כולל מעטפת אלומיניום וגב מבריק. המעטפת מרגישה נעימה מאוד, אך הגב הוא הלכה-למעשה מגנט לטביעות אצבע. האייפון 12 פרו הגיע אלינו בצבע לבן, עם מעטפת מבריקה מפלדת אל-חלד ועם גב מט. הוא גם טיפה כבד יותר, אבל 25 המיליגרמים הנוספים משווים לו תחושה יוקרתית. יש לי רק סייג אחד: בקושי רואים את התפוח בגב המכשיר. הלו, אנחנו משלמים 4,000 שקל גם בשביל הסמל סטטוס! החומר האטום שממנו עשוי הגב של האייפון 12 פרו נעים מאוד לאחיזה ומרגיש יוקרתי יותר - והכי חשוב, הוא לא מבריק - אבל אפל לא הצליחה להתאפק והתפלקה לה מעטפת מבריקה. התוצאה אמנם מספקת מאוד מבחינה אסתטית, אבל אחת לשעה עגולה נאלצתי להיכנע לאובססיה, לעבור לקומפולסיה ולהבריק נמרצות את שני המכשירים. לא חבל?
מתחת למכסה המנוע: המעבד החזק בשוק
אפל ציידה הן את האייפון 12 והן את האייפון 12 פרו במסך OLED בגודל 6.1 אינץ׳; אפל קוראים לו Super Retina XDR Display. לא נלאה אתכם בנתונים הטכניים: אם אתם משדרגים מאייפון 11 עם מסך LCD, כנראה שתרגישו שינוי לטובה. המסך של האייפון 12 פרו אמור להיות בהיר יותר בממוצע מהאייפון 12 הרגיל, אך קשה להבחין בהבדל. חשוב לציין שהמסכים החדשים גם עמידים יותר הודות לטכנולוגיית Ceramic Shield, אך עדיין היינו מצטיידים בכיסוי ובמגן מסך.
בשורה התחתונה, המסכים עושים את העבודה. יש רק דבר אחד מאכזב מאוד: בניגוד לשמועות, אפל לא שדרגה את קצב הרענון של המסכים ל-120 הרץ, אלא הותירה אותו ב-60 הרץ בלבד. בעברית צחה, המשמעות היא שהגלילה לא מרגישה חלקה ומהירה כמו שהיא יכולה להרגיש. המתחרות עוקפות כאן את אפל בסיבוב, וזה אחד מהחסרונות הבולטים במכשירים החדשים.
אבל עזבו רגע את המסכים; השדרוגים המשמעותיים ביותר בסדרת האייפון 12 הם המעבד, הדור החמישי והמצלמה. מתחת למכסה המנוע מסתתר שבב A14 בגודל 5 ננומטר. את מרבית המשתמשים זה לא מעניין, אך במעמד זה נרצה לציין שאין סמארטפון אחר בעולם עם ערכת שבבים כה קטנה (עדיין). היתרון הוא בניצולת הכוח, ואכן, מבחני ביצועים שנערכו מסביב לעולם הוכיחו שהאייפון 12 חזק משמעותית ביחס לאייפון 11, אך בעיקר ביחס לתחרות הקיימת בשוק.
האייפונים החדשים יתמודדו טוב יותר עם ריבוי משימות ועם ניגון ועיבוד של קבצים כבדים. עם 6 ג׳יגה בייט של זיכרון וירטואלי (RAM) במכשירי הפרו והפרו מקס, תוכלו לצלם וידאו דולבי ויז׳ן ברזולוציה של 4K ו-60 פריימים בשנייה. הצלמים המקצועיים שבינינו גם ישמחו לשמוע שאפל סוף סוף תאפשר לצלם תמונות RAW בלי להתקין תוכנות צד שלישי. באייפון 12 הרגיל ובגרסת המיני, לעומת זאת, תסתפקו ב-4 ג׳יגה בייט של זיכרון עבודה, עם דולבי ויז׳ן 4K בקצב של 30 פריימים בשנייה בלבד, ובלי קבצי RAW.
זה אולי נשמע מעט ביחס למכשירי הדגל של המתחרות, אך במבחן התוצאה, האייפון 12 מכשיר חזק מאוד. אם אתם משתמשים בסמארטפון שלכם כדי לגלוש באפליקציית mako ולרענן את הפיד באינסטגרם, כנראה שלא תחושו בהבדל ביחס לדברים הקודמים, אבל אתם מבטיחים לעצמכם מכשיר שיישאר חזק גם בעוד שלוש שנים.
המצלמה: מהפכה בצילום לילה
המצלמה הקדמית זוכה סוף סוף למצב לילה, אך השדרוגים החשובים באמת נמצאים במערך הצילום האחורי. בגב האייפון 12 תמצאו שתי עדשות: אחת רחבה ברזולוציה של 12 מגה פיקסל, ואחת אולטרה-רחבה ברזולוציה זהה. הזום האופטי מגדיל פי שניים, ועם קצת עזרה מהזום הדיגיטלי תוכלו להגדיל את התמונה פי חמישה. בדגם הפרו תקבלו גם עדשת טלפוטו ברזולוציה של 12 מגה פיקסל, כך שניתן להגדיל את התמונה פי 10 בסך הכל. אגב, במכשיר הפרו מקס, שיצא רק ב-6 בנובמבר, תקבלו עדשת טלפוטו עם צמצם רחב יותר ו״זום משולב״ שמגדיל פי 12.
זה לא נגמר כאן: האייפון 12 פרו והאייפון 12 פרו מקס מגיעים עם חיישן LiDAR, כמו באייפד פרו; מדובר בחיישן שמאפשר לאייפון שלכם למפות את הסביבה באופן תלת מימדי. זה חיוני עבור אפליקציות ומשחקים שמתבססים על מציאות רבודה, אבל גם משפר את ביצועי המצלמה ואת אפליקציית המדידה של האייפון.
בסופו של דבר, השיפור המשמעותי ביותר הורגש בתנאי תאורה קשים (כלומר, בלילה או בחדר חשוך): התמונות שקיבלנו מוארות יותר, עשירות יותר בפרטים ופחות מגורענות משהיו בעבר.
5G, על מה ולמה?
כל הדגמים החדשים מגיעים עם קישוריות 5G. אם פספסתם, הדור החמישי מהווה מהפכה האמיתית בגלישה הסלולרית: המהירויות גבוהות פי עשרות מונים (יותר מג׳יגה ביט לשנייה), וגם השיהוי (Latency), זמן התגובה ברשת החדשה, נמוך בהרבה ממה שהכרנו בעבר. לצערנו, למשתמש הישראלי זה לא משנה הרבה.
ביחס לרוב מדינות המערב, ישראל נמצאת הרבה מאחור בכל הנוגע לפריסת הרשת החדשה. בחודשים האחרונים אנחנו אמנם מרגישים תנופה משמעותית: מכרז התדרים של משרד התקשורת סוף סוף נגמר, ופלאפון, פרטנר והוט מובייל כבר פרסו יותר מ-250 אתרים כל אחת; ערוצי הטלוויזיה ואתרי האינטרנט מלאים בפרסומות של החברות הגדולות שמנסות לפתות את המשתמשים לרכוש חבילת דור חמישי; ויצרניות הסלולר משיקות עוד ועוד מכשירים תומכים.
בפועל, ניתן למצוא את רשימת האנטנות הארצית באתר להגנת הסביבה, והיא עדיין מצומצמת מאוד. אם אתם גרים במרכז הארץ, סביר להניח שכבר בחודשים האחרונים תוכלו לקלוט דור חמישי באזורים מסויימים, אך יעברו עוד כמה שנים עד שנגיע לפריסה מלאה ברמה הארצית. האם שווה להוציא אלפי שקלים מכיסכם כדי לרכוש מכשיר עם קישוריות הדור החמישי? התשובה היא לא.
החוליה החלשה: הסוללה
בכל מכשיר יש עקב אכילס; כאן, לצערנו, כנראה שמדובר בסוללה. עוד לפני ההשקה הבנו שהסוללה בעייתית: השמועות על כך שאפל מוותרת על קצב הרענון הגבוה של המסך לטובת הדור החמישי געשו ברשת. אך אם נדבוק בנתונים היבשים שאפל מספקת, האייפון 12 מציע חיי סוללה דומים לאייפון 11; הסוללה אמנם קטנה יותר בנפחה, אך מחזיקה מעמד יותר זמן הודות לערכת השבבים A14. ומה קורה במציאות?
לפי מבחני ביצועים שנערכו במגזין PhoneArena, התוצאות מעט מאכזבות בכל הנוגע לצפיה ממושכת ביוטיוב: האייפון 12 יספק לכם 6 שעות ו-38 דקות בלבד של צפייה, כשהאייפון 11 יתן לכם 7 שעות ו-13 דקות. דגם הפרו מוצלח יותר בהקשר זה, עם 6 שעות ו-48 דקות לעומת 6 שעות ו-27 דקות באייפון 11 פרו. ומה קורה אצל המתחרות? בגלקסי S20 תוכלו לצפות ביוטיוב במשך 10 שעות ו-20 דקות, ובגלקסי S20 FE תהנו מ-9 שעות ו-9 דקות של צפייה בסרטונים.
אגב, לפי PhoneArena, אם אתם רק גולשים באינטרנט, אתם תהנו מ-12 שעות ו-33 דקות של סוללה באייפון 12, לעומת 11 שעות ו-26 דקות באייפון 11. אם בחרתם דווקא ב-12 פרו, תהנו מ-12 שעות ו-35 דקות, כשהאייפון 11 פרו שרד רק 8 שעות ו-41 דקות. לשם השוואה, בגלקסי S20 FE החדש תהנו מ-12 שעות ו-12 דקות.
חשוב לציין שלא מדובר באסון: האייפון 12 הרגיל פתח אצלי את היום בשעה 09:15 עם 97% סוללה, ובשעה 22:18 נרשמו 21% סוללה. לא ריחמתי עליו, אבל לא העמסתי עליו יתר על המידה; המטרה הייתה להשתמש בטלפון כאילו הוא הטלפון הקבוע שלי. האזנתי למוזיקה ביוטיוב במשך שעות (עם אוזניות אלחוטיות שמחוברות דרך הבלוטות׳), צילמתי כמה תמונות וגללתי באינסטגרם ובפייסבוק. כן צריך לקחת בחשבון שהדור החמישי (5G) זולל סוללה, אך לרוב המשתמשים הישראלים זה עדיין לא רלוונטי, כך שבסך הכל, חיי הסוללה לא רעים.
אפל עשתה זאת שוב
האייפון 12 והאייפון 12 פרו הם מכשירים מצויינים; העיצוב מסובב ראשים, הביצועים מעולים והמצלמה טובה משהייתה. נכון, אין קצב רענון של 120 הרץ והסוללה גם הייתה יכולה להיות טובה יותר, אך בשורה התחתונה מדובר בתמורה הולמת למחיר.
ההבדלים בין שני הדגמים לא משמעותיים מאוד; יש כמה דברים שרצוי לשים לב אליהם: האייפון 12 בתצורתו הבסיסית מגיע עם נפח אחסון של 64 ג׳יגה בייט בלבד, לעומת 128 ג׳יגה בייט באייפון 12 פרו. האייפון 12 פרו גם מציג מצלמה אחורית טובה יותר הודות לחיישן ה-LiDAR והודות לעדשת הטלפוטו. עבור המשתמש הממוצע, ההבדל האמיתי יורגש ברמת הגימור. האייפון 12 מגיע עם גב מבריק ומסגרת אלומיניום מט, ובצבעים שחור, לבן, אדום, כחול-רויאל וירוק. דגם הפרו, לעומת זאת, מגיע עם גב מט ומסגרת מבריקה, ובצבעים כחול כהה, אפור כהה, לבן וזהב.
אם יש לכם אייפון 11, לא היינו ממהרים להוציא 3,500 עד 4,500 שקלים מכיסכם. אתם ככל הנראה לא זקוקים לכוח העיבוד של ה-A14, והדור החמישי עוד לא זכה לדריסת רגל בישראל שתצדיק את ההוצאה. כדאי לחכות לדגמים הבאים, שאולי יגיעו עם סוללה טובה יותר ועם יותר נפח אחסון. אם יש לכם אייפון ישן יותר, כמו 7 או 6, מדובר כבר בשדרוג משמעותי ששווה לשקול.
נכון למועד פרסום הכתבה, אף רשת לא פרסמה עדיין מחירים מדויקים (וגם לא תאריכי השקה ספציפיים), אך לפי ההערכות, מדובר בכ-3,500 שקלים עבור האייפון 12 וכ-4,000 שקלים עבור האייפון 12 פרו. הבחירה בידיכם, וייתכן שכדאי להמתין לאייפון 12 מיני ולאייפון 12 פרו מקס כדי לקבל אותה.