לראשונה, חוקרים מאוניברסיטת יוטה הצליחו לתרגם אותות מהמוח לדיבור, באמצעות חיישנים שחוברו ישירות לקליפת המוח. פריצת הדרך, שהצליחה לתרגם את המחשבות בשיעור של 90 אחוזים, תאפשר לאנשים משותקים לתקשר בעתיד הלא רחוק, ואולי אפילו לקרוא מחשבות.
"התרגשנו מאוד כשזה עבד", אמר המומחה להנדסת ביוטכנולוגיה ומוביל המחקר שפורסם במגזין "Neural Engineering", פרופסור בראדלי גרגר . "זה היה אחד מהרגעים האלה שהכול מתחבר".
"קוראים לזה קריאת מוח ותוך שלוש שנים הטכנולוגיה כבר תהיה זמינה לסובלים משיתוק", הוא הוסיף. בניסוי המוצלח הצמידו 16 אלקטרודות קטנטנות לאזור האחראי על הדיבור, במוחו של חולה אפילפסיה. חלק מגולגלתו של הנסיין הוסרה לצורך טיפול שעבר במחלתו והחוקרים החליטו להתלבש על ההזדמנות. הרי לא בכל יום מוצאים מישהו עם ראש פתוח.
החוקרים הקליטו את גלי המוח בעת קריאת מילים כמו כן, לא, עייף, רעב, חם, קר, שלום, להתראות, יותר ופחות, ולאחר מכן המחשב הצליח לפענח את המחשבות על פי התבניות שהוזנו. הניסויים הצליחו בשיעור גבוה כל כך מאחר ועבור המוח, פעולת המחשבה על מילה ופעולת אמירת המילה בקול מתחילות באותו אופן. בשלב זה מדובר בהוכחת הקונספט ובעוד כמה שנים החוקרים מקווים לעבור לניסויים קליניים בבני אדם.
עד שלב הניסויים הקליניים צריכים החוקרים להקליט עוד מילים רבות ולעשות עוד ניסויים שיוכיחו כי ניתן באמת להרכיב משפטים באמצעות קריאת גלי מוח, אבל עבור אנשים משותקים, שמנסים לתקשר בכל צורה אפשרית, אפילו אוצר מילים מוגבל ישפר באופן ניכר את איכות חייהם.
הבעיה במקרה הזה, כמו במקרים רבים של פיתוח טכנולוגי שנכנס לנו לווריד, למוח ולריאות, היא שגם הפעם מדובר במתקן שבעתיד הקרוב יסייע לחולים שחייהם קשים מנשוא, ובעתיד הקצת יותר רחוק יותר כנראה ישתלב בארסנל של משטרת המחשבות. אולי אני פסימי מדי אבל אני לא רואה שום עתיד אפשרי בו הכלי הזה נותר בידי הרופאים ואינו מוסב לשימוש צבאי-תעשייתי. ותחשבו על זה.
תודה לאתר HIX, המקום הראשון ברשת שמדווח על פריצות דרך כאלה ואחרות.