האם הקרב המשולש על עתיד מערכות ההפעלה בסלולר הופך לקרב מרובע? אם תשאלו את קרן מוזילה, הגוף הוולונטרי שמאחורי דפדפן פיירפוקס ועכשיו גם מאחורי מערכת ההפעלה הניידת Firefox OS, בהחלט כן.
ביום ראשון, הציגה מוזילה את התשובה החדשה והמרעננת שלה להגמוניה המוחלטת של אפל עם ה-iOS, גוגל עם האנדרואיד והנסיונות המגמגמים של מיקרוסופט עם הווינדוס 8 - ה-Firefox OS.
במסגרת ההשקה, מערכת ההפעלה של פיירפוקס, שהיא מערכת בקוד פתוח ולא מערכת הפעלה קניינית כמו של האחרות, תופעל על מכשירים מבית ZTE, LG ואלקטל, ותפעל על מעבד Snapdragon של קוואלקום.
המכשיר של ZTE, שנקרא ZTE OPEN, הוצג, כמעט בהיחבא בדוכן של החברה בברצלונה. קפצנו לשם כדי לקבל כמה רשמים ראשונים ממערכת ההפעלה החדשה.
ראשית הממשק חלק מאוד, ולמעשה מי שעובר אליו מאנדרואיד, לא יתקשה להתמצא במהירות. אייפוניסטים אולי טיפה יתקשו, אבל גם ימהרו למצוא את מקומם. את הנעילה מבטלים בלחיצה על כפתור מנעול, בלי הסטה. המגש הנמשך מלמעלה נראה כאילו נלקח מאנדרואיד.
המסך הראשי מכיל דפדפן, הודעות, מוזיקה וחייגן, שנמצאים בסרגל העגינה וילכו איתנו ממסך למסך. הגיוני מאוד. הסטה של המסך לשמאל תציג את היישומים המותקנים בטלפון, ואילו הסטה לימין תיקח אותנו ישר לשוק היישומים של מוזילה, Firefox market. שמיד נרחיב עליו.
גם החייגן, מאוד נקי, ומזכיר את זה של אנדרואיד. לוח מקשים, היסטוריה וספר טלפונים של אנשי קשר. מי צריך יותר מזה? נגן המוזיקה בונה לכם קיר של תמונות האלבומים, ואיכות הצליל סבירה. גם המצלמה, נראית מאוד עניינית ופשוטה.
באופן כללי, כל היישומים המובנים הם ספרטניים, נקיים וענייניים – בעינינו זה דווקא מצא חן, בלי הצטעצעות מיותרת. הדפדפן, הוא כמובן פיירפוקס בגירסת המובייל, המוכר גם מאנדרואיד, ונחשב לדפדפן נעים ומוצלח.
תפריט היישומים המותקנים הוא מבוסס גלילה, שוב בדומה לאנדרואיד, ואילו שוק היישומים מקובץ בקבוצות לפי נושאים. בגלל שרוב היישומים הם יישומי רשת, כלומר מבוססים על HTML וטכנולוגיות רשת אחרות, רף הכניסה פה יחסית נמוך ונראה שלפיירפוקס יש מנת פתיחה לא רעה של יישומים.
בצד הרע, התגובתיות של פיירפוקס OS לא מדהימה. ייתכן שמדובר בחומרה של ZTE, אבל מסך המגע לעתים קצת עצל, והקשות המקשים על המקלדת לא תמיד הכי מדוייקות. הטלפון אגב, פשוט וענייני: מסך 3.5 אינץ', חיבור USB בתחתית, מצלמה בגב, כפתור בית מגע בתחתית וכמובן, מקשי הפעלה ווליום. זהו. זהו מכשיר פשוט, עם מעבד Cortex A5, שמיועד בעיקר לשוק הנמוך, מה שיכול להסביר את התגובתיות האיטית משהו.
בסך הכל, מהתרשמות ראשונית, Firefox OS היא די בשלה. היא אמנם בסיסית ולא רובסטית וכבדה, אבל הזריזות והקלילות הזו היא יתרון למפעילות שירצו לשווק מכשירים קלים וזולים – בגלל היעדר הצורך לשלם רישיון על מערכת ההפעלה, ויכולות ההתאמה המהירות והקלות ליישומים עבורה, בהיותם מבוססי רשת.
*גילוי נאות: הכותב הוא אורח חברת קוואלקום בתערוכה.