גם אם אתם לא סיסמוגרף אנושי לקרינה, יש הרבה דברים שכדאי לכם להימנע מלעשות עם הסמארטפון (או דאמבפון, או כל מכשיר סלולרי), כך על פי מסמך המלצות חדש שפרסמה המחלקה לבריאות הציבור - או, במילים אחרות, משרד הבריאות - בקליפורניה בשבוע שעבר.
המסמך פורסם ככל הנראה בעקבות תביעה שיזם ג'ואל מוסקוויץ, מנהל המרכז לבריאות משפחה וקהילה באוניברסיטת קליפורניה בברקלי. ב-2013 הוא החל לחקור את הנושא בעקבות גילוי כי המחלקה לבריאות הציבור גנזה לכאורה מסמך חריף בנושא, ולבסוף תבע מבית המשפט לחייב את המחלקה לפרסם את המסמך. במקום המסמך המקורי, שהיה לפי הדיווחים עלול לעורר פאניקה של ממש, פרסמה המחלקה מסמך המנוסח בעדינות יחסית - אך עדיין מטריד מעט.
"למרות שהמדע עדיין מתפתח, קיימת דאגה בקרב אנשי בריאות הציבור והציבור עצמו בנוגע לחשיפה ארוכת-טווח ובשימוש גבוה לקרינה מטלפונים סלולריים", כתבה מנהלת המחלקה, ד"ר קארן סמית'. "אנו יודעים כי צעדים פשוטים, כמו לא להשאיר את הטלפון בכיס ולהרחיק אותו מהמיטה בלילה, יכול להפחית את החשיפה גם בקרב ילדים וגם בקרב מבוגרים".
הנה ההמלצות המופיעות במסמך:
- לנהל שיחות טלפון באמצעות הרמקול או אוזניות, ולא להחזיק את המכשיר צמוד לראש.
- לשלוח הודעות במקום לדבר.
- להרחיק את הטלפון מהגוף בזמן הזרמת וידאו, מוזיקה או קבצים דרך הרשת.
- לשאת את הטלפון בתיק גב או צד, ולא בכיס או במנשא שצמוד לגוף.
- להימנע או למעט בשימוש במצבים כמו קליטה נמוכה או נסיעה בכלי רכב.
- לא לישון עם הטלפון על או קרוב למיטה.
- גם את האוזניות להוריד כשלא משתמשים בהן.
- לא להשתמש במוצרים שמבטיחים הגנה מקרינה, מפני שהם רק גורמים למכשיר לפלוט יותר.
מוסקוויץ הגיב על פרסום ההמלצות ואמר כי הן "הרבה מעבר למה שסוכנות בריאות פדרלית כלשהי פרסמה בנושא". מצד שני, הוא מאוכזב מכך שהמסמך לא מפרט יותר את הסכנות. "המדע הרבה יותר חזק עכשיו, אבל לא הייתם חושבים כך על פי קריאת המסמך הזה", הוא טען.
איגוד תעשיית התקשורת הסלולרית בארה"ב הגיב גם הוא לפרסום וכתב כי בריאות הציבור חשובה לו וכי הוא מייעץ לציבור להתייעץ עם מומחים. למקרה שזה לא ברור, המשיכה ההודעה ופירטה שהמומחים שהיא מכוונת אליהם הם מנהל המזון והתרופות, נציבות התקשורת, ארגון הבריאות העולמי והאיגוד האמריקאי לסרטן - כולם ארגונים שהכריזו כי לא נמצא קשר בין חשיפה לקרינה סלולרית לסיכונים בריאותיים.